måndag 25 augusti 2008

OMX - upprekylen förlängs?


Köp- och säljsignalerna växeldrar om vartannat!
OMX(865) avslutade föregående vecka med en kraftig uppgång under fredagens handel på +3,3%. Uppgången påeldades av en stark utveckling i vår omvärld. Idag på morgonen ser vi de asiatiska marknaderna inleder veckan starkt med uppgångar på 1 - 3%. Att OS nu är över och åter sparkar igång den kinesiska ekonomin, har länge varit en ursäkt för den senaste tidens återhållsamma utveckling. Om detta skulle vara trovärdigt återstår att se.

OMX-index uppvisar olika scenarier beroende på vilken tidshorisonter som relateras. Att den långa trenden är nedåtriktad, undgår nog ingen. Vi har nu kommit till den 14:e månaden i den negativa trenden och ju längre tid som går åt för att spä på denna, desto mer uppgivna blir placerarna. Dock måste vi vara medvetna om att allt säckar inte ihop på en gång, utan som ett exempel befinner vi oss nu i ett intressant läge om vart OMX-index skall ta vägen. Positiva faktorer såsom stark dollar och rekyl på oljan, lugnar merparten av marknaden!

Det som styrker teorin om ny tillfällig uppgång, är att vi har en högre botten 30 dagar efter lågpunkten den 15 juli. Fullmånen gav oss en säljsignal den 18 augusti med ett utbrott ur kilen, men vände sedan klack bara några dagar senare rakt upp från 830-nivån. Att vi i fredags stängde över 862, stärker min övertygelse om en fortsatt uppgång upp till 900-nivån, möjligen 920. Närmaste dagarna ser 873-nivån ut att tillfälligt bromsa upprekylen, men den underliggande styrkan bedöms finnas kvar ytterligare en tid! Just 873 var den nivån index bröt sig ur kilen, vilket syns tydligt i ovanstående 60-min-graf.

På dagsgrafen tenderar MA(20) att plana ut och håller sig index runt 860-870 kommande vecka, kommer average att stiga och möjligen agera stöd för index! Fredagens MA-värde var 866.

Om tillräckligt många är negativt inställda till marknadsutvecklingen, brukar köparna kliva in och förbrylla övriga aktörer med en uppgång. Jag ser de senaste veckornas händelseutveckling, stora paralleller med februari/mars, där vi såg en tillfällig bottenformation pågå under 9-10 veckor, med en efterföljande uppgång som varade i 8 veckor. Jag har en bestämd känsla att vi är på väg in i en liknande formation igen. Men se upp, vi kan när som helst få ett kraftfullt omslag på index, utlöst av en nyhet som inte på förhand beaktats! 830-nivån bevakas, då en punktering kan mynna ut i en wash-out ner till 720-750 på kort tid.

Inga kommentarer: