torsdag 24 september 2009

BlackPearl - likviditetsstyrd uppgång?

BP trotsar svag oljesektor genom att notera årshögsta!
Med anledning av genombrottet av 11,30 kronor i tisdags, har aktien lyckats med konststycket att under dagens handel stiga upp till 12 kronor, medan sektorn i övrigt utsatts för vinsthemtagningar av stora mått. Låt vara att det rörde sig endast om ett avslut av en enskild placerare som utmärkte sig genom att köpa EN aktie innan eftermiddagsrekylen satte in. Man kan fråga sig varför aktien haft sådan stark utveckling senaste tiden då ingen företagsspecifik nyhet offentliggjorts från bolaget. En möjlig förklaring kan vara att marknaden till övervägande del känner till de goda framtidsutsikterna och håller på sina aktier. Det ökade köpintresset skapar då obalans med den påföljden att kursen stiger. En annan förklaring kan även vara att kapital frigjorts från andra oljeaktier som ligger i en fallande trend, som istället parkerats i BP-aktier som ligger i en positiv trend. Det är ju mycket glädjande att volymen på senare tid ökat kraftigt, vilket i viss mån tyder på ett större placerarkollektiv! Slutligen har vi noterat att materialbristen på Stockholmsbörsen ökar successivt då vi ser tecken på att många aktier lämnar vårt land för kanadensiska placerare.

Det finns ett antal oklarheter som måste preneteras!

Oljepriset uppvisar återigen svaghet och brukar ha generellt en negativ utveckling fram till mitten på december månad. Det finns inga garantier på att oljepriset skall dumpas ner i källaren, även om vissa analytiker genom medias försorg påtalar om stora överskott och kommande kraftiga fall. Vi får följa utvecklingen noggrant och bevaka supporten vid $65-66. Brister nivå finns risk för en nedgång ner till trakten av $60. Oavsett djupet i en ev kommande rekyl, är det inte till fördel för oljebolagen och dess aktier. Vi har ju sett att i stort sett alla oljeaktier - utom BP - tjuvsartat en rekyl precis som under 2008, då råvaran inledde sin rekyl 5-6 veckor efter oljeaktierna! Vi kan ha kommit dithän att vi får en liknande upprepning av den företeelsen, fast i mycket lindrigare omfattning.

Den tekniska tolkningen innehåller blandade signaler. Trenden för BP är upp då såväl toppar som bottnar noteras till högre nivåer. Och detta kan fortgå ytterligare en tid, möjligen en bit in på oktober månad. Det som är intressant är den relativa återhämtningen mot de övriga svenska oljeaktierna i det ingående Energi-indexet. Trots mager information från bolaget, söker sig kapitalet ändå till BP och vi ser dagliga årshögsta noteringar. Kollegorna i branschen faller som käglor där vi på kort tid sett rekyler på 20 - 25% medan BP stretar emot och visar musklerna genom en stark uppgång.

Är detta hållbart i längden? Min tolkning är att vi kan se en förlängning av rallyt redan nu, möjligen upp till 12,70 - 13,50 kr mycket snart. Men då bärigheten i uppgången inte kan kopplas till någon specifik unik händelse, kan en rekyl inte uteslutas som till sin karaktär kan bli ganska intensiv. Uppgången har minst sagt varit likviditetsstyrd! Snabba uppgånger brukar få en likartad rekyl som utgör dess spegelbild, där vi eftersträvar en högre botten!

På den översta grafen har jag frångått den logaritmiska kursredovisningen och istället valt att visa en vanlig numerisk. Jag har infogat en klassisk cirkelbåge från juli 2007 som snyggt och prydligt fångat upp inte mindre än 14 bottnar i hela formationen. Den 27 aug kom slutligen en liten varningssignal då cirkelstödet bröts. Detta får till följd att den förväntade uppgången tappar momentum genom att vi får utgå ifrån att erfordras en större tidsåtgång för att nå upp till regionen 14 - 17 kronor. Men vi följer givetvis utvecklingen noggrant då den parabola cirkeln fortsättningsvis betraktas som en motståndslina. Nivåerna 12,70 - 13,50 kr löper fram till mitten på oktober.

STOR-börsen håller på att runda av sin starka uppgång från mars månad i år och det skall bli intressant att se vilka effekter detta kan få på BP. Får vi en kronförsvagning med 5 - 10% kan det vara till fördel för aktien då den i huvudsak prissätts på Torontobörsen. BP är därför hårdvaluta när vår krona svajar! Jag räknar med att att regionen 10,50 - 11 kronor blir nästa golv i den långa trenden, där mitt huvudspår blir i första hand 14 kr, men i förlängningen det mer viktiga 17 - 17,50 kronor som vinterns målområde!

tisdag 22 september 2009

BlackPearl - Dags denna gång?


Trots volatilt oljepris har BP utvecklats starkt!
Bara en kort uppföljning av föregående försiktiga inlägg, där jag i viss mån påverkades av oljeprisets svaga utveckling. Men detta till trots har Pearl-aktien inte fallit tillbaka nämnvärt. Detta kan mycket väl bero på de triggers som kom dagarna efter inlägget, där bolaget lät meddela att man har möjligheter att öka dagsproduktionen till 50 000 fat. Men oavsett vad som sägs idag, är fokus fortfarande på vad ledningen kan genomföra i praktiken och att åtgärdena ligger i linje med placerarnas förväntningar.

Dagens inlägg har sitt incitament i aktiens beteendemönster vilket mycket överraskande behåller sin envisa styrka i jämförelse med övriga oljeaktier på STockholmsbörsen. Kursen närmar sig cirkelmotståndet vid 11,30 kronor och vi kan slutligen möjligen kommit dithän att utbrottet uppåt med forcering av det horisontella motståndsnivån vid 11,50 kronor därmed kan bli en realitet. Om detta sker kommande dagar/veckor, anser jag att hela bottenformationen kan läggas till handlingarna och att en ny långvarig uppgång står för dörren!

Nivåer av betydelse i kommande uppgång framgår av graferna, som uppförstoras lätt med hjälp av ett litet "klick"...


onsdag 16 september 2009

OMX - inför avrundning.....

Aggressiva börshajar manas till extra stor försiktighet!
I allmänna ordalag kan vi sammanfatta den senaste tidens uppgångar på världens börser som extremt likviditetstsyrda. Som stöd lutar sig placerarna till stabiliserande och hoppfull makrostatistik som tolkas som att återhämtningen står för dörren. Detta återspeglas främst i att riskaptiten tilltar med oförminskad styrka. Ju högre upp kurserna stiger, desto mer pengar lotsas in i systemet. Men står det verkligen rätt till i realekonomin? Kommer vi att få se en ökad konsumtion som leder till att den pågående finanskrisen skall betraktas som en parantes kommande år? Tja, marknaden innehåller två läger - köpare och säljare. Maktbalansen skiftar ständigt men den pågående trenden är till köparnas fördel. Men det gäller att se upp. Q2-rapporterna visade på goda vinster, men berodde på kostnadsbesparingar. Vi MÅSTE få bekräftelse på ökad försäljning när Q3-rapporterna levereras i början på oktober, annars kommer uppgången på grafen få ett benbrott som inte blir trevlig. Ett tips kan vara att bevaka beteendemönstret veckorna innan dess om kurserna tvekar och vi ser en tilltagande volatilitet på kurserna. Det kan vara ett första tecken på att fondförvaltarna, som har bättre insyn bland de större bolagen än småspararna, börjar sälja av. Ett annat tips är när tidningarna börjar köpreka aktier. Slutligen har jag noterat att VIX-index över SP500 befinner sig på mycket låga nivåer, vilket är ett gott tecken på en vändning mycket snart!

Jag har sedan föregående prognos räknat och studerat formationen och avlyssnat signalerna som kan vara påverkbara. Den tekniska analysen erbjuder många olika tolkningar beroende på sittande erfarenhet, men situationen är så unik att det gäller gaffla klokt i verktygslådan om vi kan få en någorlunda korrekt analys.

Jag inleder med att konstatera att halva nedgången från juli 2007 vid 1322 ner till 556 i okt 2008, ger oss värdet 939. Detta har varit mitt tidigare huvudspår som ett tänkt målområde.

En alternativ topp kan man framräkna genom att tillämpa Fibonaccis verktyg 0-38-50-62-100% med utgångspunkt av lågpunkten vid 560. Det intressanta är att om vi markerar 38-relationen i nivå med taket i bottenformationen vid 718, faller 62-relationen på de toppar vi hade den 7 maj och 1 juli vid 815. Med utgångspunkt av dessa referensramar, erhåller vi värdet 970 som en prognostiserad topp. Denna beräkningsmetod känns mycket övertygande och det är intressant om den blir självuppfyllande.

F.n. brottas OMX-index med att överskrida toppen från den 24 aug för att stänga över 922. Vi har senast idag - 16 sep - sett noteringar uppe på 925, men förmådde inte hålla oss kvar där uppe, utan föll tillbaka mot seneftermiddagen för att stänga på 918. Men ett genombrott upp ligger inte långt borta då jag räknar med ett fortsatt rally under de närmaste dagarna. Så därför, en passering av 922 kommer att bli kraftfull!

Den toppformation vi befinner oss i ger oss ytterligare värdefull information, nämligen att den mellanliggande lågpunkten den 2 sep träffade 873 (stängningskurs). Åberopar vi gångjärnstekniken genom att räkna med rekylens storlek (921-873=48) som adderas med 921, får vi 969 som en alternativ beräkningsmetod till kommande topp. Då har vi två refererbara indikatorer.

Slutligen kan jag inte heller bortse från den kronförstärkning vi haft under de senaste veckorna. Mot såväl Euron och USD har SEK stärkts med c:a 8% vilket har varit till glädje för utländska placerare som haft svenska aktier. Vid en närmare granskning kan dessa valutor möjligen försvagas ytterligare c:a 2% vilket kan ge oss en USD runt 6,70 kr. Men se upp, den dagen kommer snart då vi får se ett lappkast med en förnyad kronförsvagning och räkna då med att de utländska placerarna snabbt tar hem sina pengar med branta fall på börsen som följd!