tisdag 9 september 2008

Brentoljan fortsatt under press...

Ännu ingen bottenkänning, men nu inleds pysfasen...
Har oljan utsatts för finansiell spekulation eller ej? Det är nog troligt eftersom nedgången pågått i tio veckor samtidigt som konjunkturen rullar på bra utan att vi fått besked om att den vänt ner. Jag skrev i slutet på maj om att den inte var det på tekniska grunder, men får nog tänka om på den frågan!

Nedgångar brukar ofta spegla uppgångar såväl tid som pris. Vi ser att nedgången stannade upp i spannet $105-111 på båda sidorna av toppformationen, likväl som lutningskoofficienten är dess raka motsats. Den inledande uppgång rivstartade från $98 och tog 20 veckor i anspråk innan toppen vid $145 nådde oss den 4 juli. Vi är nu inne på den 10:e veckan i den fallande trenden, vilket skulle i konsekvensens namn innebära att vi endast nått halvvägs i den pågående rekylen.

Rekylen har haft en stark inledning, men torde plana ut och förmodas sakta in för en kommande mjuklandning, tills vi träffar en botten, eller mer troligt, en konsolidering. Opecs återhållsamma hållning till produktionsökningar i kombination med höststormarna i Mexikanska Golfen agerar flytväst som dämpar nedgången. Men dessa frågor får nog betraktas som tekniska i det korta perspektivet. Mer avgörande kommer bolagsrapporterna för Q3 som rullas ut i mitten på oktober! Om marknaden får signaler om en vikande konjunktur redan nu, kommer oljepriset försättas under ytterligare press med större nedgångar som följd. Vid fortsatt stark konjunktur, kommer det troliga scenariet bli att brentoljan stannar upp runt $90 - 100, för att harva i sidled en tid.

Morgonens graf visar en dagsgraf där vi fick säljsignalen bekräftad då den röda stödlinjen bröts. Vi har två aktuella supports i form av horisontella stödnivåer vid $98 och $88. Stochastic(34) ligger på översålda nivåer längst ned på grafen, och ger därför signaler om en lugnare utveckling på nedsidan. Motsvarande indikator på veckografen bekräftar att det återstår 4 - 6 veckor innan bottenkänning!

När oljan toppade den 4 juli, såg vi oljeaktierna toppa ut c:a 6 veckor innan. Kanske vi får en likartad utveckling nu med att oljeaktierna tjuvstartar en uppgång innan oljan vaknar och vänder upp? AMEX Oil Index uppvisar signaler om en bottenkänning nära i tid efter en nedgång på 30% som krävt 16 veckor i anspråk.

Inga kommentarer: