torsdag 27 augusti 2009

BlackPearl - Sidledes handel...

Ytterligare konsolidering erfordras...
Sedan föregående inlägg skrevs har inte mycket hänt. Vi såg aktien göra ett tappert försök den 24 augusti att bryta upp igenom cirkelmotståndet vid 11 kronor, men luften gick ur och aktien föll därmed tillbaka in i formationen igen. Indikatorerna var då relativt högt uppskruvade och volymen avtog påföljande dagar. Frågan är, vad händer nu? Hur har aktien utvecklats i jämförelse med sektorn i övrigt? En hjälp med att få svar på den frågan är att jämföra dess utveckling med det egna branschindexet och oljepriset, vilket framgår av den andra grafen.

Jag har valt att göra en jämförelse med Brentoljan, Energi-index och BlackPearl från halvårsskiftet 2008 då oljan nådde sin topp fram till dags dato. Det vi kan se är att den efterföljande nedgången hade de tre referenserna samma negativa trend. Från vändningszonen vid årsskiftet har därefter BlackPearl haft en starkare utveckling (performance) än såväl oljepriset och som Energi-index. Det kanske förvånar vissa att Energi-indexet släpar efter, men man får heller inte glömma pärlans tidigare sanslösa nedgång före denna märperiod. I alla händelser märker vi betydelse av den underliggande råvaran, och hur aktien i sommar slaviskt hängt med oljepriset upp och ner. Som lök på laxen har även oljepriset givit oss luddiga vibbar, som kan medföra en rekyl ner till $69, men bli inte förvånad om $66 testas. En efterföljande uppgång skulle därför ge oss en gott tillskott, i synnerhet om de i nedan redovisade brasklapparna kan infrias!

Den översta grafen ger oss tveksamma signaler bland de "pålitliga" indikatorerna, som tyder på en fortsatt klen utveckling för aktien. Detta betyder inte att uppgången är över, utan att aktien är i behov av ytterligare paus i den pågående trenden. Vi ser hur fint MA200 vänt upp, vilket är ett gott tecken längre fram. MA40 närmar sig 10 kronorsnivån, och har på grafen historiskt agerat support - såväl upp som ned - varför vi denna gång hoppas på en lågpunkt här. Om nivån mot förmodan skulle brista, återfinns slutligen den röda golvlinjen som jag anser utgör sista utposten på nedsidan. Jag vill därför inte se en punktering av 9,20 kronor, då en ny nedgång i så fall bekräftas. Detta är inte troligt. Närmast har vi 10,40 - 10,50 kr-nivån för bevakning, som möjligen kan hålla för idag, men vid genombrott utgör garant för ett vidare fall ner till 9,80 - 10 kronor.

Det finns två brasklappar i sammanhanget som kan generera en positiv hållning till aktiens kommande utveckling. Den första är om J Festival lyckas förhandla fram ett övertagande av den saknade och resterande 20%-iga posten i BlackRod och därmed uppnå 100% ägarintresse. Den andra är om det 50%-iga innehavet i San Miguel möjligen kan avyttras till en bra slant och därmed finansiera BlackRod-posten och dessutom få ytterligare resurser för att öka takten än mer i den operativa verksamheten.

Avslutningsvis är trenden för BlackPearl fortarande upp, men den låga volymen tyder på att vi måste få uthärda en tillfällig realisation för att efterfrågan skall tillta. När så detta är gjort, kan vi få en bättre plattform när oljepriset inleder sin nästa fas norrut!

4 kommentarer:

Martin sa...

Det bästa i livet är ju gratis sägs det. Det är väl därför din blog är det förmodar jag. Den är grym! :-)

Tyche sa...

ja jag kan inte mer än hålla med!

Hausse och Baisse sa...

När man läser era kommentarer blir man bara tacksam och det sporrar!

Återkommer med en ny prognos när aktien bestämt sig för nya målområden. Just nu tvivlar oljepriset runt 66:an och man får hoppas nivån håller. STOR-börsen ser ut att gå i målkommande vecka och frågan är vad det kan få för inverkan och konsekvenser på BP..?

Anonym sa...

Gissa och spring.
Ibland går det, ibland inte.