lördag 29 november 2008

OMX - först tveksamhet, sedan rally?

Fin dubbelbotten skapar förutsättningar till köptryck!
Sedan mitten på oktober har börsen haft en slagig utveckling till låg volym. Detta indikerar att de större placerarna avvaktar med större positioner tills konjunktursikten klarnat inom respektive sektor. Jag tolkar detta som en varningssignal då vi kan förvänta oss fortsatt nedgång till våren. Däremot finns signaler i närtid om en fortsatt återhämtning då stora kapitalmassor som suttit på läktaren, väntar på incitamentet för att driva upp kurserna. Detta av två skäl, dels för att delta vid en snabb uppgång under stor volym, dels passa på att sälja ut resterande innehav i den mogna portföljen. Fram till lucia torde marknaden präglas av osäkerhet, men tiden därefter bör vi kunna få en uppgång in på 2009, troligen till månadsskiftet jan/feb..

Dagens graf är en 60-minutersgraf som löper 2 månader tillbaka. Jag har infogat en cirkel som träffar ett antal toppar och bottnar och därmed agerar som stöd och motstånd. Då vi närmar oss dess ”östra” gräns senast 3 dec kl. 15.00, kan vi förvänta oss en reaktion när utbrottet blir ett faktum, i förlängningen troligen nedåt. På ovansidan ser vi en horisontell motståndslinje som skär i 656. Den fallande cirkelbågen har en ganska brant lutning, vilket man kan tolka som att vi troligen inte får se OMX överskrida 650-nivån under inledningen på kommande vecka.

På nedsidan ser vi en supportlinje vid 617 vars hållbarhet kan utsättas för stor prövning under veckan. En punktering innebär inget annat än att index då kan falla tillbaka ner till 600-nivån igen, och därifrån etablera en sidledes handel tills nyheten når oss som tänder stubinen och sparkar igång det förväntade rallyt. Tveksamheten inför kommande vecka framgår ganska tydligt på dagsgrafen, där indikatorerna tenderar att tappa momentum!

Kommande uppgång kommer inte att vara linjär, då rapportnervositet kommer att inbakas när årsboksluten levereras. Nya stimulanspaket liksom räntesänkningar kommer sannolikt agera bränsle. Strikt tekniskt kan OMX index drivas upp till 788 men 835 finns även som möjlig extrem topp. Vi glömmer inte att färskvaran snabbt ruttnar och att nya tråkigheter kommer att serveras marknaden med nya tunga nedgångar som följd. En ny botten kring Valborg, eller möjligen inledningen på juni, kan mycket väl hamna någonstans mellan 400 och 500 för OMX, allt beroende på orsakerna på utförsäljningarna. Men det återkommer vi till längre fram! Nu skall vi njuta av den kommande uppgången och skörda efter bästa förmåga.

Inga kommentarer: