söndag 7 september 2008

OMX - Upprekyl i negativa trenden?

7,8% ursköljning på 3 dagar skapar motreaktion upp?
Börsveckan som gick, framkallade stora utförsäljningar på bred front. Markanden har svårt att få grepp om informationsflödet, och vilket ben man skall stå på. En stark USD grundat på svag euro i kombination med likaså klen utveckling på oljepriset, fäller mot alla odds aktiekurserna. Frågan man ställer sig är hur kommande vecka kommer att utvecklas för aktiemarknaderna, kraftigt ned eller en motreaktion upp? Opecmöte och Georgienkrisen skall behandlas, liksom de två stora bolånehusens öde i USA, Fannie Mae och Freddie Mac. Det är en synnerligen spännande vecka som inväntas, vilket är nog frustrerande för många!

Dagens graf är en vidareutveckling av mitt föregående inlägg över OMX, där konsolideringsnivåerna i upp- och årets nedtrend inringats. Det är med stor kuslig exakthet man kan inringa indexets utveckling och därmed få en ytterligare parameter som komplement till de sedvanliga indikatorerna! Vi ser tydligt att hela toppformationen kantrar, varför vi kan förvänta oss en fortsatt svag utveckling i ett senare skede! De sedvanliga indikatorerna såsom MACD och Stochastic faller tillbaka, men kraften i nedgången i veckan kan också ge utrymme för en felaktig tolkning av säljsignalen som rent av kan innebära att OMX tillfälligt bottnat för att inleda en mellanliggande uppgång. Trenden söker sig definitivt nedåt till mycket låga nivåer i ett senare skede! Ingenting är givet, men jag reserverar mig för ett tillfälligt stopp på den gångna veckans nedgång.

Detaljstuderar vi händelseutvecklingen under 2006, utgör cirkeln såväl stöd som motstånd för index, och vi ser tydligt när köpsignalen bekräftades då 980 forscerades. I den negativa trenden vi befinner oss i år, har jag valt att infoga två cirklar som kunde skapas. Den inre ellipsen - "pupillen" - utlöste en säljsignal för OMX vid 850. Den yttre fick OMX att stanna upp vid 822. OMX befinner sig m.a.o. på en mycket viktig stödnivå. En fortsatt nedgång med punktering av stödet, bekräftar fortsatt svaghet och mycket orolig tid!

Oavsett vad man har för synpunkter på analysen, så finns cirklarna i grafen som jag bedömer som hållbart såsom hjälpmedel för fortsatta prognoser. Om vi får en höstuppgång, tolkar jag ellipsen för kommande vecka i spannet 855-860 som motstånd, varför det ska bli intressant att se hur det kommer att utvecklas. Ett rejält utrymme uppåt infinner sig först - förutsatt att OMX inte söker sig in i ellipsen igen redan nu! - i samband med höstdagjämningen, då grafen uppvisar fria ytor inom den klotformade cirkeln. Denna har ju en fallande motståndslinje, som accelererar nedåt ju längre fram i höst vi granskar den, och omvandlas till stödlinje från 1 nov! Vi kan därför redan nu avläsa motståndet till 990 den 1 okt, 973 den 15 okt och 915 den 31 okt, då cirkelns position inleder en tillbakagång på grafen, och därmed efter 1 nov agerar som stöd. Ett utbrott ur cirkeln kommer, och när det väl sker, räknar jag med att vi får en kraftfull reaktion som nog blir omtumlande för alla!

För mitt vidkommande är detta en helt ny företeelse, varför det är med stor spänning och nyfikenhet jag kommer att följa indexets utveckling kommande veckor! Fungerar redskapet, kommer jag fortsättningsvis kombinera denna med de övriga traditionella indikatorer, för att därmed öka träffsäkerheten för kommande prognoser!

Inga kommentarer: