måndag 10 november 2008

OMX - kort upprekyl

Överraskande styrka i vår omvärld lyfter index till 720?
Det senaste inlägget jag utformade om OMX-index, var kortsiktigt negativt och prognosen innehöll då tänkbara bottenkänningar i trakterna av 620-640. Istället lyfte USA-terminerna i fredags med sådan kraft att de europeiska börserna fick fart uppåt mot stängningarna. Men men.... Omsättningen är tok för lågt för att det skall kännas övertygande om en mer varaktig uppgång redan nu!

De närmaste dagarna, fram till möjligen onsdag, kan vi troligen få se index noteras runt 700-nivån, med möjligt uppställ till 720. Indikatorerna har enligt grafen ovan mer att ge, varför nedsidan ser begränsad ut under måndagens och tisdagens handel.

Index tenderar att skapa en prydlig omvänd HS-formation, där vi kan antaga om en ny rekyl som fäller ned index till 620-640-nivån inom kort. Den fallande trendlinjen från toppen vid 840, skar indexet vid 620, vilket f.ö. därmed blir en stark support kortsiktigt. Nivån stöttade index även den 10:e och 17:e oktober. Vi hoppas att 620-nivån håller.

En HS-formation i en vikande marknad utgör ingen garanti att vi har botten bakom oss. Fallerar 620, kan vi mycket väl söka oss tillbaka ned till 550-nivån igen, eller rent av ända ner till 500-520.... Så bevaka 620, som jag betraktar som vår sista utpost!

En tidsmässig perfekt tidpunkt för ett avstamp upp kan inledas sista veckan av november, då marknaden testar 30-dagarsregeln, med förhoppningsvis högre botten än den vi såg den 27 oktober! Det är utgångspunkten idag.

Då marknaden matas med hoppfulla nyheter från USA och under helgen Kina, brottas den samtidigt med negativa impulser från de baltiska staterna samtidigt som Finansinspektionen endera dag levererar sin dom över investmentbanken Carnegies vidare öde. Riskaptiten har samtidigt höjts och det finns trots allt elände ändå en ambition att fullborda en tillfällig bottenformation, för att till kommande årsskifte frisera upp kurserna till mer acceptabla nivåer.


Inga kommentarer: