tisdag 12 januari 2010

SP500 - i stark upptrend!

En rekyl inför den slutgiltiga färden upp till 1220-nivån står på tur...
USA-börserna styr till övervägande del vårt börsklimat och det kunde vara intressant med en snabbanalys över SP500:s tekniska hälsa. Den huvudsakliga frågan har ju varit hur länge Bear-Market-Rallyt skall pågå. Svaret på den frågan är det inte många som vet, men så länge den reala ekonomin inte drabbas av störningar som påverkar konsumenternas beteendemönster, kan uppgången fortsätta. När jag granskar månadsgrafen över detta index, ser jag inga störningar i formationen förrän tidigast april månad. Det andra kvartalet kan därför bli slutfasen i den kommande toppformation, som därefter kan resultera i en ny nedgång som kan pågå fram till höstkanten. En nedgång som till sin karaktär kan påminna oss om 2008!

Under senare tid har råvarusektorn haft en stark utveckling som stöttat industrisektorn samt oljebolagens aktier. Bankerna har tagit paus i uppgången för en kort tids konsolidering. Likaså har DJ Transportation börjat plana ut, vilket jag tolkar som att kapitalet söker sig till andra branscher för tillväxt. Vi ser sektorrotationer med stora tvära kast inom de olika branscherna, men med små rörelser på totalindex. Det tyder även på att de återstående placerarna på läktaren bestämt sig för att sitta kvar där uppe...

SP500(1136) har i grafen ovan givit oss ett intressant målområde för bevakning, nämligen 1200-1220. Nivån är betydelsefull av två skäl, dels att Lehmankraschen utlöste raset härifrån, dels att nivån utgör 62% av nedgången från toppen oktober 2007. Målområdet kan möjligen tolkas som utmanande, men det är endast 9% kvar upp dit.

Trenden har varit solid med stigande toppar och bottnar, och vi kan även se att volatiliteten under de senaste veckorna avtagit. Detta kan vara ett förtecken inför en kommande rekyl inom kort. En rekyl som efter sitt fullbordande kan utgöra en tändhatt inför det sista avstampet upp till en kommande topp runt mars/april. Men innan den inleds finns det fortfarande ett tekniskt utrymme för en uppgång upp till 1170-nån kommande vecka/veckor.

Den förväntade rekylen kan möjligen inledas mycket snart då Alcoa sent igår som första bolag lämnade rapport, som var något sämre än väntat. Marknadens dom kom ikväll och var inte nådig med ett nedställ på över 11%. Vi får avvakta flera rapporter innan vi drar våra slutsatser, men ett tips kan vara att bevaka försäljningssiffrorna, om dessa ökar eller ej. Ledningarnas framtidsprognoser blir direkt vägledande för hur marknaden skall utvecklas.

I grafen ovan har jag infogat en halvcirkel som utgör skolexempel på att följa SP500 indexrörelser från inledningen på juli i somras. Genombrottet vid 1120-nivån kom några dagar innan jul och blir dess support vid kommande rekyl (en s.k. gapfil). Om vi får ytterligare besvikelser varvid 1120-nivån brister, återstå kanalgolvet vid 1080-1085.

Vi har inte många alternativa placeringsalternativ då fastighetspriserna fortsätter att backa samtidigt som obligationsräntorna inte är tillräckligt lockande. Och när man ser börserna pinna vidare upp, trots blandade signaler, har folk svårt för att tygla sin girighet och vill under inga omständigheter missa tåget.

3 kommentarer:

Roxy sa...

Hej... tittade på ditt FishNet...

Du missar en viktig struktur i din graf med den inställning du har...

Se min graf Weekly... mittengrafen...
http://roxy.se/market/graf/SPX

Kommer att skriva ned mina egna observationer snart... men avvaktar en bit in på rapportperioden.

Hörs
Roxy

Roxy sa...

....tips... se strukturen som löper horisontellt över hela grafen strax under 1200...

Hausse och Baisse sa...

Hej Roxy!

Tack för din synpunkt. Dina grafer är mycket avancerat utformade med de möjligheter till de olika inställningar du har. Layouten är klart häftig med möjligheterna till de olika intervallerna som infogats. Mycket snyggt med bandeen som flätar! Dessvärre är mina möjligheter begränsade då programmet inte är fullt utvecklat.

Klart fräscht med tydlig tolkning!

;-)

Ser fram emot din prognos!