fredag 15 augusti 2008

OMX utsätts för prövningar...


Rapportperioden snart över och makrosiffror tar åter över kursriktningen!
Det har varit en händelserik tid de senaste veckorna med kraftiga rörelser på dollar och oljan. Vi såg en topp på OMX-index den 19 maj vid 1035, samtidigt som Brentoljan samma dag noterades i $124,7 och USD i 5,987. Idag, nästan 90 dagar senare, kan vi konstatera att OMX (874) förlorat drygt 15% av sitt värde, USD (6,33) stigit med knappa 6%, och till sist Brentoljan ($113,5) tappat 9%. Trots de positiva rörelserna för USD och oljepriset, förmår inte börsen att återhämta sig. Det vittnar om att de stora placerarna vill se mer bevis på effekterna på kärnekonomin såsom konsumenternas beteende och bankernas tillstånd med kommande kreditgivning för kommande höst och vinter. Detta kommer då att få en dämpande effekt ytterligare en tid innan vi kan lägga "krisen" bakom oss.

OMX-index försöker mobilisera sig inför en uppgång, men har svårt för att stiga kraftfullt. Det mest naturliga skulle varit att vi sett index på högre nivåer, men tyvärr är bilden liktydlig på de övriga europeiska börserna. Det internationella kapitalet flödar som det vill och vi kan bara sitta ner och vänta till den dag de stora förvaltarna anser att nedgången är avklarad och att man bestämmer sig för ett nytt rally upp. Och jag tror inte det blir aktuellt förrän tidigast under senvåren 2009. Under tiden tills dess får vi leva med kraftiga kurssvängningar.

En intressant iaktgelse är om indexspannet 800 - 1035 i den negativa trenden kommer att utgöra en konsolideringsnivå halvägs ned? Blickar man tillbaka i liknande större nedgångar som pågår i c:a 2 år, brukar formationen ofta ha detta utseende, där såväl tid som pris brukar harmonisera exakt! Detta blir i så fall mycket illavarslande efter en kommande höstuppgång, när den sista (?) vågen ned inleds. Vi får återkomma till detta när sikten klarnat!

I det korta perspektivet råder full psykologi, där vi ser index slå upp och ner och få aktier känns pålitliga. Så fort kurserna stiger något, vältras stort material ut och pressar tillbaka uppgångarna. Index har sedan botten vid 802, tenderat att skapa en kilformation som fordrar stor uppmärksamhet kommande vecka/or. Idag fredag har vi en global optionslösen på aktier och index. I en uppåtriktad trend, brukar man köra ner kurserna inför lösen, men nu under omvända förhållanden, har vi många ggr sett snabba körningar upp i samband med lösen, vilket kan vara ett tecken på att det finne en önskan att få utfärdade aktieoptioner levererade. Av den anlednngen kan OMX åter stiga upp till motståndsnivån 890-900 en gång till fram till kommande måndag!

Indikatorerna på grafen uppvisar ett tillstånd på index med mycket mjölksyra i sig. Det ser tungt ut att få upp index då vi ser MACD och Stochastic 34 på höga nivåer. Bollinger20 tenderar att plana ut, varför vi bevakar båda banden 815 och 901 som vägräcken för den kommande veckans körningar! Det går inte med exakthet ställa en säker prognos på grundval av detta, men så länge USD håller sig kvar på dagens nivåer, kan index harva i sidled ytterligare en tid, innan vi får en reaktion av större mått.

När börserna faller tillbaka, brukar förekomsten av uppköp och sammanslagningar av bolag synas. Detta har lyst med sin frånvaro denna gång, varför jag tar det som en inteckning på att marknaden fortfarande väntar ut krisen. Detta skulle innebära att vi har ett säkert kort på att den stora nedgång kommer att hålla i sig ytterligare.

Till sist har marknaden ofta upprepande reaktionsdagar där vi kan se omslag i de korta trenderna efter 30, 60 eller 90 dagar. Jag noterar att vi hade en topp den 19 maj (90 dagar på tis), en topp den 18 juni (60 dagar imorgon lör) och en botten den 15 juli (idag 30 dagar). Samtliga dessa dagar påverkade OMX-index med kraftiga omslag i rörelserna, varför vi inte kan utesluta en reaktion runt kommande helg. Är det så att fullmånen imorgon kommer att sätta sitt avtryck på grafen?

Inga kommentarer: