onsdag 1 oktober 2008

OMX - hur långvarig nedtrend?

Rakt ner i källaren, eller får vi en upprekyl i oktober?
Dagens graf redovisar OMXs utveckling sedan 1987 och avsikten är att med hjälp av historiskt perspektiv visa vad vi kan vänta oss av den nu pågående trenden. Jämför vi nedgångarna 1989-1992 och 2000-2003 med dagens, skiljer sig förutsättningarna åt på flera områden. Redan 1989 inledes förspelet till den svenska finanskrisen, då OMX föll tillbaka och nådde sin botten 39 månader senare. De problem som de svenska banksystemet då hade, fick draghjälp till sin återhämtning från utlandet. Den påföljande uppgången varade i 7,5 år fram till mars 2000, då en ny nedgång inleddes som varade i 36 månader. Den gången hade vi en IT- och bioteknikkris. Då hela uppgången haft sin grund i en global kreditexpansion från banksystemet, vänds myntet då banksystemet suger tillbaka kapitalet! Blir det inte i form av amorteringar, blir det istället högre räntor. Det gynnar inte börsen kommande år då vi kan förvänta oss att konsumtionen stagnerar, eller rent av faller tillbaka!

Vi vet inte med säkerhet hur morgondagen kommer att få för bild, men krisens omfattning kommer att generera alternativa levnadsvanor då nya systemskiften tvingas fram. Min tro är att vi nu har en bolånekris som i förlängningen mynnar ut i en konventionell bankkris, när lågkonjunkturen sätter in med kraft. Banksystemet utsätts i den andra fasen för stora påfrestningar då hedgefonder och riskkapitalbolagen kastar in handduken. Kommersiella fastighetsbolag samt skuldsatta tillväxtbolag är andra grupperingar som kommer att vara under press. Kommer centralbankerna överge inflationsbekämpningarna genom att sänka räntorna för att hålla det finansiella systemet under armarna? Jag tror det blir så under en kortare period! Men det håller inte i det långa loppet då vi kan förvänta oss en kraftig dollarnedgång med högre räntor i kölvattnet! Och mycket höga sådana. Den amerikanska statsskulden är nu uppe i knappa 10 billioner USD, vilket motsvarar c:a 245 000 kr/amerikan, stora som små! Med detta i bakhuvudet, inser de flesta att det blir en långvarig kris. Hela världen drabbas av den finansiella febern från USA. Eller som G Soros sa; "den finansiella ekonomin har tagit alldeles för stor plats av den reala ekonomin!" Nu inleds tillbakagången och USA som finansiell stormakt kan ha sina dagar bakom sig....

Blickar vi på månadsgrafen, ser vi att toppen 2007 var lägre än toppen 2000, vilket är negativt. Vi ser även att MA5 och MA20 viker av söderut efter "crossen" i januari i år! Indiaktorerna längst ned på grafen (MACD och Stochastic34) visar även dessa på tillbakagång, och närmar sig översålda nivåer. Under 2002-2003 var dessa översålda i 12 månader innan en ny uppgång inleddes. Nu ska vi inte tro att allt faller ihop på en gång, utan trenden innehåller upprekyler som kan variera allt mellan 20 och 40%. Det politiska spelet i USA med kommande presidentval, tvingar båda politiska lägren att samarbeta när deras "bankakut" upprättas. Ett positivt utfall från förhandlingarna i kombination med bra Q3-rapporter nu i oktober, kan resultera i en ny uppgång upp till 900-nivån igen, men då många placerare avvaktar med sina aktieförsäljningar, kommer den förväntade upprekylen relativt snabbt kvävas då nya säljorders kommer att mata marknaden och eländet får inget slut! Skall vi få en fullbordad A-B-C-sväng, indikeras en nedgång ner till 580-600 till våren 2009. Men som jag inledningsvis skrev, kan nedgången bli 36-40 månader lång, även om vi får en uppgång sommaren och hösten 2009, men att en ny lågpunkt erhålls under 2010 troligtvis i spannet 350-400.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Den amerikanska statsskulden är nu uppe i knappa 10 trillioner USD"

Biljoner hoppas jag det ska vara..

Hausse och Baisse sa...

Hej Anonym!

Du har så rätt så...
Jag läste detta på Treasurys hemsida. Trillion blir ju billion på svenska. Däremot stämmer uträkningen! Tack för att du var uppmärksam över det pinsamma tryckfelet! Det är nu ändrat på blogginlägget!

H&B

Anonym sa...

Det var väldigt negativt, jag hade hoppats på en snar vändning. Kanske ska jag avvakta lite till, min tanke var att köpa XACT Bull i mitt ppm val. Men jag får avvakta lite till

Anonym sa...

Så snart bankerna får tillbaka förtroendet för varandra, dvs att dom kan börja låna ut pengar till varandra och företag så kan vi få igång ångloket. Därför är centralbanker och räddningspaket av största vikt för att stimulera marknaden genom att agera säkerhet. USA måste krypa till korset och bli en socialist stat á la Suede om det ska funka men det tar nog emot för dom, skatter ska höjas och arbetslösheten måste bli högre för att knäcka inflationen.
Det som är bra i kråksången är att modellen Sverige visar sig hålla (än så länge), dvs mellanmjölks landet är inte så tokigt änndå.
Lagom är bäst.