lördag 25 oktober 2008

Pearl - ett kursmässigt krisföretag?

Inte om vi gör en Fundamental analys av bolaget!
Aktien klarade aldrig av att hålla sig över den så viktiga stödnivån vid 10 kronor, utan med oljeprisets branta fall, har hela oljesektorn säckat ihop. Att svaga bolag kommer att slås ut blir en logisk konsekvens, men att även de vinstgenererande storbolagen åker på pumpen med stora fall, väcker viss förvåning. Det man frågar sig är om det rör sig om en korrigering av de senaste två årens uppgång, eller om marknaden diskonterar tvärnit i den reala ekonomin och därmed en djup konjunkturnedgång. För aktiemarknaden i stort, har de senaste veckornas köpstrejk av aktier tolkats som att ytterligare nedgångar är att vänta. En förhållandevis säker indikation på en bottenkänning, är att vi vill se en enorm volym, en s.k. wash-out, men än har vi inte kommit dithän! Det är m.a.o. för tidigt att dra den slutsatsen att krisen kan lämnas bakom oss, och att vi får därför leva i ovisshet ytterligare en tid!

I dagens inlägg försöker vi finna en bottenformation på tekniska grunder och jag har därför lyckats infoga den kanadensiska kursgrafen på den svenska. Den kanadensiska löper över 24 månader, medan den svenska avser 16 månader. Även om CAD har fluktuerat, är formationen på de båda marknaderna lika!

Jag har i flera Pearlanalyser haft en optimistisk underton, där utförsäljningarna skulle komma till ett slut, och en ny uppgång skulle påbörjas. Den mest självsäkra hoppfulla analysen var den daterad 2008-09-27, då aktien tidigare bröt stödnivån vis 10 kronor, for ner till 6 kronor, och sedan upp till 10 kronorsnivån igen. Jag tolkade säljsignalen som falsk och när så sker i TA-sammanhang, brukar en stark köpsignal utfärdas. Med facit på hand blommade krisen ut dessa dagar och aktien vände tvärt ned och den negativa trenden förstärktes.

Den tekniska analysen skall i första hand tolkas som ett hjälpmedel, där kursgrafen ger oss 75-80%-ig träffsäkerhet. I första hand tolkar vi trenden, därefter de pauser aktien skapar. Ofta kan vi på matematiska grunder på förhand framräkna nivåer där nya konsolideringsnivåer kan uppstå. Jag vill i detta sammanhang påtala om träffsäkerheten i TA-analysen innehar en bättre prognosbild under normala förhållanden, än den stormande finansiella miljö vi nu genomlider. Att analysera på detaljnivå är i princip omöjligt, men studerar vi veckografer blir det lättare att tolka aktiers hälsotillstånd.

Det intressanta med Pearls kursutveckling, är den röda horisontella linjen som utgör stödnivån vid 9,70 kronor. I mars och juli månad var aktien uppe och toppade vid 14 kronor, och presterade i maj månad även mellanliggande topp vid 17,50 kronor. När så aktiekursen bröt ner varaktigt under 9,70 kronor, ser vi att aktien tvekat vid just 6 kronor, eller 4 kronor från 10 kronorsnivån. Så långt stämmer kursrörelserna i kronor räknat. Toppen vid 17,50 kronor skulle därmed på nedsidan indikera en support vid 1,90 kronor om vi skall vara konsekventa.

En alternativ beräkning är att räkna rekylen från 9,80 kronor (toppen den 25 sep) ner till 5,85 kronor, vilket ger oss knappa 4 kronor. Dessa 4 kronor avräknas från toppen den 14 okt vid 6 kronor, vilket ger oss 2 kronor som prisobjektiv.

På den kanadensiska grafen motsvarar 10-kronorsnivån av CAD1,50. Majtoppen noterades kursen i CAD2,70, eller CAD1,20 över supporten vid CAD1,50. Med samma beräkning, skulle prisobjektivet då bli 30 cent. Om den kanadensiska dollarn förblir noterad runt 6,25 kronor, skulle detta motsvara 1,88 kronor.

Vi ser ett antal indikatorer som är kraftigt tillbakapressade. Det behövs inte många kronors uppgång för att dessa skall tolka som ett positivt scenario, men risken finns då kvar att detta bara är en falsk nyhet som inte innebär annat än ny näring för djupare nedgångar. Men det återstår inte många kronor ner till nollan, varför vi snart har den historiska nedgången bakom oss!

MA(50)ett glidande medelvärde ligger även den i en fallande trend, och om den skall plana ut fordras drygt 2 månaders sidledes handel, såvida inte aktien med kraft accelererar upp till 10 kronor under november månad. Så länge kursen handlas under denna linje, betyder inget annat än avvakta.

Oavsett vad man har för åsikter om marknadens prissättning på aktien, bör aktien vara intressant på sikt i en lång portfölj. Så länge bolaget utvecklas enligt plan och oljan flödar upp ur källorna, finns det nog ingen risk med verksamheten, trots marknadens negativa dom. Det som tillkommit och försvårat en korrekt värdering av bolaget, är placerarnas återhållsamhet mot oljesektorn sett ur ett större perspektiv. Vi vet inte hur länge oljepriset förblir under press och varaktig utförsäljningarna på börsen skall pågå. Det enda vi kan se fram emot är företagsspecifika nyheter som väntas under inledningen på 2009. Tills dess kommer exploateringsföretag minskas till antalet, då ett antal konkurrerande bolag till Pearl kommit på obestånd. När dessa är utsorterade från marknaden, tror jag att en ny era inleds. Min rekommendation är då att portionsvis köpa på sig aktier kommande månader, för att sprida på ingångsvärdena. Jag försöker i det längsta bevaka den kommande utvecklingen då jag följt aktien sedan sommaren 2007, och återkommer så fort jag ser positiva förtecken!

Till sist kan många skattetransaktioner under de återstående månaderna få ett visst bidrag till volatiliteten.

Inga kommentarer: