fredag 21 augusti 2009

OMX - inför ett avgörande?

Fortsatt kurspaus inför avgörandets stund...
OMX-index (886)
har med stöd av starka utlandsbörser samt gynnsamt ränteklimat, surfat med fint upp under sommarens handel. I våras skrev jag i tidigare analyser om de goda möjligheterna till en uppgång upp till 860-880, vilket nu har infriats. Detta beroende på att den tekniska bilden vid de tillfällena inbjöd en återhämtning upp till de angivna målen efter ett extremt översålt läge. Under hela resan upp har placerare matats med makrosiffror som givit lugnande besked, varför riksaptiten höjts för de som suttit vid sidan av. Men frågan är, vad kommer härnäst?

När vi skådar graferna över händelseutvecklingen för innevarande år, ser vi tydligt när kurserna stigit brant, hur pauserna i trenden bildat stigande bottnar. Detta är en av de viktigaste faktorerna man måste ta med i beräkningen om man vill ligga kvar i marknaden eller ej. Så länge detta mönster består, är det bara att surfa med vidare upp tills vi får ett benbrott nedåt. Vi vet ju inte hur länge likviditetsflödet pressar upp priserna, varför den förståndige kanske bör överväga att redan nu lätta försiktigt ur sin portfölj. Nu drar vi inga förhastade slutsatser om att kommande topp resulterar i en nedgång till några extremt låga nivåer, utan vi avvaktar utvecklingen och ser hur toppformationen får för utseende. Självfallet kan ju inte börsen skena iväg till fantasinivåer om vi inte har konjunkturen med oss, varför detta kommer att bli huvudnyckeln inför höstens och vinterns utveckling. Men ett litet varningens finger måste ändå höjas med anledning av den senaste tidens oroande signaler från det kinesiska banksystemet samt om vi kommer in i en ny fas med nya kreditförluster av klassisk modell som drabbar bankerna i USA och Europa.

Jag bifogar två grafer till dagens analys, där jag valt att infoga ett antal halvcirklar där vi kan avläsa strategiska nivåer av betydelse. Den översta dagsgrafen visar oss motståndsnivån vid 900, som vid ett genombrott omgående kan skicka upp index till 930 - 950. Det kan inte uteslutas av vi under inledningen på september kan få detta ryck. Jag betraktar detta i så fall som en överreaktion då det råder överoptimism och samtidigt som media kliver in i bilden och köprekar aktier. Bättre säljsignal får man leta efter....

På nedsidan har vi den röda cirkelbågen som ger oss 860 som stöd kommande vecka. Det skulle vara ett gott tecken om nivån höll då vi alltjämt har högre bottnar att luta oss i den positiva trenden. Det behöver dock inte vara någon katastrofal händelse om nivån underskrids då vi kan förvänta oss 840 som sista utposten på nedsidan. 60-minutersgrafen ger oss en tydligare bild över vikten av att just 860-nivån håller.

Vid en granskning av OMX-index settt ur ett större perspektiv, börjar det på lite längre sikt se ganska hoppfullt ut. Jag avskriver inte kommande börskrascher, men intrycket för höstens utveckling är ändå det att vi fått en normaliserad värdering av bolagens kurser. Skall trenden fortsätta upp, måste i indexets underliggande bolag öka försäljningen av sina varor och tjänster för att nyckeltalen skall tilltala institutionerna, vilket förmodligen dröjer in på 2010, eller 2011. Min tro blir därför att merparten av återhämtningen har vi bakom oss, men att kapitalet kommer att växla inom de olika branscherna i avvaktan på positiva besked från främst USA men självfallet även från våra exportmarknader i Asien .

En intressant iaktagelse är den låga volatiliteten som präglat marknaden. Detta kan inte pågå hur länge som helst, varför jag från mitten på september och framåt räknar med en väsentligt slagigare kursutveckling med risk för tapp ner till 800 - 700-nivån när höstmörkret nått oss.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Härligt Bloggat!
:-)

Anonym sa...

Ett nöje att följa denna blogg.

Anonym sa...

Uppskattar dina inlägg, som borde är kvalitativa och korrekta.

MWT

Igor ("livsnjutare" på Avanza) sa...

Hej Hausse & Baisse!

För några vecka sedan har jag skickat iväg ett mail till dig, men är inte helt säker på att du verkligen fått det.

Jag skulle föreslå för dig att detta inlägg hamnar i Börsgolvet ( http://www.borsgolvet.se ).

Dina inlägg håller väldigt hög kvalité och skulle vara passande för våra prenumeranter.

Du behöver inte göra något mer än att acceptera att vi tar med det.

För mer information kontakta oss på "info snabel-A borsgolvet punkt se".

Perraboy sa...

Japp, det finns en del intressanta bloggar att följa, detta är en.