söndag 21 september 2008

Pearl – i avvaktan på en bottenformation

Kort upprekyl kommande veckor, men sedan?
Brottet av stödnivån 9,30 kronor gav en omedelbar effekt, men en nedgång ned till 5,85 kronor. Man kan fråga sig hur det kommer sig att en aktie som Pearl utsätts för en sådan brutal nedgång. På Toronto-börsen har aktien fallit tillbaka 87% på 2,5 år och det trots att bolaget numer är obelånat och har ett positivt kassaflöde. Här hemma har aktien under 15 månader backat 83%. Förklaringen torde vara att mycket arbete återstår i verksamheten innan den bevisade mängd olja presenteras som inger hopp för en brantare vinstkurva, och därigenom attraherar nya aktiespekulanter. Dessvärre dröjer det en bra bit in på 2009 innan marknaden får bolagets bekräftelse på den punkten. Och i dessa börstider är placerarna extremt otåliga. Farhågor om en kommande lågkonjunktur med ännu lägre oljepris, kommer givetvis även det att påverka bolagets kassaflöde negativt. Även om det kommer att ske, har bolaget en robust position med mycket goda utsikter framför sig. Att oljeaktier tillfälligt är ”ute” som investeringsobjekt, kan snabbt ändras!

När jag studerar trenderna på Pearlaktien på den kanadensiska marknaden, ser jag ett ganska tydligt mönster. Var fjärde månad blir det trendändringar som blir synbara. Vad jag menar är att aktien i den stora nedgången, faller i fyra månader, därefter kurspaus i fyra månader, och sedan har aktien fallit vidare med fyra nya månader. Om mönstret skall upprepas, bör det därför bottna ut under den sista veckan i september! Blir det kurspaus i fyra månader, eller vänder det upp? Fundamentalt finns signaler på det, men TA har ännu inte givit oss dessa!

Till grafen har jag infogat MA50, 100 och 200, d.v.s. glidande medelvärden 50 – 200 handelsdagar bakåt. Det som stör mig är att MA100 inte orkade bryta upp igenom MA200, vilket ger mig signaler om att kursen kommer att vara tillbakapressad ytterligare några månader. Dessutom att när aktien befinner sig i en trend, ser vi att pauserna ofta hamnar mitt i dessa. Nu skall vi inte ta detta som en inteckning att det blir självuppfyllande. Vi vet inte hur länge placerarna ska rata oljeaktier, varför vi får leva med en viss risk att kursen kan falla ytterligare innan den slutgiltiga lågpunkten nås. Betraktar vi toppen i maj runt 16,50 kronor, såg vi sedan nedgången plana ut vid 10-11 kronor. Är denna nivå 50% av den fallande trenden från majtoppen? I så fall kan aktien på tekniska grunder falla ner till 4-5 kronor. Jag rekommenderar därför stor försiktighet och undvik belånade portföljer då dessa kan riskera att framkalla ytterligare tvångsförsäljningar vid eventuellt kommande nedgångar. Närmast har vi ett svagt motstånd vis 7,25 kronor, och ett ytterligare vid 8,20 kronor. Sedan återstår nivån som utlöste "minikraschen" vid 9,30 kronor. Den nivån betraktar jag som mycket starkt.

Bolaget utvecklas enligt plan och framtiden ser ljus ut. Men aktien nedbombas på ett vårdslöst sätt kan man tycka. ”Marknaden har rätt” heter det, men tvångsutförsäljningar och blankning av aktien har inget med den operativa verksamheten att göra, varför en reaktion modell större bör rimligtvis komma. Nu närmast ryktas det om att ett återköpsprogram skall utarbetas. Det är nog positivt i det korta perspektivet för aktiekursen, men hade det inte varit bättre att kassaflödet istället används för att påskynda reservuppdateringarna som skapar produktionsökningar? Roadshowen är senarelagt till 13-14 oktober, då vi får mer besked på den punkten samt annan info som förhoppningsvis kan lugna placerarna!

Inga kommentarer: