söndag 30 november 2008

Pearl – Har vi botten bakom oss?

Kursmässig utplaning inför ny uppgång?
Med bidrag av oljeprisets svaga utveckling, har oljeaktier generellt hela hösten haft en synnerligen trist kursutveckling. Mot slutet av veckan återhämtade sig brentoljan något men tungoljan handlades till låga $36,50! Marknaden räknar hela tiden med att en vändning upp är nära, men priset fortsätter envist ner till ännu lägre nivåer, vilket smittat av sig på oljeaktierna. Vi har många gånger i historien sett fallande oljepris bottna i december månad, varför vi hoppas på en upprepning även detta år!

OPEC enades inte heller under denna helg om ytterligare produktionsminskningar, utan skall åter träffas i mitten på december för att lösa knutarna. Detta sporrar nog inte till uppgång för oljepriset den kommande veckan. Även om oljepriset i sig har en stor inverkan på de producerande oljebolagen, tillhör inte Pearl denna målgrupp. Bolagets huvudsyfte är inte att vara ett producerande bolag, utan ett värdehöjande, vilket marknaden ännu inte förstått. Den dagliga produktionen om ca 6000 fat/dag håller verksamheten flytande och alla tänkbara resurser går åt till att öka bevisade och sannolika oljemängd (1P & 2P) som finns i backen! Avsikten är att resultaten av det gångna årets hårda arbete på denna punkt, skall presenteras under Q1, vilket bör rimligtvis få effekt på aktiekursen. Om ledningen har rätt med sina uttalanden om vilka mängder det handlar om, har marknaden totalt felbedömt värderingen av bolaget.

Den fallande trenden har skapat ett mycket stort utslag på Pearlaktien. Vi har sett den nere i 2,86 kronor, vilket inte är långt från kassalikviditetens storlek. Att marknaden ratar bolag i denna sektor kan sannolikt ha många förklaringar, men Pearl borde inte krisstämplas kursmässigt som marknaden gjort. Den som ännu inte köpt på sig aktier, men gör det nu, kommer troligen på sikt göra en mycket god affär. Den som däremot haft aktien under större delen av 2008, har haft lätt att hålla sig för skratt! Men marknaden har inte alltid rätt, varför det då uppstår tillfällen att agera när kursavvikelserna blir för stora. Det måste rimligtvis vara en köpvärd aktie i den pågående bottenformationen!

Aktiens tekniska hälsotillstånd är fortfarande neutralt med inneliggande svaghet. Jag har i grafen ringat in två konsolideringar, där vi ser den nuvarande påminner mycket om den vi hade i augusti månad. Jag har dessutom infogat glidande medelvärden som avser MA(20) och MA(40) som för bägge tidpunkterna ser identiska ut. Så länge dessa är fallande, är trenden fortfarande ned! Då kursen lämnar en cirkelformation sker omgående en kursmässig reaktion. I slutet på augusti sjönk aktien snabbt ner till stödnivån 9,70 kronor med den påföljden att aktien signalerade en kraftfull säljsignal. Det skall bli intressant om processen upprepas till kommande vecka!

Vid ett genombrott av motståndsnivån vid 4 kronor, finns goda möjligheter till ett rally upp till 4,80 och till sist det viktigare 6 kronor. Får vi kursen upp till den sistnämnda motståndsnivån, är jag beredd att tro att vi har det värsta bakom oss. Men misstänksamheten finns fortfarande kvar inombords om att vi ännu inte placerat oss i startblocken för ny uppgång. Marknaden förväntas leva vidare med den kompakta tystnaden från bolaget tills vi kommit in på det nya året. Många aktieägare väntar på att Tanganyika Oils försäljningslikvid skall omplaceras i Pearlaktier, men troligen sker inte detta förrän tidigast till julhelgen då likviden når marknaden. Av den anledningen finns fortfarande risken kvar tills dess att många placerare vill avyttra sina förlustaktier av skatteskäl, och vända på positionen och skaffa sig ett lägre ingångsvärde. Så därför tyder mycket på att aktien än en gång kan falla tillbaka till stödnivån vid 3 kronor. Den nivån förblir sista utposten på nedsidan, som vid en punktering utan svårigheter kan trycka ner kursen med 1 krona.

Gör vi en summering av händelseutvecklingen, litar på bolagsledningens uttalanden om framtida potential, bör ett köp vara rena fyndet på dagens nivåer, oavsett om priset är 2, 3 eller 4 kronor. Sedan är det givetvis alltid en sport att fynda på lägre nivåer, men vi har tidigare sett hur snabbt det kan gå när stubinen tänds! Det enda råd man kan ge är att göra stötvisa köp för att sprida på ingångsvärdena.

2 kommentarer:

Anonym sa...

tack!

Anonym sa...

Bra blogg!