söndag 2 november 2008

OMX – chans till återhämtning?

Översålda indikatorer ger fyndköp?
Den kraftiga nedgången för OMX-index har i oktober varit en tuff utmaning att navigera efter. Kraftiga fall har givit oss upprekyler på 2-3 dagar, sedan ner igen. Nu är vi där igen och frågan är om vi har det värsta bakom oss? Svaret på den frågan är inte given, men helt klart har nedgången sargat många depåer och många placerare väntar in en större upprekyl för att frisera sina konton inför årsskiftet.

Den långa trenden är kompakt nedåt och vi kan med stor sannolikhet förvänta oss nya utförsäljningar när årsrapporterna levereras en bit in på 2009. Då får marknaden besked huruvida konjunkturen påverkats negativt, och till vilken grad.

Nu närmast finns en teknisk möjlig uppgång stå för dörren. Blankarna bidrar med sina återköp, liksom globala räntesänkningar. Det amerikanska valet ser ut att få en given lösning, och nya krispaket till det amerikanska banksystemet kan vara på gång.

Dagens graf innehåller en positiv signal på MACD, som inte befunnit sig på så låga nivåer under de gångna tio åren. OMX stöter på en fallande ML-linje vid 660, och kan vi få en stängning på ovansidan, kan index pinna på upp till 720-730 på relativt kort tid.

Kommande återhämtning förväntas bli ryckig och kan bli snarlik den vi såg i juli/augusti, med tonvikt på sidledes handel. Volymen har varit förvånansvärt låg under nedgången, vilket kan vara en signal på att samtidigt som köparna håller sig tillbaka, att säljarna avvaktar en försäljning tills index återhämtat sig med ytterligare 10-15 %.

Till ML-linjen har jag infogat parallella botten- och topplinjer. Min utgångspunkt är att vi inte kommer att få bevittna något utbrott ur den fallande trenden, men att vi likväl kan få en lugnare utveckling efter presidentvalet. Fyndköparna kliver förhoppningsvis in mer distinkt och driver i bästa fall upp index till 770-790-nivån, varefter nya tveksamheter infinner sig.

Många placerare har räknat med att den fallande trenden kommer fortgå, men att omplaceringar i de olika branscherna kommer skapa stora tvära kast. Vi ser redan nu hur läkemedelssektorn med t.ex. AstraZeneca i spetsen utvecklats starkt. Den kvarstående frågan är sedan hur länge USD kommer att noteras på dagens höga nivåer, som samtidigt pressat tillbaka råvarusektorn. Hur exportindustrin hanterat USD med terminssäkringar, kommer vi inte få besked på förrän till rapportperioden inleds.

Inga kommentarer: