fredag 9 juli 2010

OMX - Inför avrundning!

Ska fruntimmersveckan lägga krokben på uppgången?
OMX (1028) slår upp och ner i det jag tolkar, pågående toppformation och det är påtaglig svårt att spå om vart vi är på väg. Överlag har vi lätt vikande makrostatistik som kan tolkas som att vi i förlängningen får en avmattning i den reala ekonomin. Detta innebär möjligen i förlängningen lägre konsumtion och rimligtvis även svårigheter att få upp vinsterna ett snäpp inom industrin. Vi vet ju sedan tidigare hur viktigt det är att försäljningen måste öka för att tilltron till vinstuppgången skall fortsätta, mot tidigare redovisade kostnadsneddragningar. Av den anledningen blir det därför extra spännande att möta upp kommande halvårsrapporter med start kommande vecka. Skall uppgången fortsätta måste prognoserna slås rejält.

Till dagens krönika har jag valt att bifoga tre grafer som ligger till grund för dagens något svåranalyserande och diffusa prognos.

Graf 1
Som ett komplement till diverse trendlinjer, arbetar jag med halvcirkelformationer, som tydligt visar momentumet i olika skeden, dels stort, dels på detaljnivå. Utöver det markerar jag det karakteristiska mönstret i samband med trendändringar, där vi ser en högre volatilitet, vilket kan vara ett kvitto på att vi befinner oss i V-zonen och därmed ställs inför en större rekyl.
Granskar vi den stora cirkelbågen med ankaret från toppen 2007 vid 1322, ser vi hur den harmoniserar med flera rekylbottnar och för kommande vecka ligga på 1000. Underskrids denna ger det mig signal om att OMX kan halka tillbaka ända ner till 920-nivån igen. Men innan dess kan upprekylen fortsätta upp till den röda halvcirkeln vid 1062. Vi har tillfälligtvis amerikansk draghjälp och det skall bli intressant att se om likviditetsflödet kan uppvisa en styrkedemonstration med chans till nytt årshögsta igen. Då kanske vi rent av kan damma av den gamla prognosen från i våras om möjlig topp vid 1120. Föga troligt, men så likviditetsstyrd som marknaden är, erkänner jag svårigheten att denna gång pricka in en topp.

Graf 2
Här vill jag visa det matematiska sambandet med utgångspunkt av navet 920. Ett antal toppar och nu senast en botten vid 980-nivån, indikerar en spegelbild på nedsidan vid 850-nivån (turkosa fältet). Gör vi en tillbakablick ett år, ser vi att just 850-nivån agerade stark support, vilket kan bli någoon form av ett jubileum kommande veckor.
850-nivån kan i förlängningen endast agera kurspaus i den fallande trenden då spannet 750-775 kan ge oss den förväntade botten en bit in på höstkanten. Nålsögat sätts till 763. Nivån fås genom avståndet från toppen vid 1077 ner till 920. Skillnaden på 157 pkter, avräknas 920, vilket ger oss 763.

Graf 3
Ju mer vi granskar en formation på detaljnivå, desto svårare brukar det vara att få en hygglig träffsäkerhet. I alla händelser har jag här låtit infoga en cirkelformation som täcker den sista toppfasen med början i mars i år. Där ser vi att cirkeln ligger i en fallande trend och skär för kommande vecka spannet 1040-45. M.a.o. en något snävare tolkning än graf 1, där utrymmet gav oss 1060-62. Ett genombrott av 1045 skulle därför ge oss det sista rycket upp till 1060-nivån? Ingen omöjlighet som jag ser det. Bevaka med stort engagemang nivån 1012, som tydligt visar oss det tekniska navet 3 månader bakåt. Underskrids denna, kan detta vara en första signal till nedställ.

Sammanfattningsvis skulle en ytterligare tolkning kunna göras där rekylen i maj månad - som gav oss en snygg omvänd HS-formation - tidsmässigt bredda formationen och att nedgången aktualiseras först till kommande månadsskifte, d.v.s. kring 1 augusti. Men nyckfullheten kan spela oss ett spratt då jag i bakhuvudet även brukar studera formationen 30, 60 och 90 dagar bakåt som får betraktas som reaktionsdagar. Av den anledningen blir mitt tips att runt 21 juli och dagarna där efter bör man dra öronen åt sig och iakta stor försiktighet mot marknaden. Vi antecknar även att vi har optionslösen fredagen den 16juli, och förväntar oss då att placerarna håller kurserna uppe kvar på dagens nivåer över den efterföljande helgen. När vi väl sedan har den bakom oss, kommer vi då in mitt i fruntimmersveckan, där vad som helst kan hända... Vad händer med BP???

13 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för dina mycket intressanta funderingar.
Mvh Asker

Plate sa...

Har kanske inte varit svårare att ställa en prognos än nu. Verkar ändå som marknaden är ganska stark, ett brott under 900 kommer nog slukas av massor av hungriga köpare som observerat att OMX är enastående och bäst i klassen i Europa...

< 900 - hm...
~900 - ja kanske
930 - mycket troligt
1100 - hm...

Mvh
Plate

Anonym sa...

Tack HB, stort tack

// Johan

Anonym sa...

Hej H&B, tänkte kolla om du skulle kunna kolla lite och analysera Nordic Mines... eftersom jag tycker det är en mycket intressant aktie då de har erhållit finansieringsavtalet och det finns mycket potential på det pappret!


MVH

Anonym sa...

Många index uppe på intressenta nivåer idag, sp just nu 1096.

Förändrar det din syn om vi bryter igenom de närmsta motstånden i dessa trakter?

// Johan

Hausse och Baisse sa...

Hej Johan + alla andra!

Knepigt läge... Imponerande styrka får man säga... Såväl tid som pris är superintressanta koordinater då vi befinner oss mitt i nålsögat, dels har vi tangerat toppen vid 1067 från 21 juni (30-dagarsregeln) samt reaktionstidpunkten 21-24 juli. Må-tis kommande vecka fäller avgörandet!

Ikväll stiger USA och jag ser samma mönster där borta... Som jag ser det får vi ett avgörande mycket snart. Beskedet om stresstestet som kom idag lugnade marknaden. Samtidigt har vi starka bolagsrapporter samtidigt som vi får negativa signaler från Portugal + klen makro från USA.

Om vi får ett etablerat genombrott av 1070-nivån (helst över 1080!) kan vi nog sticka några % till, möjligen till 1120-nivån. Isf har vi stark börs fram till 1 aug.

Samtidigt tror jag att den köpsignalen då blir falsk och att vi kan utan förvarning få en rekyl ner igen. 1050-nivån får agera Stoploss... Nästa reaktionsdag av betydelse blir 1-4 augusti.

Kanske uppdaterar bloggen under helgen för att ytterligare förtydliga mina tankar. Hoppas jag får tid över då jag helst vill göra en seriös och trovärdig prognos!

Anonym sa...

Tack!!

Känner mig helt överens. Ligger lång 100% men tror inte riktigt på uppgången, rider bara på den med riktigt tight stop.

Återigen, uppskattar att du delar med dig// Johan

Anonym sa...

Hej,

Värt att tänka på är också att för S & P 500 bröt det glidande medelvärdet 50 ner genom det glidande 200 värdet i början av juli.

DI skrev om detta förra veckan. Fenomenet kallas för deathcross. Många gånger när detta fenomen inträffar sker det också ganska stora reaktioner på marknaderna.

/Marcus

Anonym sa...

Skulle sitta som en smäck med uppdatering snart HB, dagens bravader på börsen påkallar nyfikenhet:)

Hausse och Baisse sa...

Hej!

Är bortrest men kommer hem igen till helgen för ny prognos till nästa vecka, promise!

Jo, jag hade väntat mig en korrektion senast 4 aug men som det utvecklat sig kan vi ligga kvar här "uppe" ytterligare en tid.

Spännande datum för reaktion är 15 aug och 1 sep då 4 aug ser ut att utebli...

Då vi bröt 1070 (stängning) räknar jag endast med smårekyler innan vi kan få en mer bastant nedgång. Frågan är bara hur länge ballongen skall fyllas... Är själv av banan och följer marknaden på distans. 1070 falsk köpsignal? Tyckeer SP500 bör stiga lite till. Vi kanske når 1120 innan det slår bakut? Men laddar för en bra prognos som kanske slår in till nästa vecka...

Peter K. sa...

"promise"? :/

Anonym sa...

Goddagens!

Börjar dra ihop sig nu va? Grymt nyfiken på kommande analys från dig HB. Förstår om du vill avvakta ytterligare ett par dagar för bekräftelse men vi står med näsan mot fönstret o väntar:)

// Johan

Unknown sa...

Tjena H&B!

Har följt din blogg sedan årsskiftet och tycker du är grymt duktig. Ser fram emot nya analyser men märker att det var ett tag sedan. Du har väl inte lagt ner bloggen? Mycket tråkigt i så fall!

Mvh Mattias