söndag 31 augusti 2008

Pearl släpar efter övriga oljeaktier!

Dags för Pearls ledning att utraddera kursdiskrepansen!

Ovanstående graf sträcker sig över de senaste 14 månadernas handel och avser
Energi-Index,
Lundin Petroleum,
Tanganyika Oil och
Pearl.
I energi-index ingår även andra tungviktare såsom Vostok Gas och West Siberian. Det intressanta med kursutvecklingen för samtliga oljeaktier, är att Lundinbolagen väl skuggar index med undantag av Pearlaktien.

Under hösten 2007, föll hela sektorn tillbaka, för att bottna i januari i år. Utöver Pearl, fick även Tanganyika Oils aktier vidkännas en stor nedgång, men i våras rättade sig åter aktiekursen in i "ledet" eller flocken. Vi ser även att oljesektorns återhämtning under Q1 delvis grundades på uppgången av oljepriset. Dessutom har marknaden påeldat uppgången genom förväntningar på produktionsökningar i bolagen, vilket bekräftades i samband med halvårsrapporterna. Pearlaktien ligger dock kvar bortglömd i bottenformationen trots stark rapport.

Med utgångspunkt av "ingångskursen" för alla de fyra jämförande index- och aktieslagen, ser vi att samtliga haft uppgångar på 3 - 13% under denna mätperiod. Något överraskande kan man konstatera att Pearl tappat 70%... Om vi förutsätter att Pearl haft motsvarande kursutveckling som Energi-Index, skulle aktuell betalkurs idag vara 35 kronor!

Man kan förmoda att det finns naturliga förklaringar till kursavvikelsen. Dels har vi sett större utförsäljningar i Kanada, men det kan även vara så att ledningen förmodas, inför marknaden, avsiktligen ligga lågt med besked tills de anser sig ha tillträckligt säkra underlag. Och alla vet ju att det inte avser produktionen i första hand, utan bolagets case är att bevisligen presentera deras enorma reserver! Alltså återstår det bara för ledningen att bekräfta detta, vilket tidigast kan ske under 2009! När/om dessa uppgifter levereras, kan vi räkna med att Pearl troligen kommer att bli oljesektorns vinnare kommande 12 månader! Det förutsätts då att hela marknaden under tiden inte brakat ihop, vilket måste beaktas i dessa osäkra tider.

På min önskelista finns också en större spridning på ägandet, då handeln i Pearl är skrämmande liten. En medelomsättning på 2-3 miljoner kronor per dag får ju betraktas som extremt blygsamt om man t.ex. vill jämföra med West Siberians handel i fredags, då 290 milj kronor omsattes. Att få upp intresset kan endast ske om ledningen och familjen Lundin verkligen vill saluföra bolaget. Dags nu då?

Inga kommentarer: