måndag 1 september 2008

OMX intar en avvaktande hållning...

Stängt i USA och OMX tvekar med låg volym trots urstark USD!
Oljeprisets volatila utveckling lever vidare samtidigt som vi ser guldet börja tappa momentum och därmed falla tillbaka. I och med detta pinnar USD vidare upp till motståndsnivån 6,50-6,60 kronor. Den svenska börsen inleder denna veckan något återhållsamt med en nedgång på 1,5% men har nu på eftermiddagen hämtat igen halva nedgången.

OMX (864) borde av flera skäl fortsätta sin återhämtning upp främst tack vare dollarns starka utveckling. Dessutom förefaller oljepriset har stabiliserat sig runt $114, varför flera fundamentala faktorer talar för en fortsättning på upprekylen. Vi glömmer inte att den stora trenden är ned, men att allt säckar inte ihop på en gång. utan de bolag som t.ex. gynnas av den starka dollarn, bör rimligtvis ta rygg då exportintäkterna ökat c:a 7-8% på bara en månad på samma volymenheter. Verkstadssektorn liksom stål och skog är de branscher som sannolikt gläds åt scenförändringen på valutaområdet!

Jag bifogar åter en 60-min-graf över OMX-index och vill med dagens inlägg bara peka på den sannolika femvågssekvens som inbjuder till en uppgång upp till 895. Ibland är det rätt märkligt att vågorna stämmer så väl in på grafen med uppgångar på 35 pkter, omväxlande rekyler på 20 pkter. Om den femte vågen upp blir 35 pkter, torde index stanna upp vid 895 och därefter inleda en förmodad rekyl ned igen. Blir scenariet självuppfyllande, tror jag att 865-870 håller. Detta beroende på att indikatorerna på dagsgrafen kan komma stegras med fortsatta uppgångar som följd. MA(5) är på gång att crossa MA(20) vilket stärker min övertygelse om hyffsad marknad hela denna veckan.
Målområdet förblir 905-916.

Men se upp, jag räknar med fortsatt oro och därför bör eventuella köp vara högst selektiva. Marknaden innehållaer bara korta traders då vi befinner oss i en Bear Market Rally. När som helst kan vi få omslag i OMX-index, så arbeta med små medel!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller OMX på att bilda en rektangel från juli fram tills idag med 3 toppar och 2 st bottnar?
Eller hur ser du på det?

Tittar på dags grafen.

Hausse och Baisse sa...

Hej Storm!
Jag tolkar det med som en kanal där topplinjen börjar vid 865 vid halvårsskiftet.
Karaktären är en flagga, vilket förr eller senare kommer brytas nedåt. Tror dock att det finns mer att hämta på ovansidan innan det släpper. Hela området mellan 930-950 ser spännande ut. Eller varför inte 1000? Jag har under alla år blivit överraskad många ggr, vilket är logiskt! Men ju högre upp vi kommer, desto otäckare när det faller ner igen. För det kommer det nog att göra hela våren 2009.
/H&B

Anonym sa...

Tack H&B!
Du har rätt, det ser ut som en flagga. Volymen har dessutom minskat med dess bildande. Den passar också in tidsmässigt, då den skulle signalera att vi har hälften kvar tills vi når botten.

Den har dock bildats under en längre tid vilket gör jag tycker talar emot den. Ett utbrott kommer antagligen ske kraftigare ju längre tid den bildas.

Det är ett sant nöje att läsa din blogg.