onsdag 17 september 2008

Energisektorn faller tungt!

Stödnivån vid 850 höll inte!
Hela energisektorn faller tillbaka med stor kraft och sista utposten på nedsidan var stödnivån vid 850 som punkterades igår tisdag. Nedgången har varit extremt kraftfull liksom banksektorn. Frågan är om vi får en upprepning av IT- och bioteknikkraschen 2000-2003 fast denna gång inom bank- och energisektorn...? Ingen vet.... Att fånga en fallande kniv vet alla kan vara mycket riskfyllt!

Toppformationen skapades med anledning av uppgången från våren 2003 vid 145, och ATH nåddes i maj 2006 vid 1542! En sådan bastant uppgång resulterar alltid i vinsthemtagningar, vilket vi i efterhand kan konstatera pågått i dryga 2 år. Ett ytterligare exempel på mättnad var då oljeaktierna saknade förmågan att stiga vidare upp, trots att oljepriset skenade ytterligare 5-6 veckor runt halvårsskiftet i somras. Detta var en första varning som de flesta småsparare missade, inklussive mig själv! Det som därefter hänt bekräftar den slutsatsen!

Dagens graf avser vecka och vi ser att indikatorerna faller brant ner. Kraften i nedgången manar till stor försiktighet då jag misstänker att kapitalförstörelsen är av så stor omfattning inom banksystemet och detta med automatik skapar vettskrämda placerare som tappar självförtroende för aggressiva köp. Vi får därför räkna med en långvarig bottenformation innan vi åter kan blicka uppåt med nya uppgångar på fundamentala grunder!

Att ställa en prognos med hjälp av teknisk analys blir både lätt och svårt när vi befinner oss i så starka nedtrender. Kraften är så stor att vi därmed med automatik får överreaktioner med extrema kurskörningar. Dagens stängningskurs blev 756 och på grafen ser vi en tendens till kurspaus runt 730-nivån som indexet harvade vid juli 2005. Det är föga troligt att nivån håller och vi istället får rikta in oss på spannet 520-600-nivån, som vi bevakar som kandidat i första hand till vändningszon.
Tillägg 20080920
Då Energi Index tjurrusade under fredagen för att stänga på 893, förblir stödnivån vid 850 intakt, varför någon säljsignal ännu inte effektuerats.

Inga kommentarer: