tisdag 27 oktober 2009

BlackPearl - profit-taking på g?

55% uppgång på knappa två månader, skapar tillfällig paus i den uppåtriktade trenden.
I den föregående analysen la jag ut en prognos med en möjlig topp inom intervallet 13,50 - 14 kronor, men med facit på hand har kraften i uppgången givit oss 15,10 kronor som högst betalt den 23 oktober. Vi har ett par bakomvarande faktorer som kan ha varit bidragande;
  • Svag USD som lyft oljepriset
  • Rapporter som bekräftar god efterfrågan på råvaran
  • Lågkonjunkturen har bottnat?
  • Positiva analyser från kanadensiska mäklarhus
  • Möjlig non-core-asset-försäljning

Man frågar sig om uppgången redan nu kan fortsätta, och svaret på den frågan är ju vilken tidsrymd uppgången avser. Inom den tekniska analysen har vi fått ett första kvitto på uppbrottet ur bottenformationen då vi passerade 11,50 kronor och nu är det upp till ledningen att servera oss bekräftelse på att den organiska tillväxten har kommit igång på allvar och går enligt plan. Om ansträngningarna varit lyckosamma, fortsätter aktien sin vandring till högre nivåer redan nu. Men priskurvan är dessvärre inte linjär, utan oljesektorn som bransch betraktat, är mycket volatil med stora tvära kast på kursgrafen. Mindre bolag såsom BP har därför en tendens att vara extra svängig än de större etablerade. Detta skapar därför goda utsikter att köpa aktien i de kommande rekyler som vi efter bästa förmåga försöker att analysera fram.

I de tidigare prognoserna, har jag infogat en cirkelbåge som agera support för aktien. Den 26 augusti gjorde aktien ett övertramp och gav oss en varningssignal vid 10,80 kronor som i normalfallet indikerade en bräckligare tillvaro med sämre support sett ur ett tekniskt perspektiv. Vad som istället hände vet vi ju alla, aktien återhämtade sig efter två veckor och uppgången förlängdes där cirkelbågen istället agerade motståndslinje. Dock kan vi ha kommit till ett läge där ytterligare uppgångar kan utebli och att aktien istället övergår i en sidledes konsolidering, eller kraftsamling. Det som kan kortsiktigt ge aktien support, är förhoppningar om en god rapport som avser det tredje kvartalet som presenteras intill den 15 november.

När man betraktar kursgrafen ser vi att indikatorerna befinner sig på höga nivåer och visar tecken på överköpt prissättning. Detta kan vara en indikation på att många placerare känner viss oro och passar på att ta hem vinster efter den sagolika uppgången. Vi vet dock inte ännu vilken effekt rapporten kommer att få på kursen, men det vi med större säkerhet vet, är att oljepriset kommer in i en svagare period, vilket brukar pågå fram till kommande årsskifte. Även kursgrafen över oljepriset bekräftar detta. Utgår vi ifrån att STOR-börsen inleder en rekyl efter kommande månadsskifte, kan detta sätta sin prägel även på BP-aktien, där jag förmodar en lugnare utveckling från inledningen på december månad.

Vi ser på kursgrafen ovan en röd supportlinje som jag helst av allt inte vill se underskridas. Jag räknar dock med att det ökade intresset för aktien medför visst skydd för kommande kursfall varför rekylens djup troligtvis blir begränsad. 12-kronorsnivån kan ju tolereras som ett naturligt hack i trenden i sin vandring upp till nästa strategiska intervall vid 17-18 kronor kommande vinter. Den sistnämnda nivån är av större betydelse där jag förväntar mig en tids attacker innan ett genombrott slutligen kan bli ett faktum. Lyckas detta kan vi räkna med ett starkare rally till hög volym upp till 26 kronor! Det är därför ett mycket intressant halvår som väntar oss!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej H&H! Det var länge sedan du bloggade om Blackpearl nu. En hel del har hänt sista dagarna (dock utan nyhet) och det skulle vara mkt intressant och höra vad din TA säger.

Tack för en mkt fin och bra sida!

Johan