måndag 29 september 2008

OMX - bankkriser tynger igen....

Positiva signaler från USA ger negativa i Europa!
Den gångna helgens förhandlingar i USA ser ut att gå mot en lösning, då parterna jämkat samman ett underlag som antagas ge ett samordnad överenskommelse i kongressen denna vecka. Med denna hoppfulla injektion i media under södndagen, får vi idag på måndagsmorgonen en ny flora av bankoro, denna gång på europeisk mark. Givetvis inleds då börsveckan med vikande kurser där vi sett OMX index falla tillbaka ner till 800-nivån.

Får vi hjälp av den Tekniska Analysen som världen ser ut? Svaret på den frågan blir både ja och nej. Den långa trenden är nedåt, vilket de flesta kan räkna ut. Däremot är den inte till stor hjälp i det korta scenariot, då vi bevittnar en extremt volatilitet som inger såväl hopp som förtvivlan. Helt klart riktar marknaden in sig på en fortsatt nedgång då bankkrisen i förlängningen kommer att påverka konsumtionen och i förlängningen konjunkturen. Folk blir rädda för konsumtion på kredit och avvaktar utvecklingen!

Dagens graf innehåller en liggande triangel som som utformats efter de toppar och bottnar i trenden sedan januari månad 2008. Navet ligger på 903-940-nivån, vilket blir trendavgörande om börsen vid ett senare tillfälle stiger. Närmast får vi rikta in våra blickar på 800-nivån, som är såväl teknisk som psykologisk viktig nivå för kommande veckors handel. Det är fullt naturligt att man blir uppgiven som det utvecklat sig, men vi får inte glömma att ta fasta på de vinstvarningar industrin levererat. Vi kommer inom 2 veckor ta del av Q3-rapporterna och med stort intresse lyssna på bolagens prognoser. Kommer vinsterna ligga kvar enligt tidigare prognoser, ska utdelningarna sänkas? bara för att nämna några exempel.

Närmast har OMX-index i skrivande stund, ambitioner att stanna upp dagens rekyl på 800-nivån. Ett genombrott ger utrymme för fortsatt fall ner till 760-770-nivån redan denna vecka. Indikatorerna på dagsbasis är lätt vikande, men ger utrymme för överraskande körningar upp igen. Som vanligt får USA-börserna bli vägledande om vi skall upp eller ner. Det troliga är att vi kan få support av SP500 vid 1200-nivån och därefter inleds uppgången. Min positiva syn på oktober månad lever envist kvar.

Inga kommentarer: