I allmänna ordalag kan vi sammanfatta den senaste tidens uppgångar på världens börser som extremt likviditetstsyrda. Som stöd lutar sig placerarna till stabiliserande och hoppfull makrostatistik som tolkas som att återhämtningen står för dörren. Detta återspeglas främst i att riskaptiten tilltar med oförminskad styrka. Ju högre upp kurserna stiger, desto mer pengar lotsas in i systemet. Men står det verkligen rätt till i realekonomin? Kommer vi att få se en ökad konsumtion som leder till att den pågående finanskrisen skall betraktas som en parantes kommande år? Tja, marknaden innehåller två läger - köpare och säljare. Maktbalansen skiftar ständigt men den pågående trenden är till köparnas fördel. Men det gäller att se upp. Q2-rapporterna visade på goda vinster, men berodde på kostnadsbesparingar. Vi MÅSTE få bekräftelse på ökad försäljning när Q3-rapporterna levereras i början på oktober, annars kommer uppgången på grafen få ett benbrott som inte blir trevlig. Ett tips kan vara att bevaka beteendemönstret veckorna innan dess om kurserna tvekar och vi ser en tilltagande volatilitet på kurserna. Det kan vara ett första tecken på att fondförvaltarna, som har bättre insyn bland de större bolagen än småspararna, börjar sälja av. Ett annat tips är när tidningarna börjar köpreka aktier. Slutligen har jag noterat att VIX-index över SP500 befinner sig på mycket låga nivåer, vilket är ett gott tecken på en vändning mycket snart!
Jag har sedan föregående prognos räknat och studerat formationen och avlyssnat signalerna som kan vara påverkbara. Den tekniska analysen erbjuder många olika tolkningar beroende på sittande erfarenhet, men situationen är så unik att det gäller gaffla klokt i verktygslådan om vi kan få en någorlunda korrekt analys.
Jag inleder med att konstatera att halva nedgången från juli 2007 vid 1322 ner till 556 i okt 2008, ger oss värdet 939. Detta har varit mitt tidigare huvudspår som ett tänkt målområde.
En alternativ topp kan man framräkna genom att tillämpa Fibonaccis verktyg 0-38-50-62-100% med utgångspunkt av lågpunkten vid 560. Det intressanta är att om vi markerar 38-relationen i nivå med taket i bottenformationen vid 718, faller 62-relationen på de toppar vi hade den 7 maj och 1 juli vid 815. Med utgångspunkt av dessa referensramar, erhåller vi värdet 970 som en prognostiserad topp. Denna beräkningsmetod känns mycket övertygande och det är intressant om den blir självuppfyllande.
F.n. brottas OMX-index med att överskrida toppen från den 24 aug för att stänga över 922. Vi har senast idag - 16 sep - sett noteringar uppe på 925, men förmådde inte hålla oss kvar där uppe, utan föll tillbaka mot seneftermiddagen för att stänga på 918. Men ett genombrott upp ligger inte långt borta då jag räknar med ett fortsatt rally under de närmaste dagarna. Så därför, en passering av 922 kommer att bli kraftfull!
Den toppformation vi befinner oss i ger oss ytterligare värdefull information, nämligen att den mellanliggande lågpunkten den 2 sep träffade 873 (stängningskurs). Åberopar vi gångjärnstekniken genom att räkna med rekylens storlek (921-873=48) som adderas med 921, får vi 969 som en alternativ beräkningsmetod till kommande topp. Då har vi två refererbara indikatorer.
Slutligen kan jag inte heller bortse från den kronförstärkning vi haft under de senaste veckorna. Mot såväl Euron och USD har SEK stärkts med c:a 8% vilket har varit till glädje för utländska placerare som haft svenska aktier. Vid en närmare granskning kan dessa valutor möjligen försvagas ytterligare c:a 2% vilket kan ge oss en USD runt 6,70 kr. Men se upp, den dagen kommer snart då vi får se ett lappkast med en förnyad kronförsvagning och räkna då med att de utländska placerarna snabbt tar hem sina pengar med branta fall på börsen som följd!
1 kommentar:
Bra bloggat som vanligt Hausse!
:-)
Vi håller kollen på 925+, dollarn verkar motverka att vi stiger, men visst är det bara en tidsfråga innan OMX drar upp så länge SnP/Nasse skenar så här.
Skicka en kommentar