söndag 21 september 2008

OMX – Teknisk återhämtning!

Volatiliteten kvarstår men chans till uppgång i oktober!
Idag för en vecka sedan, söndagen den 14 september, kunde vi sammanfatta en börs då OMX-index vände upp från den viktiga stödnivån 822, för att under fredagens handel stänga på knappa 848. Det såg hoppfullt ut. Så plötsligt blommade bankkrisen ut med rejäla nedgångar som följd på världens aktiebörser. Vi hade dessutom fullmåne den 15 september, vilket mycket ofta skapar reaktioner på börserna. Så även denna gång…

Veckan avslutades med en rejäl uppgång, som fick index att stänga på 851. Lättnadsrallyt kan vara startskottet för en ännu bättre marknad kommande veckor. Studerar vi händelserna den 22 januari i år, var mönstret likartat, efter en inledande nedgång på 4%, stängde OMX-index samma dag med en uppgång på 4%!

Vad händer nu under inledningen på kommande veckan? Det troliga scenariot är en fortsatt uppgång till cirkelmotståndet vid 860, där en rekyl nedåt bör inledas ifrån. Inte ovanligt är att halva uppgången, eller nästintill, förbrukas. Jag är inte helt säker på det, men av historien tar många hem sina vinster efter ett rally likt den vi såg i fredags. Placerarna jobbar inte långsiktigt nu, utan det är det nervösa och giriga kapitalet som florerar in och ut ur marknaderna. Alla vet att det kommer att förvärras längre fram, varför man tar tillfället i akt att gneta in snabba profits! Stödnivån sätts därför till 822-825, en nivå som kan utgöra V-zon inför en ny uppgång!

I grafen ovan har jag infogat MA50, 100 och 200, som samtliga är tillbakapressade. Vi ser en tendens till utplaning på MA50 vilket kommer att vara ihållande även om OMX stiger till 890-nivån kommande veckor. För 88 handelsdagar sedan skapades toppformationen i maj, där vi avräknat MA100, vilket ger stöd för en lugnare utveckling kommande veckor. För 50 och 100 dagar sedan, etablerades uppgångar på 50 – 80 punkter för OMX-index, och skall indexet slaviskt upprepa vad historien gett oss, indikeras en uppgång till 880-890. Men under den första veckan i november kommer så det stora släppet nedåt igen, om vi tolkar det hela korrekt.

Ingen kan med säkerhet påstå att krisen är över. Den har ju bara börjat…...

Inga kommentarer: