måndag 13 oktober 2008

OMX - 600-nivån höll - stark uppgång väntas!

”Krasch-gapet” bör täppas igen!
Som ett resultat av EU-politikernas insatser att förstärka bankakuten, släpptes säljtrycket över de europeiska börserna och veckan inleddes med en kraftfull återhämtning. Frågan är; är faran över? Jag tror att tillfälligtvis kan vi lämna bankkriser för en tid och flytta fokus på kommande rapporter som inleds denna veckan i USA. Vi kommer sannolikt få se sektorrotationer där vissa branscher får svårt för att hävda sig, medan andra mer t.ex. konjunkturrelaterade bolag förväntas få positiv utveckling. Jag är benägen att tro att vi får en hygglig utveckling under kommande veckor fram till månadsskiftet okt/nov. Många blankare ser över sina positioner och vi ser att många stänger positionerna i kvällens handel på USA-börserna, som i skrivande stund stiger med 6%!

Dagens graf återger OMX:s utveckling 11 månader tillbaka och den så viktiga 900-nivån markerats med en röd horisontell-linje. Nivån har i efterhand visat sig vara strategiskt viktig om vi studerar trenden och jag tror inte att vi kommer få se index orka upp dit igen. Trenden är kompakt nedåtriktad och den underliggande oron med recession, konjunktur och nya bankkriser kan mycket lätt att få det sårbara OMX att falla tillbaka igen och fortsätta sin nedgång till lägre nivåer under 2009.

Det glidande medelvärdet MA50 ligger kvar i sin fallande trend och vittnar om den svaga trend OMX befinner sig i. Även om marknaden tagit del av goda nyheter idag som är lugnande, måste index upp till 880-900-nivån för att vi skall få en utplaning av MA(50), vilket känns avlägset. Däremot kan vi nog förvänta oss en fortsatt uppgång under kommande veckor där tre nivåer blir av betydelse!

Räknat från 903 ner till fredagens lågpunkt vid 601, kan index kliva upp 38, 50 eller 62 % av dessa 302 punkter som nedgången kostat oss. 38% ger oss 715 som målområde. 50% ger oss 151 punkter vilket mynnar ut i 752. Det jag lutar mig åt är att index återhämtar 62% av nedgången, vilket ger oss 788! Just 788-nivån skulle visa sig vara startblocket i förra veckans krasch, varför det känns naturligt att index skall återkomma till ruta ett igen!

Stochastic(34) är en indikator jag valt att infoga längst ned på grafen, och som vi alla ser tenderar den att inleda en uppgång. Förhoppningsvis skall den kunna pågå några veckor framöver! Rapportfloden blir direkt avgörande!

Imorgon har vi fullmåne och det kan ha varit signalen vi väntat på för att få ett omslag på indexet. Det var likadant den 15 juli i år då index - liksom idag - tjyvstartade dagens innen. Håller den tesen är det bara trevligt!

:-D

Inga kommentarer: