måndag 10 augusti 2009

BlackPearl - inför rapport...

Rusningen inför rapporten kan ge en kort rekyl...
På onsdag levereras rapporten till aktieägarna och frågan är om produktionsökningarna hängt med upp med oljepriset, samt vilket kassaflöde bolaget haft. Egentligen är informationen ganska ointressant då marknaden redan vet att tempot var lågt i våras, men självfallet kvarstår vår nyfikenhet vad ledningen har för några ess i ärmen. Det är ju vilka renodlade projekt som som är på gång som intresserar placerarna. Vi har ju tidigare hört att fokusering till de tre stora kanadensiska fälten beslutats, och att ägarfrågan över ett antal non-core-assets samt San Miguel kanske kan få en lösning under hösten.

Den tekniska bilden är god och utgör ett klassiskt beteendemönster då många oljebolag tagit rygg av oljeprisets uppgång. Även om det förhåller sig så att oljepriset gjuter en tillfällig toppformation, kan bolag i energisektorn ta paus i uppgången i avvaktan på de konjunkturiella signaler som kan motivera en fortsatt uppväxling av kursen. Mogna etablerade bolag fastnar oftast först, medan mindre exploaterande har lättare för att gå sina egna vägar beroende på olika händelser i den operativa verksamheten. Om t.ex. en försäljning av ett mindre fält inbringar en slant samtidigt som ledningen basunerar ut produktionsökningar, är värdefull information för aktiekursen, i synnerhet för BlackPearl. Vi får se vad som levereras på onsdag.

Ett svaghetstecken som dykt upp under de senaste veckornas handel, är den förhållandevist klena volymen. En aktie som befinner sig i en positiv trend, likt BlackPearl, hade uppfattas som mer trovärdig och övertygande om vi haft miljonbelopp på antalet omsatta aktier. Viss iaktagelse över export av aktier till Kanada har skett, även om det inte rör sig om stora volymer. 81,7 miljoner finns nu kvar hos oss. Det kan vara ett tecken på att kanadensiska institutioner samlar i ladorna utan att störa kursbilden alltför vårdslöst.

Till dagens inlägg har jag infogat två grafer med olika innehåll. Den översta innehåller glidande medelvärden som avser i första hand 100 och 200-dagars. Det intressanta är att konstatera att båda har en positiv lutning och räknar vi dessutom tillbaks i tiden för att lokalisera aktiekursen från avstämningsdagarna, ställs vi inför en uppgång på c:a 4 kronor kommande 2-3 månader. Denna tolkning är indikativt i den pågående trenden och bekräftas i viss mån av den kanadensiska grafen som är något tydligare.

Den andra grafen innehåller volymstaplar samt Bollingerband, som trendar uppåt. Kortsiktigt ser vi att aktien är tillfälligt överköpt, varför kommande rekyl troligen har en begränsad nedsida. Jag räknar med att 9,80 - 10 kronor skall hålla vid kommande kurspaus, men att uppgången håller i sig kommande veckor då den inneboende känslan finns för ett test av 14 kronor är fullt möjlig. Men nu gäller det att till hög volym kliva över 11,50 kronor, för om/när det sker blir uppgången mer robust! Det är tidsfråga innan det verkställs som jag ser det.

Till sist, när jag betraktar hela bottenformationen, har kursintervallet 9,85 - 11,50 kronor ett intressant budskap. Om vi tänker oss att detta kastrull-lock utgör navet i ett gångjärn, kan vi därigenom mäta kommande målområde grundat på föregående rekyls storlek. Vi såg ju kursen noteras runt 3 kronor under nov/dec 2008, vilket är dryga 7 kronor, som sedan adderas, vilket ger oss 17 - 18,50 kronor. Om ledningen har lite flyt kan prisobjektivet nås redan till kommande vinter...

Inga kommentarer: