söndag 23 november 2008

Pearl mot nytt All Time Low?

Stödnivån 3,40 kronor bröts och nedgången fortsätter?
Påverkat av den globala börsnedgången samt fortsatt tillbakapressat oljepris, förblir nedgången intakt för Pearlaktien. Än finns det inga signaler om vändning upp och vid varje försök till uppgång, strömmar säljarna till och tar över kommandot genom att köra ner kursen till nya lägre nivåer! Många exploateringsbolag har stora problem, varför dessa måste i första hand utsorteras innan en långvarig uppgång kan iscensättas för hela sektorn. Alla straffas hårt, även ”guldäggen”! Det finns dock signaler om en möjlig urbottning kommande veckor!

Osäkerhet är det värsta marknaden vet. Presidentvalet i USA skapar ett politiskt vakuum med svag handlingskraft som följd. Oljeprisets kraftfulla nedgång löper risk att fortsätta då den så viktiga stödnivån för brentoljan vid $50-51 brast i torsdags. Under fredagens handel såg vi avslut på $48-49. Tungoljans prisfall följer slaviskt med och handlades under torsdagen ner till $35,65!

Aktien signalerade tidigare i höstas fortsatt nedgång då supporten vid 6 kronor punkterades. I nedgången har vi sedan sett att 4,80 kronor blivit en nivå där vi sett flera kursvändningar, vilket klart framgår av grafen ovan (60-minuters). Vi kommer troligen få se en utveckling i närtid där även 3 kronor blir en nivå av betydelse för den fortsatta utvecklingen.

Den 27 oktober fick vi ett förnyat bottenrekord vid 2,86 kronor och därefter har en återhämtning skett med en förnyad attack mot motståndsnivån vid 4,80 kronor. Försöket att bryta upp kom på skam och aktien föll tillbaka igen. I fredags såg vi att den uppåtriktade stödlinjen bröts vid 3,40 kronor. I och med detta kan vi ställa in oss på ett nytt test av stödnivån 2,86 – 3 kronor kommande vecka. Frågan är, kommer nedgången att stanna här, eller kan vi förvänta oss mer på nedsidan? Det finns en uppenbar risk att det blir så om oljepriset fortsätter sin nedgång in i december månad! Jag kalkylerar med att perioden 5 – 21 december kommer att bli ytterst spännande, där en vändning kan komma att ske!

Om vi utgår från den uppåtriktade stödlinjen som skars vid 3,40 kronor, kan vi referera till de rekyler aktien skapade från 4,80-nivån (de lodräta rödstreckade linjerna) och mäta dess djup. Dessa två var 1,90 kronor samt 1,40 kronor, vilket kan användas som prognos räknat från signalnivån vid 3,40 kronor. Gör vi denna avräkning, får vi 2 och 1,50 kronor. Detta grundat på ren matematik och givetvis om den gamla botten vid 2,86 kronor underskrids! Regionen betraktar jag som kommande V-zon!

Aktien befinner sig på mycket låga nivåer och man kan ha vilken åsikt man vill om hur rätt eller fel det är. Men så länge marknaden innehåller säljare som dominerar prissättningen, parat med ett svagt oljepris, kan vi förvänta oss en avrundning av den negativa trenden inom kort. Vi kommer troligen få se stora svängningar på kursen, där förlustaffärer tas fram innan årsskiftet samt tvångsutförsäljningar samtidigt som korttidsspekulationer dominerar prissättningen med allt större volymer som följd.

Att kursen på 18 månader dumpats med över 90% vittnar om att bolaget befinner sig i en bransch i kris! Att marknaden betraktar bolaget som ett producerande oljebolag istället för ett värdehöjande, kommer straffa säljarna hårt! En dag inser de flesta felaktigheten i detta, vilket jag kommer att återkomma till i en djupare analys (obs, inte tekniskt) i december månad. Jag köprekommenderar därför aktien inom kort när vi får signaler om en långsiktig uppgång!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena. schysst sida. Ser att du också hoppas på pearl. Eftersom du verkar insatt vad har du för synpunkter på ENS/OHM som dumpar varje dag? vad ligger bakom. mvh

Hausse och Baisse sa...

Hej!
ENS importerar aktier från Torontobörsen och har gjort det en längre tid. Öhmans introducerade aktien sommaren 2007 och genomförde först 2 private placements. Därefter har de likt ENS bidragit med import! Att de på senare tid pumpar ut aktier - tror jag - beror till övervägande del på att många mentalt gett upp och säljer, samtidigt som viss tvångsförsäljning förekommer från överbelånade portföljer.

Alla vet att bolaget innehåller substans och är obelånat. Detta har medfört att många köpt på sig med belåning därför att kursen varit löjligt "billigt". Jag håller med, men trenden är ned och då skall man ALDRIG ha belånade aktier. Men det vänder snart får vi hoppas!

mvh
H&B