onsdag 5 november 2008

Brentoljan förtestar bottenformationen?

11 dagars sidledes handel skapar tillfälligt trendbrott?
Dagens oljestatistik från USA levererade inte någon större avvikelse på de förväntningar som fanns, vilket lämnade oljepriset tämligen oberört. Gårdagens starka uppställ har idag mynnat ut i en liten rekyl på c:a $1,5. Priset harvar vidare inom spannet $59-68 och inväntar signaler på ett utbrott ur konsolideringsnivån. Genom media har vi sett flera skribenter som talat om en fortsatt nedgång ned till $50, men den tillfälliga försvagningen av USD motverkar den kursrörelsen.

Studerar vi XOI (Amex Oil Index) noteras denna korg av oljebolag vid ett tekniskt motstånd, men kan vid ett genombrott av 1000-nivån stiga ytterligare 10%. Detta scenarie kan mycket väl infrias om brentoljan och cruden tillfälligt fortsätter upp i kombination med dollarförvagning.

I dagens inlägg har jag infogat glidande medelvärden som avser 5 och 20 dagar. MA(5) rör sig i sidled och kommer inom några dagar testa ett eventuellt genombrott av MA(20), vilket kan vara ett första försök till kommande återhämtning för oljepriset. Om kursen lyfter upp över $68-70 till nästa vecka, utlöses en köpsignal som kan driva kursen upp till $80. För att vi skall förvänta oss att prognosen skall infrias, vill jag se en utplaning av MA(20) för att uppstället skall bedömas som trovärdigt. Detta sker om oljepriset till slutet på nästa vecka noteras runt $72!
MACD ligger kvar i en negativ zon men har signalerat för en teknisk återhämtning.

Vi kan nog inte räkna med någon större uppswing nu då konjunkturutvecklingen bedöms som svag. Dessutom måste nog oljepriset etablera en bredare bottenformation innan vi kan tala om ett varaktigt trendbrott, och då kan det vara fullt möjligt att kursen innan dess hinner ned till $50 för att färdigbilda bottenformationen. Detta kan bli verklighet i december!

De faktorer som under 2009 kan driva upp oljepriset igen, är de signaler som når marknaden om fördyrade kostnader kopplat till exploatering i kombination med oförminskad efterfrågan även vid en vikande konjunktur. Samtidigt inser vi nog alla att tillkomsten av nya fyndigheter av stora reserver mattats högst betänkligt under senare år. Oljan blir nog därför med tiden hårdvaluta igen, det är bara en tidsfråga!

Inga kommentarer: