onsdag 26 november 2008

Guldet på väg upp igen?

Stödnivån 700 kan ha varit golvet inför ny uppgång!
Under de senaste veckorna har vi i media kunnat läsa om guldet som den tryggaste placeringen av alla instrument. Historiskt har placerare flytt hit i orostider och den märkbara effekten har varit i samband med dollarförsvagning och tilltagande inflation. Det kan vara så att vi åter hamnar i en finansiell miljö där guldet, som accepteras av alla kulturer, kommer att få en ny renässans.

Redan 1979/1980 skapadaes en tvillingtopp i spannet 720-838 USD som mynnade ut i en nedgångsfas som varade i 20 år! Så sent som 1999 och 2001 bottnade till sist guldpriset runt 250 USD, och har sedan dess legat i en positiv trend. Och vi kan med största sannolikhet få se mycket mer av denna. I detta avseendet får vi inte glömma att om vi beaktar årens inflation, har guldpriset mycket att ta igen. Med utgångspunkt av toppnoteringen 1980, skulle priset egentligen ligga över 2000 USD om förutsättningarna vore identiska.... Dessvärre saknar jag inflationsuppgifter på de betydande marknader som dominerar guldhandeln för att göra ett korrekt uttalande om detta .

Dagens finansoro kommer i förlängningen skapa ett fall av USD med ökad arbetslöshet, aktivering av sedelpressar och i förlängningen inflation. Sedan 1990 fram till våra dagar, har centralbanker prioriterat inflationsbekämpningen. Det är nog en tidsfråga innen dessa överger denna strategi. USD toppade ut runt 11 kronor under 2001, och ligger sedan dess i en negativ trend. Detta fick guldet vända klack och inleda en ny uppgång från samma tidpunkt!

Under 2008 har guldet utsatts för vinsthemtagningar då centralbanker genomfört stora kapitalinjektioner i banksystemet, vilket kan tolkas som lugnande för betalningssystemet. Kursen nådde sin högsta betalkurs vid 1034 USD den 17 mars, och föll därefter raskt ner till 681 USD den 24 oktober. Sedan dess har kursen stabiliserats runt 800 USD. Vi har även sett att USD sedan i somras stigit med över 40%, vilket haft sin negativa inverkan på guldpriset.

Vad händer nu?

Jämför vi indikatorerna på dags och veckografen, tolkar jag som att guldet behöver ytterligare en tids konsolidering, d.v.s. sidledes handel, innan uppgången kan ta ny fart. Jag betraktar 900 USD som den viktiga nivån som kan i så fall komma utgöra startblocket för en lång resa upp. Innan det lossnar på ovansidan, kan det inte uteslutas med en rekyl ner till 720-750-nivån! Följer vi den gula topplinjen i den logaritmiska grafen, får jag indikationer på en topp under 2009 kring 1280-1300 USD. Men det blir nog endast temporärt målområde då den långa trenden uppåt kan pågå under många år framöver.

Att ha en liten post guld i portföljen kan inte vara fel för den långsiktige. Likaså kan man i PPM-systemet placera en del av sitt pensionssparande i en aktiefond som har gruvbolag i portföljen. För den som är intresserad, kan man leta vidare i PPM-systemet och söka efter BlackRock World Gold A2 USD Acc. Koden är 338590...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Guldblogg! :)
Välbeskrivet som alltid, tack för detta inlägg H&B!

Vad tror du om oljan och EURO som tillflyktort, dvs i konkurrens med guldet?

Guldiga hälsningar
Plate

Hausse och Baisse sa...

Tack plate!
Har dålig koll på euron, men skall titta på den vid tillfälle.
Oljan söker en botten nu i december och jag tror att den liksom guldet, kommer att stiga. Men där finns ju fundamentala faktorer som stärker den prognosen. Det blir nog lite trögt i början, men successivt skall vi efter en tids försiktig stegring, se en mer varaktig styrka när USD kroknar!

Hörs och syns!
H&N

Anonym sa...

Haft en klassisisk dubbeltopp under 2008, sen dess lower highs och lower lows. Trenden är nedåt...

Anonym sa...

Anonym.
Vi hade en dubbeltopp jan-04 + april-04 och då låg guldet på ca 420, idag 820...