måndag 14 juni 2010

BlackPearl - Imponerande styrka!

Förbi 23,50 kronor ger oss minst 3 kronor till!
BP (23,10)
hänger envist kvar i sin positiva trend och är nu på väg att testa årshögsta strax under 24 kronor. Att aktien börjar ”fullvärderas” syns ganska tydligt på kursgrafen, då vi ser tendens till en viss synkronisering med börsen som helhet. Tidigare ignorerades marknadens tvära kast då BP-aktien tuffade på upp. Saken var ju biff, den var ju undervärderad! Om inget nytt kommer från ledningens sida, får vi förvänta oss en lugnare utveckling kommande 4 – 6 månader. Jämför vi BP med övriga oljeaktier på Stockholmsbörsen, får dessa betraktas som statister som BP-aktien utvecklat sig. Trenden är envist upp men vi närmar oss nu ett mindre avgörande om vi skall få en ny högstanotering i den stigande trenden, som startade i december 2008.

Till dagens prognos har jag infogat två grafer från båda sidorna av Atlanten. Studerar vi den kanadensiska kursgrafen, ser vi att den gröna zonen med all sannolikhet kommer att bli ett viktigt intervall inför fortsättningen. Men dess golv vid cad 3,25 kan mycket väl passeras under kommande veckor. Sedan är det en smaksak om vi når 3,75 eller 4 jämnt! Min tro är dock att utsikterna är mycket goda för att vi skall upp till dessa nivåer under kommande veckor, där jag lägger ut en deadline till senast fredagen den 16 juli. Observera att det rör sig om en prognos och en mycket grov skattning!

Den svenska kursgrafen visar oss den fina trenden med stigande toppar och bottnar. Halvcirkeln som infogats markerar ett antal bottenkänningar och ett utbrott ur denna kan ge en kort rekyl, men så länge supporten vid 20 kronor hålls intakt, är det upp som gäller. Notera även den fallande topplinjen som idag noteras i 23 kronor, som vid passering får betraktas som en mycket god signal för vidare uppgång. Av den anledningen torde vi dra igenom årshögsta vid 23,70 kr från 26 april. Sedan får vi se hur långt det bär, men om CAD håller sig lugn, bör vi nog kunna nå upp till 27 kronor innan mitten på juli. Vi har sett det förr hur starkt oljepriset utvecklar sig under sommarmånaderna. Jag tror att det blir en självuppfyllande profetia även i år. Blickar vi tillbaka till 2005 har detta mönster årligen stämt ganska bra.

Mitt huvudspår visar på en positiv utveckling kommande veckor, men att det sedan kan bli en period med vinsthemtagningar som håller tillbaka ytterligare försök till uppgångar. Om nu inte ledningen under kommande månader kommer med saftiga nyheter som kullkastar prognosen, ja då tror jag på paus i trenden tills vi kommer in i december månade, då vi historiskt brukar få en begynnande uppgång inom oljesektorn. Och den kommer nog att bli mycket intressant att följa!

15 kommentarer:

Özil sa...

Oerhört bra analys. Tack för den and keep ´em coming!

Anonym sa...

Tror du fortf. på en nedgång av OMX? lr kommer vi gå upp?

Hausse och Baisse sa...

Vi är inne i en toppformation och kommer att inom några veckor troligen få en lägre topp. När den är avklarad inleds den förväntade nedgången. Jag har varit inne på att den redan nu skulle vara på gång, men processen ser ut att senareläggas.

Anonym sa...

Tack för ännu en fin analys./henke

mårten sa...

Hej

Är nyfiken på hur vad du grundar på att vi kommer få en lägre topp. teknisk ser ju Ma 14 att gått upp samt omx gått igenom ma 50. Men du brukar få rätt.

peter sa...

Hej

Nyfiken på vilka glidande medelvärden du bevakar när du följer trender

Andreas sa...

Hej!

Stort tack för dina insiktsfulla analyser! Du är en begåvad skribent, både i ord och innehåll. Även jag är intresserad av att veta mer om teorierna kring OMX-rekylen. Detta eftersom jag tycker index denna sommar är ovanligt oförutsägbart på grund av världsläget och de svenska företagens relativa styrka.

Anonym sa...

Hej!
Hur ser du på att t.ex. momentum indikerar på en nedgång?

RSI var nästan vid 80 föregående vecka (70) och visade mycket riktigt på att en liten dipp var påväg. Fast stockshastic ser väldigt konstigt ut nu på 2-3 månaders tillbakablick i och med fredagens handel i kanada, hur ser du på det?
Mvh

Anonym sa...

Och mycket riktigt kom dippen :( - den viktiga frågan blir här om inte (tro det eller ej) detta startar en trendreversal? Alltså att en nedgång nu är att vänta. Stockchastic har dem senaste dagarna varit nere på botten, men ändå har det dagen efter, eller samma dag blivit någon riktig återhämtning, även om den återhämtat sig lite intradag så har den fortfarande slutat på mycket minus eller måttligt minus.
Bollingerbanden visar på en trendreversal?, dvs nedgång. MACD har snart korsats ner = nedgång. Det fattas bara att index sjunker hela nästa vecka också? Ge gärna dina synpunkter på detta, är själv aktieägare i detta mycket fina bolag förövrigt.
Mvh anonym

Marcus sa...

Hej,

Undrar som ny här vad du använder dig av för programvara till TA?

Berätta gärna också hur du laddar in kurserna.

LAOTZI sa...

PXXS-SDB.ST (black pearl hos yahoo finance), trenden ser stark och sund ut, men den kan nog dippa några dagar. Bättre risk reward att köpa om 3-6 handelsdagar tror jag. Runt 21 kr är 50% retracement för fibonacci. MA 50 utgör stöd strax ovanför. Veckotrenden ser stark ut.

Inte svar på din fråga, men det funkar att göra TA på den i ninjatrader med gratis end of day data från yahoo.

Anonym sa...

Vad tror du om svenska kronan mot euron framöver, man spår en förstärkning men ska det bli stökigt så lär väl inget hända förrän till nästa år?
/Cobra

Anonym sa...

Har du några nya tankar inför dagen och närheten till årshögsta på OMXS30?

/tZGM

MGR1 sa...

Dags å vakna!

Anonym sa...

Hittade TA-post på Avanza. Vad säger du? Posta gärna din syn som nytt inlägg.

https://www.avanza.se/aza/press/forum/trad.jsp?threadId=976928