lördag 24 april 2010

Autoliv - stark uppgång!

Kommer bolaget överraska marknaden på tisdag?
I dagens prognos tittar vi på Large Caps i särklass starkaste bolag, bilsäkerhetsföretaget Autoliv. I alla fall om vi gör en jämförelse 6 månader bakåt med övriga aktierna på den stora listan. Inget annat bolag har haft så god performance och tydliga signaler om fortsatt uppgång. Och inte heller ser vi tendenser till tveksamheter i den starka uppåtriktade trenden. Vi närmar oss också tidpunkten då den kan utmana gamla All Time High från mars 2006 vid 451 kronor. Och det kan ske snabbare än vi anar, allt beror på tisdagens rapport för det första kvartalet.

Att med precision ringa in ett rimligt målområde för våruppgången, är i princip en omöjlighet. Aktien skenar och vi befinner oss inte långt ifrån historiska toppnivåer, som tidsmässigt sannolikt förlorat sitt referensvärde på kursgrafen. Blickar vi även på dess amerikanska graf, får vi heller ingen vägledning. Men innan vi går in på detaljer, måste vi forska i varför aktien på senare tid haft sådan stark uppgång.

Nu på tisdag kl. 12,00 lämnar bolaget sin rapport för det första kvartalet. Vi får då se hur mycket som är diskonterat p.g.a. den positiva vinstvarning bolaget lämnade den 22 mars. Autoliv höjde då prognosen för det första kvartalet till en organisk försäljningsökning på cirka 65 procent, från tidigare prognos på mer än 50 procent. Rörelsemarginalen skulle enligt den prognosen stiga till minst 11 procent för kvartalet, mot tidigare cirka 8,5 procent. Autolivs främsta skäl för den höjda prognosen var att försäljningen utvecklats bättre än väntat, särskilt i Nordamerika och Asien genom stark bilproduktion samt högre marknadsandelar.

Bolagsledningen har dessutom arbetat med stort självförtroende och köpt in mindre konkurrerande bolag till koncernen, och därmed ökat volymerna och marknadsandelarna mycket starkt. Tajmingen kunde heller inte vara bättre, eftersom vi nu får upprepande signaler om fordonsindustrins mycket starka återhämtning. Men frågan är om inte det starkaste motivet till bolagets framgångar varit dess närvaro på den asiatiska marknaden, som växer extremt starkt. Det skulle därför inte överraska mig om bolaget blir dubbelt så stort om 2 år. Med ett börsvärde på knappa 37 miljarder (90 milj. aktier) och en vinst före skatt under Q4 2009 på ca 700 milj. SEK, är det inte svårt att förstå vad som väntar oss med den accelererande vinstkurva bolaget presterat. Och inte nog med det, väldigt ofta läser vi i media om upprepande höjda riktkurser på löpande band från de stora mäklarhusen.

Min bedömning är att toppnivån 451 kronor, kommer att brytas och att bolaget bedöms ha mycket goda tekniska utsikter att under de kommande veckorna stiga till 465-470 kronor. Fredagen den 23 april stängde kursen på 411 kronor.

Jag påminner om att marknadsklimatet är extremt positivt och detta kanske kan ge aktien en extra schuss upp om bolagets rapport överträffar marknadens förväntningar med råge. Glöm då heller inte att risken i aktiesparande under senare tid har ökat då börserna förväntas nå en topp under maj månad. Autolivs aktie utgör i detta sammanhanget inget undantag.

3 kommentarer:

Hausse och Baisse sa...

Idag kom rapporten som låg i linje med förväntningarna. Starkt!
Under det andra kvartalet 2010 beräknas den rapporterade försäljningen öka med mer än 40%. Rörelsemarginalen förväntas bli minst 11%. För helåret väntas försäljningen öka med nästan 30% med en organisk ökning på ca 20%. Den indikerade marginalen för helåret är minst 10%.

När den positiva vinstvarningen levererades den 22 mars noterades aktien i 350 kr. Responsen blev stark och kursen for då två dagar senare upp till 3914 kr. I skrivande stund faller aktien, vilket jag tolkar som vinsthemtagningar. Supporten tolkar jag befinner sig på 395 kronor.

Min omedelbara reaktion är att aktien kommer att vara något tillbakapressad några dagar men min bedömning är att vi snart ser den uppe runt 420 kr igen. Återstår då att se om nivån kan passeras och under kommande veckor kliva upp till mitt målområde kring 460-470 kr.

Hausse och Baisse sa...

Bara för tydlighets skull nådde "Responsuppgången" 391 kronor.

Beklagar skrivfelet i föregående inlägg....

Matte_C sa...

Hej!

Har sedan Decos rekommendation på BS för några veckor sedan följt din blogg med stort intresse och kan bara lyfta på hatten åt ditt arbete.

Själv köpte jag in mig i autoliv innan rapporten och jag funderar på hur långt du bedömer att den kan kursen kan sjunka innan trenden förändras?

MVH