måndag 24 november 2008

OMX – sista skäret ned innan rycket upp?


Fortsatt svaga signaler pressar kurserna….
När vi studerar indikatorerna på månads-, vecko- och dagsgrafen, befinner sig dessa på översålda nivåer. Än ser vi inga tecken på omedelbar trendändring, utan den tolkning vi kan göra är att OMX-index behöver ytterligare tid på sig för att bottna ur ordentligt innan vi kan få den efterlängtade vändningen. En vändning som inte är annat än en upprekyl inför fortsatta nedgångar våren 2009.

Den slagiga handeln skapar affärsutrymmen som kan ge mycket goda förtjänster för de spelare som har tungan rätt i mun. Men oftast blir ”turen” inte långvarig då i princip alla förr eller senare gör felaffärer och trampar snett. Vinnarna är de som agerar efter trenden och sitter vid sidan om och studerar pågående börsspektakel. Det pressade läget kan tyckas vara fel, men det tar inte marknaden hänsyn till. Så länge säljarna har kontroll över prissättningen, och de till antalet dominerar, får vi leva vidare med detta tills vi får signaler om trendbrott.

I dagens inlägg har jag valt att infoga tänkt upprekyl där det fortfarande är oklart varifrån den skall inledas ifrån. Studerar vi nedgångarna hösten 2001 och 2002, finns det många likheter med höstens nedgång. De årens snabba ursköljningar mynnade ut i upprekyler där 2001 blev 45%, då OMX steg från 616 upp till 898 på 11 veckor. 2002 års upplaga lyfte index från lågpunkten 413 och for upp till 587 vilket tog 8 veckor i anspråk.

Kan en upprepning ske under dagens förutsättningar? Troligtvis, men det vi inte vet är var startblocken är placerade. Vi brottas med tanken om börsen fallit färdigt, eller om stödnivån runt 557 från 27 oktober skall brista med en fortsatt nedgång ner till 480-500-nivån. Jag har därför i dagens graf infogat två möjliga scenarier och visar då ett tänkt utfall av börsens utveckling fram till valborg 2009. Oavsett kommande V-zon, har jag skapat en upprekyl i storleksordningen 40-45% räknat från den kommande indexnivå uppgången startar ifrån.

Med hänsyn till den bakomvarande formationen OMX-index skapat, har jag parat dessa nivåer med hänsyn till tänkta motståndsnivåer. Vänder index på dagens nivåer vid 560, förefaller en uppgång på 40% vara helt möjlig, d.v.s. upp till 780-nivån. Rasslar det ner till 500-nivån, torde index ha kraft att stiga till 725, eller 45%. Det vore kanske djärvt att tro att index skulle lyfta ända upp till 780-nivån, vilket i sig blir nog rekord med en uppgång på 56%. Men marknaden har överraskat oss många gånger förr och kommer även framledes göra det!

Den nivå som blir av betydelse för startskottet upp, blir 595. Det innebär att en forcering av 600-nivån till stor volym borgar för att nedgången troligtvis kan lämnas bakom oss för resten av 2008. Som graferna ser ut med alla indikatorer som behöver bottna ur inför en vändning upp, finns risk att vi kan få invänta första veckan av december innan det på allvar skall lossna.

Inga kommentarer: