torsdag 14 januari 2010

AstraZeneca - Äntligen!

Nya signaler från USA och London bör ge AZN en fin vår!
Läkemedelsaktierna, med AZN i spetsen, har inte rosat marknaden, men ger signaler om en fin utveckling under 2010. Sjukvårdsreformen i USA har till skillnad från tidigare politiska utspel av olika demokratiska presidenter, denna gång gynnat läkemedelssektorn i USA. Intresset har under senaste veckorna tilltagit och AZN kan stå inför en ny renässans. Allt tyder på den ökade omsättningen vi sett under senare tid, att marknaden nu på allvar kan driva kursen upp mot 400 kronor i ett första svep. På lite sikt kan ännu högre nivåer skönjas såsom 480 - 540 kronor!

Gör vi jämförelser över AZN:s kursutveckling på London- och New York-börsen med vår egen börs, har det till skillnad från de stora marknadsplatserna inte varit så eländigt som för oss här hemma. På dessa större marknader har aktien under det senaste halvåret legat kvar i en toppformation och laddat för ett utbrott uppåt. Här hemma har utvecklingen istället varit minst sagt pressande, beroende på ett svagt brittiskt pund. Bara i somras handlades denna valuta till 13 kronor, men under senhösten har vi sett kursen backat tillbaka till 11 kronor, vilket givit omedelbar effekt på AZN i negativ riktning, eller motsvarande 50 kronor! Nu börjar pundet stärkas något och ikväll kan vi anteckna 11,47 kronor.

Under torsdagens handel har aktien i London stängt på £30,20, vilket ligger i nivå med ett mycket starkt motstånd. Ett varaktigt genombrott kommer ge oss en signal på +20%. Likaså på New York-börsen, där genombrottet av $50 kommer att ge oss omedelbbar effekt. Den gula grafen ovan visar oss AZN:s kursutveckling i London.

På kort sikt kan vi möjligen få upp kursen till 350 kronor, men att vi möjligen inte får igång rallyt vid det första försöket. Jag misstänker att viss tveksamhet kan prägla kursutvecklingen en tid då vi ser att indikatorerna befinner sig på höga nivåer. Däremot kan marknaden avvakta tills bolaget lämnar rapport den 28 januari, då man även fastställer kommande utdelning i mitten på mars månad. Det finns nog ingen risk att bolaget gör marknaden besviken med hänsyn till dess intjäning, men inte heller med alla de nya preparaten som ligger i MedImmunes portföj som förvärvades för knappa två år sedan. Flera av dessa förväntas få ett positiva besked från FDA i närtid och när lanseringen en dag sker, får vi en överväxling till en ny generation av läkemedel och därmed förebygga marknadens rädsla för patentskydd, som tyngt bolaget under senare tid!

Vid eventuella rekyler finns stark support vid 340 kronor, men vi kan heller inte utesluta 330-nivån om STOR-börsen surar rejält kommande veckor.. Denna rekyl kan i så fall bredda den högra skuldran i den omvända HS-formationen, vilket stärker ytterligare kommande rally när marknaden serveras positv information från ledningen. Ju längre konsolidering, desto starkare reaktion!

Slutklämmen blir därför att om aktien rekylerar 10 - 20 kronor så blir det ett ypperligt tillfälle till köp!

4 kommentarer:

Anonym sa...

aktien ligger nu på 355. 3066 i london. Vad tror du händer kortsiktig? ska vi upp till 360 ?

mvh

Hausse och Baisse sa...

Nu ikväll noteras aktien i USA till dryga 356 kr vilket är i nivå med den kursregionen där vi får se en tillfällig topp. Att med exakthet ange kommande topp denna vecka är en omöjlighet, men om pundet fortsätter upp till 11,75 kr samtidigt som aktien handlas till £31 på Londonbörsen, ja då har vi 364 kr.

Aktien är hyggligt överköpt, varför vi kan förvänta oss en rekyl endera dag. Försiktigt med den sista kronan, bättre att ta hem en kort vinst och chansa på en rekyl ner till 340 kr och då in igen.

Lycka till!

Peter K. sa...

319,50 kr.
Uppdatering? ;-)
Att hålla på och dalta och sälja på 355 och köpa på 340 känns hyfsat meningslöst för övrigt?
/Peter

Hausse och Baisse sa...

Toppen lyckades vi ringa in helt perfekt, resten är en synnerligen trist historia. Vem kunde lista ut att aktien skulle utsättas för en sådan ursköljning? Att sedan i efterhand komma med efterkloka synpunkter, får du Peter, själv stå för. Det gäller att se framåt och dra kloka slutsatser efter hur förutsättningarna ser ut.

Idag stängde aktien på dryga 319 kr och samtidigt kan vi konstatera att PE-talet ligger på 8. Det är en mycket låg värdering.

Jag tror INGEN kunde på förhand kalkylera med en sådan kraftfull rekyl och faktum är att hela intervallet 300-315 är en enda stor V-zon som kan stoppa fallet. Vi får se...

Marknaden är ju knappast rationell i dessa dagar och då hjälper inga analyser. Bara att vänta ut tills placerarna inser att aktien en dag blir överdrivet undervärdet, då kommer stötarna upp tillbaka igen.