lördag 25 oktober 2008

Pearl - ett kursmässigt krisföretag?

Inte om vi gör en Fundamental analys av bolaget!
Aktien klarade aldrig av att hålla sig över den så viktiga stödnivån vid 10 kronor, utan med oljeprisets branta fall, har hela oljesektorn säckat ihop. Att svaga bolag kommer att slås ut blir en logisk konsekvens, men att även de vinstgenererande storbolagen åker på pumpen med stora fall, väcker viss förvåning. Det man frågar sig är om det rör sig om en korrigering av de senaste två årens uppgång, eller om marknaden diskonterar tvärnit i den reala ekonomin och därmed en djup konjunkturnedgång. För aktiemarknaden i stort, har de senaste veckornas köpstrejk av aktier tolkats som att ytterligare nedgångar är att vänta. En förhållandevis säker indikation på en bottenkänning, är att vi vill se en enorm volym, en s.k. wash-out, men än har vi inte kommit dithän! Det är m.a.o. för tidigt att dra den slutsatsen att krisen kan lämnas bakom oss, och att vi får därför leva i ovisshet ytterligare en tid!

I dagens inlägg försöker vi finna en bottenformation på tekniska grunder och jag har därför lyckats infoga den kanadensiska kursgrafen på den svenska. Den kanadensiska löper över 24 månader, medan den svenska avser 16 månader. Även om CAD har fluktuerat, är formationen på de båda marknaderna lika!

Jag har i flera Pearlanalyser haft en optimistisk underton, där utförsäljningarna skulle komma till ett slut, och en ny uppgång skulle påbörjas. Den mest självsäkra hoppfulla analysen var den daterad 2008-09-27, då aktien tidigare bröt stödnivån vis 10 kronor, for ner till 6 kronor, och sedan upp till 10 kronorsnivån igen. Jag tolkade säljsignalen som falsk och när så sker i TA-sammanhang, brukar en stark köpsignal utfärdas. Med facit på hand blommade krisen ut dessa dagar och aktien vände tvärt ned och den negativa trenden förstärktes.

Den tekniska analysen skall i första hand tolkas som ett hjälpmedel, där kursgrafen ger oss 75-80%-ig träffsäkerhet. I första hand tolkar vi trenden, därefter de pauser aktien skapar. Ofta kan vi på matematiska grunder på förhand framräkna nivåer där nya konsolideringsnivåer kan uppstå. Jag vill i detta sammanhang påtala om träffsäkerheten i TA-analysen innehar en bättre prognosbild under normala förhållanden, än den stormande finansiella miljö vi nu genomlider. Att analysera på detaljnivå är i princip omöjligt, men studerar vi veckografer blir det lättare att tolka aktiers hälsotillstånd.

Det intressanta med Pearls kursutveckling, är den röda horisontella linjen som utgör stödnivån vid 9,70 kronor. I mars och juli månad var aktien uppe och toppade vid 14 kronor, och presterade i maj månad även mellanliggande topp vid 17,50 kronor. När så aktiekursen bröt ner varaktigt under 9,70 kronor, ser vi att aktien tvekat vid just 6 kronor, eller 4 kronor från 10 kronorsnivån. Så långt stämmer kursrörelserna i kronor räknat. Toppen vid 17,50 kronor skulle därmed på nedsidan indikera en support vid 1,90 kronor om vi skall vara konsekventa.

En alternativ beräkning är att räkna rekylen från 9,80 kronor (toppen den 25 sep) ner till 5,85 kronor, vilket ger oss knappa 4 kronor. Dessa 4 kronor avräknas från toppen den 14 okt vid 6 kronor, vilket ger oss 2 kronor som prisobjektiv.

På den kanadensiska grafen motsvarar 10-kronorsnivån av CAD1,50. Majtoppen noterades kursen i CAD2,70, eller CAD1,20 över supporten vid CAD1,50. Med samma beräkning, skulle prisobjektivet då bli 30 cent. Om den kanadensiska dollarn förblir noterad runt 6,25 kronor, skulle detta motsvara 1,88 kronor.

Vi ser ett antal indikatorer som är kraftigt tillbakapressade. Det behövs inte många kronors uppgång för att dessa skall tolka som ett positivt scenario, men risken finns då kvar att detta bara är en falsk nyhet som inte innebär annat än ny näring för djupare nedgångar. Men det återstår inte många kronor ner till nollan, varför vi snart har den historiska nedgången bakom oss!

MA(50)ett glidande medelvärde ligger även den i en fallande trend, och om den skall plana ut fordras drygt 2 månaders sidledes handel, såvida inte aktien med kraft accelererar upp till 10 kronor under november månad. Så länge kursen handlas under denna linje, betyder inget annat än avvakta.

Oavsett vad man har för åsikter om marknadens prissättning på aktien, bör aktien vara intressant på sikt i en lång portfölj. Så länge bolaget utvecklas enligt plan och oljan flödar upp ur källorna, finns det nog ingen risk med verksamheten, trots marknadens negativa dom. Det som tillkommit och försvårat en korrekt värdering av bolaget, är placerarnas återhållsamhet mot oljesektorn sett ur ett större perspektiv. Vi vet inte hur länge oljepriset förblir under press och varaktig utförsäljningarna på börsen skall pågå. Det enda vi kan se fram emot är företagsspecifika nyheter som väntas under inledningen på 2009. Tills dess kommer exploateringsföretag minskas till antalet, då ett antal konkurrerande bolag till Pearl kommit på obestånd. När dessa är utsorterade från marknaden, tror jag att en ny era inleds. Min rekommendation är då att portionsvis köpa på sig aktier kommande månader, för att sprida på ingångsvärdena. Jag försöker i det längsta bevaka den kommande utvecklingen då jag följt aktien sedan sommaren 2007, och återkommer så fort jag ser positiva förtecken!

Till sist kan många skattetransaktioner under de återstående månaderna få ett visst bidrag till volatiliteten.

måndag 13 oktober 2008

OMX - 600-nivån höll - stark uppgång väntas!

”Krasch-gapet” bör täppas igen!
Som ett resultat av EU-politikernas insatser att förstärka bankakuten, släpptes säljtrycket över de europeiska börserna och veckan inleddes med en kraftfull återhämtning. Frågan är; är faran över? Jag tror att tillfälligtvis kan vi lämna bankkriser för en tid och flytta fokus på kommande rapporter som inleds denna veckan i USA. Vi kommer sannolikt få se sektorrotationer där vissa branscher får svårt för att hävda sig, medan andra mer t.ex. konjunkturrelaterade bolag förväntas få positiv utveckling. Jag är benägen att tro att vi får en hygglig utveckling under kommande veckor fram till månadsskiftet okt/nov. Många blankare ser över sina positioner och vi ser att många stänger positionerna i kvällens handel på USA-börserna, som i skrivande stund stiger med 6%!

Dagens graf återger OMX:s utveckling 11 månader tillbaka och den så viktiga 900-nivån markerats med en röd horisontell-linje. Nivån har i efterhand visat sig vara strategiskt viktig om vi studerar trenden och jag tror inte att vi kommer få se index orka upp dit igen. Trenden är kompakt nedåtriktad och den underliggande oron med recession, konjunktur och nya bankkriser kan mycket lätt att få det sårbara OMX att falla tillbaka igen och fortsätta sin nedgång till lägre nivåer under 2009.

Det glidande medelvärdet MA50 ligger kvar i sin fallande trend och vittnar om den svaga trend OMX befinner sig i. Även om marknaden tagit del av goda nyheter idag som är lugnande, måste index upp till 880-900-nivån för att vi skall få en utplaning av MA(50), vilket känns avlägset. Däremot kan vi nog förvänta oss en fortsatt uppgång under kommande veckor där tre nivåer blir av betydelse!

Räknat från 903 ner till fredagens lågpunkt vid 601, kan index kliva upp 38, 50 eller 62 % av dessa 302 punkter som nedgången kostat oss. 38% ger oss 715 som målområde. 50% ger oss 151 punkter vilket mynnar ut i 752. Det jag lutar mig åt är att index återhämtar 62% av nedgången, vilket ger oss 788! Just 788-nivån skulle visa sig vara startblocket i förra veckans krasch, varför det känns naturligt att index skall återkomma till ruta ett igen!

Stochastic(34) är en indikator jag valt att infoga längst ned på grafen, och som vi alla ser tenderar den att inleda en uppgång. Förhoppningsvis skall den kunna pågå några veckor framöver! Rapportfloden blir direkt avgörande!

Imorgon har vi fullmåne och det kan ha varit signalen vi väntat på för att få ett omslag på indexet. Det var likadant den 15 juli i år då index - liksom idag - tjyvstartade dagens innen. Håller den tesen är det bara trevligt!

:-D

onsdag 8 oktober 2008

OMX - Upprekyl i den neagtiva trenden?

Tre dagars fritt fall skapar förutsättningar för fyndköp?
Efter 3 dagars ursköljning på dryga 16 %, kan OMX-index ha träffat en tillfällig botten (?) i spannet 645-650. Senaste index nosade nere på dessa nivåer, var maj och augusti 2004. Med anledning av dagens räntesänkning, bedöms därför ytterligare nedgångar begränsade!

Jag har i dagens graf infogat MACD och RSI(5) och vi ser att dessa är på översålda nivåer. Visserligen har inte MACD signalerat uppgång ännu, men vi ser att nivån är intressant då vi tidigare sett vändningar vid just -40 vid flertalet tillfällen! RSI-indikatorn är dessutom även översåld på veckografen, varför det finns hopp om en teknisk återhämtning!

En annan reflektion är den lilla A-B-C-sväng jag ritat. Räknat från toppen i maj ner till lågpunkten den 15 juli, erfordrades 236 punkter. Upprekylen från 802 till 893 blev exakt 38 % av nedgången. Den avslutande nedgången ned till dagens lågpunkt resulterade i 239 punkter. Om allt skall stämma, kan en upprekyl från och med nu iscensättas med ett prisobjektiv till spannet 750-760. Svagt hinder kan förekomma vid 720-nivån. 800 bedöms vara svårare att bryta igenom i detta skede.

Jag tolkar dagens åtgärd från Riksbanken som lugnande men att volatiliteten kommer att finnas kvar ytterligare en tid. Rapportperioden som avser Q3 står för dörren och vi kan förvänta oss branschvis blandad utveckling men att marknaden ändå försöker frisera upp kurserna beroende på resultatutfallet. De flesta aktiefonderna måste ha 90 % aktieallokering oavsett om det går upp eller ner, varför vi kommer att få se branschvisa växeldragningar. Hur högt vi sedan når innan nästa större nedgång inleds, får vi återkomma till om ett par veckor. Jag räknar med att kommande bearmarket rally kan pågå ett par veckor, men att vi måste vara uppmärksamma på att krisen är långt från över! Bli därför inte överraskade när nya kreditsmällar basuneras ut i vinter med nya nedgångar som följd!

På tisdag den 14 oktober är det åter fullmåne och det blir intressant att se vilken effekt det får på aktiemarknaderna denna gång.....

onsdag 1 oktober 2008

OMX - hur långvarig nedtrend?

Rakt ner i källaren, eller får vi en upprekyl i oktober?
Dagens graf redovisar OMXs utveckling sedan 1987 och avsikten är att med hjälp av historiskt perspektiv visa vad vi kan vänta oss av den nu pågående trenden. Jämför vi nedgångarna 1989-1992 och 2000-2003 med dagens, skiljer sig förutsättningarna åt på flera områden. Redan 1989 inledes förspelet till den svenska finanskrisen, då OMX föll tillbaka och nådde sin botten 39 månader senare. De problem som de svenska banksystemet då hade, fick draghjälp till sin återhämtning från utlandet. Den påföljande uppgången varade i 7,5 år fram till mars 2000, då en ny nedgång inleddes som varade i 36 månader. Den gången hade vi en IT- och bioteknikkris. Då hela uppgången haft sin grund i en global kreditexpansion från banksystemet, vänds myntet då banksystemet suger tillbaka kapitalet! Blir det inte i form av amorteringar, blir det istället högre räntor. Det gynnar inte börsen kommande år då vi kan förvänta oss att konsumtionen stagnerar, eller rent av faller tillbaka!

Vi vet inte med säkerhet hur morgondagen kommer att få för bild, men krisens omfattning kommer att generera alternativa levnadsvanor då nya systemskiften tvingas fram. Min tro är att vi nu har en bolånekris som i förlängningen mynnar ut i en konventionell bankkris, när lågkonjunkturen sätter in med kraft. Banksystemet utsätts i den andra fasen för stora påfrestningar då hedgefonder och riskkapitalbolagen kastar in handduken. Kommersiella fastighetsbolag samt skuldsatta tillväxtbolag är andra grupperingar som kommer att vara under press. Kommer centralbankerna överge inflationsbekämpningarna genom att sänka räntorna för att hålla det finansiella systemet under armarna? Jag tror det blir så under en kortare period! Men det håller inte i det långa loppet då vi kan förvänta oss en kraftig dollarnedgång med högre räntor i kölvattnet! Och mycket höga sådana. Den amerikanska statsskulden är nu uppe i knappa 10 billioner USD, vilket motsvarar c:a 245 000 kr/amerikan, stora som små! Med detta i bakhuvudet, inser de flesta att det blir en långvarig kris. Hela världen drabbas av den finansiella febern från USA. Eller som G Soros sa; "den finansiella ekonomin har tagit alldeles för stor plats av den reala ekonomin!" Nu inleds tillbakagången och USA som finansiell stormakt kan ha sina dagar bakom sig....

Blickar vi på månadsgrafen, ser vi att toppen 2007 var lägre än toppen 2000, vilket är negativt. Vi ser även att MA5 och MA20 viker av söderut efter "crossen" i januari i år! Indiaktorerna längst ned på grafen (MACD och Stochastic34) visar även dessa på tillbakagång, och närmar sig översålda nivåer. Under 2002-2003 var dessa översålda i 12 månader innan en ny uppgång inleddes. Nu ska vi inte tro att allt faller ihop på en gång, utan trenden innehåller upprekyler som kan variera allt mellan 20 och 40%. Det politiska spelet i USA med kommande presidentval, tvingar båda politiska lägren att samarbeta när deras "bankakut" upprättas. Ett positivt utfall från förhandlingarna i kombination med bra Q3-rapporter nu i oktober, kan resultera i en ny uppgång upp till 900-nivån igen, men då många placerare avvaktar med sina aktieförsäljningar, kommer den förväntade upprekylen relativt snabbt kvävas då nya säljorders kommer att mata marknaden och eländet får inget slut! Skall vi få en fullbordad A-B-C-sväng, indikeras en nedgång ner till 580-600 till våren 2009. Men som jag inledningsvis skrev, kan nedgången bli 36-40 månader lång, även om vi får en uppgång sommaren och hösten 2009, men att en ny lågpunkt erhålls under 2010 troligtvis i spannet 350-400.