söndag 30 maj 2010

OMX - nedgång bekräftat!

HS-formation under bildande som sedan kantrar?
OMX (979) utsattes för en rejäl ursköljning i samband med månadsskiftet april/maj och träffade sin lågpunkt den 7 maj vid 929. Den efterförljande upprekylen nådde sin topp den 14 maj vid 1013, för att därefter på nytt falla tillbaka till en ännu lägre botten (923) den 25 maj. Vi har därmed förstått betydelsen av den sista utposten på nedsidan, nämligen 920-nivån, vilket jag framhävde i min senaste krönika från 17 maj. Under den gångna veckan har index arbetat sig upp och kämpar febrilt med motståndsnivån 985. Och frågan är om det finns krafter kvar att till kommande veckor nå upp till 1010-nivån igen. Om inte förstärks den fallande trenden med fallande toppar och bottnar som följd.

De korta rörelserna är intensiva med tvära kast och det är inte helt enkelt att ställa en prognos med rimlig träffsäkerhet. Men tar vi ett steg tillbaka och granskar veckografen, ser vi kvittot på att toppen den 26 april vid 1077 kanske blir årshögsta för OMX-index för hela 2010. De glidande medelvärdena MA5 och MA20 har bekräftat en negativ cross, vilket innebär att trenden fortsättningsvis blir nedåt och utdragen i tid, möjligen under de kommande 5 - 6 månaderna. Ser vi på fundamentan, är det inte de klassiska signalerna vi fått såsom att konjunkturen viker tillbaka, eller att vissa branscher förlorat mark. Vi ställs istället inför ett helt nytt problem som vår generation aldrig tidigare upplevt inom västvärlden, nämligen att många stater brottas med stora skuldproblem och vilken hästkur som lämpar sig bäst för att stabiliteten åter skall infinna sig. Bolagen och makrostistiken signalerar fortsatt god utveckling, men frågan är om "statskuldskrisen" i förlängningen skall mynna ut i en avmattning med ännu lägre konsumtion och ökad arbetslöshet? Kan i förlängningen mycket väl bli så, vilket antas fått världsbörserna att ta det där steget tillbaka.

Om vi koncentrerar oss på OMX-index och konstaterar att den första pusselbiten fallit på plats om en kommande nedgång, återstår bit nummer två då 920-nivån skall underskridas eller ej. Detta kan ske under kommande veckor då jag förväntar mig en tillfällig botten i juli månad. SP500 har lyckats med konststycket att skapa bottennoteringar vart fjärde år under åren 2002 och 2006. Fenomenet kallas för "presidentcykeln" och visst finns det tecken och förutsättningar för att detta kan upprepas för 2010.

Jag utgår ifrån att kommande nedgång kommer att fortgå fram till nov/dec i år, dvs under minst 180 dagar och innehålla en A-B-C-formation, där A-vågen träffar sin botten i juli månad. I denna nedgång räknar jag med att 920-nivån underskrids och det skall bli intressant att se rekylens storlek, om OMX faller ner till 850 eller 820-nivån. Den efterföljande motreaktionen kan sedan möjligen arbeta sig upp en bit in i augusti med stöd av goda Q2-rapporter och fylla igen gapet upp till signalområdet vid 910 - 920-nivån. Sedan fortsätter det ned igen till en ny botten fram till senhösten. Då förväntas nästa uppgångsvåg träda ikraft. Se graf ovan med prognospilarna.

Det man skall komma ihåg i detta sammanhanget är att starka uppgångar efter branta fall, likt den vi fick genomlida under 2008 fram till mars 2009, är det en naturlig reaktion från marknadens sida att halva uppgången - eller rent av 62% - eroderas bort i form av vinsthemtagningar. Denna gång ställs vi inför annorlunda problem som marknaden tidigare inte hanterat. Marknaden fokuserar nu enögt på dessa frågor, men det behövs inte mycket mer för att pressa kurserna än mer. Får vi ytterligare åtstramningar från kinesiska centralbanken, kommer ett sådant utspel ligga som en våt filt över kurssättningen. Likaså om vi får signaler om att den förväntade högkonjunkturen, där nu asien agerar lokomotiv, förskjuts 6 - 9 månader framåt, blir det en naturlig reaktion att placerarna tar hem sina pengar och avvaktar direktplaceringar till ett senare skede.

Gör vi en summering av vilket huvudspår som blir gällande och tillämpbart för oss, är jag osäker på om vi får en double-dip eller ej. Om så sker, kommer vi få tunga år framöver. Men får vi en högre botten än 2008/2009, tolkar jag att den efterföljande uppgången som förväntas inledas mot slutet av 2010 och som kan pågå under större delen av 2011, kan bli mycket trevlig. Och som jag påtalat så många gånger i tidigare inlägg, måste orderingången i de flesta branscherna öka mer distinkt. Vinsterna kan inte öka enbart p.g.a. kostnadsneddragningar. Det håller inte i längden...

8 kommentarer:

Peter K. sa...

"Gör vi en summering av vilket huvudspår som blir gällande och tillämpbart för oss, är jag osäker på om vi får en double-dip eller ej. Om så sker, kommer vi få tunga år framöver. Men får vi en högre botten än 2008/2009, tolkar jag att den efterföljande uppgången som förväntas inledas mot slutet av 2010 och som kan pågå under större delen av 2011, kan bli mycket trevlig"

Ska man tolka det som att du menar att det KAN gå ner mot 600?!

Hausse och Baisse sa...

Hej Peter!

Det kan inte uteslutas, men jag tror inte på det i år. Det skulle möjligen kunna bli så från 2012 och framöver. 600-nivån lär knäckas när en lågkonjunktur sätter in med full kraft och vi är inte där nu. Det finns därför hopp kvar om ytterligare uppgångar..

;-)

Anonym sa...

tack för den fina analysen
vad tror du om USD/SEK? Dollarn brukar gå upp när börsen faller!!

mårten sa...

Hej
Som du säger kämpar omx febrilt med 985 nivån. Går omx över 985 bryts Ma20 och borde väl indikera fortsatt upp?? eller? det e du som e stjärnan och jag lekmannen

Peter K. sa...

Hausse & Baisse:

Okej, men vad menade du då med en double-dip?

Hausse och Baisse sa...

USD:
Inte alltid självuppfyllande med stigande USD när börser faller. Allt beror på de bakomvarande faktorerna. Vi har sett detta under senare år, ja, men historien har visat oss att om läget stabiliseras i Europa, kan bildeen bli en annan. T.ex om USA åter får problem med sin makrostat, såsom negativ tillväxt.

mårten
MA20 ligger i en fallande trend och om den bryts underifrån, kan signalen vara falsk. Om den blir horisontell, ja då ökar sannolikheten för uppställ. Håller 940-nivån kommande vecka, stiger MA20 igen! Spännande om vi får en ny motreaktion upp under första halvan av juni.

Double dip:
Ner tilll 560-600-intervallet igen till följd av tillbakagång av realekonomin.

Hausse och Baisse sa...

Gå gärna in på månadsgrafen från 17 maj och studera kanalgolvet. Nu i 650 och skulle det bli riktigt elände där ute, ja då blir det riktigt låga nivåer längre fram om nivån punkteras. Känns inte troligt i nuläge...

Mårten sa...

Ok jag förstår.tittade idag igen efter dina råd.ma20 har vänt upp idag? och ser horrisontel ut. denna e bryten. torde va köpsignal?