torsdag 21 augusti 2008

Tanganyika - sista hösten på börsen?

Bra rapport borgar för en intressant höst, kanske uppköp nu???
Rapporten som levererades infriade marknadens förväntningar med råge. Kursen steg brant, men föll sedan lika överraskande snabbt tillbaka. Det olyckliga var att oljesektorn som helhet låg i en brant negativ trend, vilket minst sagt kvävde uppgången denna gång.

I mitt föregående inlägg, varnade jag för misstanken om att aktien rent av skapat en toppformation, med en inbyggd hotbild om en förlängning av den pågående rekylen ner till 115 kronor. Men det skulle visa sig att det starka stödet vid 123 - 125 kronor höll, och aktien piggnade åter till med två starka uppgångsdagar som följd!

Den tekniska analysen uppvisar nu helt plötsligt en positiv prognos på flera punkter. Ovanstående veckograf har jag därför idag valt att lägga ut av den enkla anledningen att bilden är mest tydlig här. Först ser vi att MA5 studsar upp igen på MA20-linjen. Bra! Vi ser även att Stochastic(34) håller sig kvar på höga nivåer, liksom att RSI(5) (snabbindikatorn) stiger. Detta tyder på att vi kan få se en fortsättning på uppgången till målområdet 150-153 kronor, där en paus i uppgången kan förväntas.

Apriltoppen 2006 vid 123 kronor har vid flera tillfällen fram till dags dato, agerat som stöd- och motståndsnivå. Kalla gärna nivån för en gördel, men den pålitliga formationen som aktien historiskt uppvisat, har det varit förhållandevist lätt att tolka nivåer där motreaktioner infunnit sig. Från denna nivå har jag även låtit rita in en lodrät linje som träffar lågpunkten i januari månad i år vid 58 kronor. Rekylens storlek blir då 65 kronor, vilket skall adderas med 123 kronor, varför vi då får 188 kronor som målkurs vid fortsatt uppgång. Detta är mitt första alternativ till topp, vilket jag bedömer som mest troligt. Det andra alternativet är om vi adderar 65 kronor på tvillingtopparna vid 153 kronor, vilket ger oss 218 kronor.

Det som stärker 188 kronor som första alternativ, är dessutom den streckade ML-linjen jag lagt in, vilket ger oss 188 kronor kommande 4-5 veckor. Likaså om vi drar en topplinje från april 2006 som träffar toppen juli 2007. Den skär idag vid 180 kronor, och har dessutom en ganska flack upptrend.

Att familjen Lundin önskar avyttra bolaget till en större aktör, har cirkulerat länge i marknaden. Enligt de senast kända uppgifterna, förefaller det ytterst angeläget att bolaget avyttras så snart som möjligt! Möjligen kan det grunda på att kapitalet som erhålls vid en försäljning, möjligen kan behövas inom andra bolag i Lundinsfären. Dels kanske man vill stärka makten i Lupe, Mining och/eller Pearl, men inte helt säkert. Ett starkt argument är också att den befintliga kompetense snabbt kan överföras till de övriga Lundinbolagen. Mitt tips är att de politiska spänningar som råder i regionen kan påskynda försäljningsprocessen.

Oljeprisets fluktuationer har inget med prissättningen att göra. Däremot om man vill påvisa ytterligare borrningar med ännu högre produktion, vilket kräver ytterligare stora resurser. Är ledningen mogen för ett sådant beslut? Möjligen är det bättre att ett köpande bolag står för den investeringen. Likaså gäller det raffenaderier som kan svälja en ökad produktion, måste i så fall anläggas på plats, vilket är en jätteinvestering. Idag får oljan transporteras 130 mil innan den hanteringen kan göras. Att sätta en prislapp och därmed vinstmaximera en kommande affär, torde därför bli mycket svårt. En annan faktor av betydelse är ju hur många aktörer är egentligen intresserade att köpa Tyks? Ju färre dessa är, desto svårare blir det att kohandla om ett högt pris. Av den anledningen blir mitt tips att vid en eventuellt kommande affär, att prislappen hamnar inom intervallet 180 - 200 kronor per aktie! Vid 190 kronor blir det trots allt en affär på 11,8 miljarder till ägarna. Ett köp är kanske därför att rekommendera!

Inga kommentarer: