onsdag 12 maj 2010

Shanghaibörsen på sista versen?


Efter en kort tids återhämtning kan vi få negativa signaler från Kina...
Under de senaste veckorna har fokus varit på problemen som har koppling till Grekland. Denna enögda fokusering på EU:s förmåga att råda bot på problemet med gigantiska stödpaket, har mottagits med blandade känslor. Den mediala rapporteringen gör att man lätt glömmer andra latenta hot som kan bidra till ännu större svängningar i marknaden när korten en dag ligger på bordet. Jag tänker då i första hand på Kinas enorma tillväxt och de bubblor som skapas i kölvattnet av dess framgångar. Bankerna stramas åt för att kyla ner de bubblor som är under uppsegling, men frågan är om man har hunnit agera i tid? Det har inte debatterats så mycket kring Kinas sårbarhet, men som Shanghai-börsen utvecklats borde dessa varningar fått mer utrymme.

Helt klart är att makrostatistiken globalt givit oss lugnande besked, samtidigt som bolagsrapporterna som levererats visat på en fortsatt fin vinstutveckling från industrin och övriga tjänsteföretag. Men frågan är om orderingångarna är tillräckligt goda och som borgar för resterande del av året, eller beror den fina överväxeln på vinstkurvan på stora kostnadsbesparingar? Helt klart börjar problemställningen komma upp till ytan och placerarna kommit till en punkt där man är på helspänn. Grekkrisen visade sig vara ett bra tecken på att marknaden kommit till ett skede där placerarna inte tål hotbilder som kan kullkasta aktiemarknadens tidigare stabilitet. Vi såg ju hur de ledande börserna for ner i backen som käglor och rekylerna får minst sagt betraktas som intensiva. Nedgångar på 10 - 15% på 3 - 4 handelsdagar vittnar om marknadens sårbarhet. Vi är ju inne i en tillfällig toppformation varför det är helt naturligt att vi kommer att få se stora svängningar på börserna innan det faller tillbaka igen. Förra veckans kraftiga nedgång var nog därför ett förskalv inför nästa större....

Jag ämnar inte gå in med en analys av Kinas ekonomi men deras aktiemarknader innehåller budskap som måste lyftas fram. Dessa har infektioner som kommer att mynna ut i en feberlik dvala som kan smitta av sig på övriga marknader i västvärlden. Jag tror inte det är långt kvar innan det brakar loss, men att det rör sig om ett par veckor, det är det nog ingen tvekan om. Av den anledningen har jag till dagens krönika valt att bifoga två "mörka" grafer över Shanghai-börsen med de bakomvarande förklaringarna till dess extrema sårbarhet.

Gör vi en tillbakablick på vecko- och dagsgrafen, ser vi att rallyt under 2009 tog slut redan i samband med månadsskiftet juli/augusti samma år. Index gav oss då en topp vid 3450 och sedan dess har den legat i en fallande trend. Vi har en sista livlina vid 2620 som testades så sent som idag, men vi fick en stängning på 2650. Index är tillfälligtvis kortsiktigt översålt och de senaste veckornas nedgång på 17%skapar därför utrymme för en teknisk motreaktion och återhämtning upp till maximalt 2900, där ett definitivt avgörande kommer att ske. Vänder index därefter ner igen som i förlängningen punkterar vår sista utpost vid 2600, kan ett brant fall inledas där målområdet kan ringas in inom intervallet 1800-2000. Denna nedgång kan gå fort och pågå under hela sommaren.

På min önskelista finns en viktig sak, nämligen att 1700-nivån inte underskrids. Gör den det klassas hela uppgången under 2009 som ett Bear-Market-Rally och ytterligare 300 - 500 punkter kan bli utraderade till hösten. Den grekiska krisen får betraktas som parentes på kursgrafen och minnet hos placerarna är kort. Snart är det glömt och det riskvilliga kapitalet kliver in igen och driver upp kurserna i USA och Europa. Vi kan utgå ifrån att det kommer att smitta av sig på de asiatiska börserna och av den anledningen räknar jag med att Shanghai-börsen återhämtar sig kommande veckor. Men från 1 juni och tiden därefter betraktar jag som hyperkänslig tidzon och att vi denna gång håller extra hög beredskap på händelseutvecklingen. Brister Shanghaibörsen kan vi räkna med mycket elände på samtliga marknader. Den intressanta frågan är förstås vilken den utlösande faktorn blir...

10 kommentarer:

evilsteff sa...

Tjena H&B,

Notera även att MA200 trendar nedåt sedan ett tag tillbaka. Shanghai var först ut, men Hang Seng och Nikkei har nu hakat på.

Hausse och Baisse sa...

Hej!

Verkligen skojigt att se din signatur igen! Allt bra?

Jo, det hjälper inte att solen går upp i öst, även kommande oroshärd har börjat sprida sig i regionen.

Tänk vad enögda media och analytikerna är...

LuckyExpress sa...

Ryssland har väl fallit igenom den uppåtgående trenden? detta borde innebära en nedgång eller i bästa fall en konsolidering. Eller är jag helt ute och cyklar?

Anonym sa...

Du skrev redan förra veckan att du inför helgen som varit skulle skriva/följa upp din OMX-analys. Vart tog den vägen? Har du någon uppfattning om OMX inför kommande vecka/veckor? Mvh

Viking sa...

Stort tack för dina analyser, värdesätter dem verkligen!

Hausse och Baisse sa...

Tack Viking och vriga besökare.

Jag skall kasta ett öga på OMX något av de närmaste dagarna. Dessvärre har agendan varit full av andra plikter, så tiden har inte räckt till. Varje analys tar c:a 2 timmar och skall den bli bra, behövs rätt förutsättningar.

Ha tålamod...

Plate sa...

Hej H&B!

En ljustglimt i cyberhimlen, sannerligen :D stort tack!

Jag tror en hel del av Kinas problem ligger i växtvärk. Ett land kan inte växa med snitt ~8%/år sen 80-talet utan att det blir problem.

En fastighets bubbla håller på att torna upp, lite ironiskt...

Yuan:en är helt klart undervärderad och bidrar till en kommande inflationsvåg i landet. När/Om den släpps fri kan leda till andra problem.

Ett större tryck på den arbetande befolkningen skapas då gamla kommunistföretag privatiseras och sparkar en massa folk i effektiviseringar. En ökad arbetslöshet och utslagning av outbildade kommer leda till social oro i framtiden.

Det finns inga fria luncher...

----

Att lilla grekland sände sådana chockvågor runt om i världen visar oss vad som skulle hända om Kina får mindre problem eller börjar tjafsa med USA om hur dom ska göra med Iran...

---------


Mvh
Plate

Hausse och Baisse sa...

Plate, verkligen skojigt att se ett gammalt "ansikte" igen!

;-)

Jo, det finns många många faktorer man kan luta sig mot när det gäller deras tillväxt. Med löner på 10% i jämförelse med våra svenska industriföretag, är det inte svårt att produktionen läggs över dit. Arbetslösheten lär tillta ytterligare innan vi sett en ändring på finanskrisen... Tufft för många, i synnerhet de med stora bolån under kommande 2-5 år.

Tror dock i det korta att banksystemet där borta kommer att utlösa ett tapp på deras tillväxt med den påföljden att Kina som världsmotor får oss att sätta kaffet i halsen. Men det blir nog inte så långvarigt, ett par månader kanske...

En annan fråga som ligger långt där i bakhuvudet, är vilka påfrestningar demokratin i västvärlden kommer att få utstå. En diktatur som Kina har ju lättare att styra upp sitt folk till riktade insatser, medan västvärlden fastnar i byråkratiska regelverk som i förlängningen inte kan resultera i annat än försvagning såväl socialt som kapitalt. Fackföreningarnas och offentlig sektorns framtida tillbakagång blir intressant att se effekten av då skattebasen förväntas minskas.

Ok, krisar det rejält här, sporras uppfinningsrikedomarna kanske till nya stordåd. Där har vi ett försprång som vi västerlänningar måste tillvarata, så maktbalansen inte tippar.

Framtiden kommer att bli mycket spännande!

Ha det!

Plate sa...

:))

Det är sant att en diktatur har lättare att styra upp saker, men dom har oftare svårare att behålla kursen dom kört in på. Sen är det inte helt säkert att en diktatur fattar de rätta besluten även om dom är snabba.

Jag lutar nog mer att diktaturen kommer skapa mer problem under tiden kineserna genomsyras av kapitalistiska ideal. Makt kan toppstyras med järnhand men det är trots allt folket som ska tro på ledningen för att det ska fungera. Extremen är forna Sovjetunionen vs USA och vi vet ju hur det slutade...

Mvh
Plate

ps. Franska CDS:er rusade för några veckor sedan, precis samma sak hände Grekland innan kollpasen var ett faktum, har du några aningar om vad det kan bero på? Är självaste Frankrike i riskzonen? Jag läste bara att Saint-Etienne hade investerat i att EUR skulle hålla samt att det dom investerat i innehöll en massa derivat som gjorde att dom är på randen av konkurs. Any ideas?

Mvh
Plate

Hausse och Baisse sa...

Tyvärr följer jag inte den utvecklingen så ingående, men det kan ha att göra med de politiska spänningarna mellan Tyskland och Frankrike.

Asien dunsar ner ordentligt idag ser jag. Klassiskt, går det upp har man för lite, och faller det har man för mycket i depån...
När skall man lära sig??

:-D