onsdag 8 oktober 2008

OMX - Upprekyl i den neagtiva trenden?

Tre dagars fritt fall skapar förutsättningar för fyndköp?
Efter 3 dagars ursköljning på dryga 16 %, kan OMX-index ha träffat en tillfällig botten (?) i spannet 645-650. Senaste index nosade nere på dessa nivåer, var maj och augusti 2004. Med anledning av dagens räntesänkning, bedöms därför ytterligare nedgångar begränsade!

Jag har i dagens graf infogat MACD och RSI(5) och vi ser att dessa är på översålda nivåer. Visserligen har inte MACD signalerat uppgång ännu, men vi ser att nivån är intressant då vi tidigare sett vändningar vid just -40 vid flertalet tillfällen! RSI-indikatorn är dessutom även översåld på veckografen, varför det finns hopp om en teknisk återhämtning!

En annan reflektion är den lilla A-B-C-sväng jag ritat. Räknat från toppen i maj ner till lågpunkten den 15 juli, erfordrades 236 punkter. Upprekylen från 802 till 893 blev exakt 38 % av nedgången. Den avslutande nedgången ned till dagens lågpunkt resulterade i 239 punkter. Om allt skall stämma, kan en upprekyl från och med nu iscensättas med ett prisobjektiv till spannet 750-760. Svagt hinder kan förekomma vid 720-nivån. 800 bedöms vara svårare att bryta igenom i detta skede.

Jag tolkar dagens åtgärd från Riksbanken som lugnande men att volatiliteten kommer att finnas kvar ytterligare en tid. Rapportperioden som avser Q3 står för dörren och vi kan förvänta oss branschvis blandad utveckling men att marknaden ändå försöker frisera upp kurserna beroende på resultatutfallet. De flesta aktiefonderna måste ha 90 % aktieallokering oavsett om det går upp eller ner, varför vi kommer att få se branschvisa växeldragningar. Hur högt vi sedan når innan nästa större nedgång inleds, får vi återkomma till om ett par veckor. Jag räknar med att kommande bearmarket rally kan pågå ett par veckor, men att vi måste vara uppmärksamma på att krisen är långt från över! Bli därför inte överraskade när nya kreditsmällar basuneras ut i vinter med nya nedgångar som följd!

På tisdag den 14 oktober är det åter fullmåne och det blir intressant att se vilken effekt det får på aktiemarknaderna denna gång.....

Inga kommentarer: