onsdag 15 april 2009

OMX - Pusselbiten på plats!

Men en kraftsamlande rekyl krävs inför kommande uppgångar...
Slutligen bröt OMX-index upp igenom vinterhalvårets viktiga nivå av betydelse, nämligen 720. Visserligen var index uppe och nosade på 728 veckan före påsk, men det som är av betydelse är stängningskursen. Den 30 mars såg vi vändningen upp från lågpunkten intraday vid 629 för att nio handelsdagar senare nå upp till 752, en uppgång på hela 19,5%! Uppgångar av denna dignitet brukar ofta framkalla vinsthemtagningar, men kommande rekyl torde denna gång bli ganska måttlig.
Den tidigare toppen som vi bevakade i bottenformationen var 702-705, som fortsättningsvis kan fånga upp kommande rekyl. Höjden på genombrottet av 720, gav oss 32 punkter, varför rent matematiskt kan en alternativ lågpunkt bli 688. Det troliga är att vi fortsättningsvis ser index etablera sig på ovansidan av 700-nivån.

Jag har i denna krönika valt att infoga en veckograf som innehåller ett antal indikatorer samt FishNet. Indikatorerna har jag valt att kommentera längst ned på grafen, medan FishNets utseende visar oss ett bälte med ”trassel” av en mängd olika Moving Averge som hopar sig inom intervallet 815 – 880. Ofta kan vi dra den slutsatsen att dessa ”trassliga nivåer” agerar som stöd- och motståndsnivåer. Detta mönster ser vi tydligt även på dags- och 60-minutersgrafer, och blir därför ett bra hjälpmedel i fortsättningen.
Den fallande blå topplinjen har sitt fäste den 11 oktober 2007 vid 1274 och med support av nästa topp i den fallande trenden, kommer vi till den 19 maj 2008 vid 1037. Igår tisdag skar den vid 752 och ”givetvis” vände index klack härifrån och inledde sin rekyl från denna nivå.

Det intressanta blir om OMX-index når upp till 815 – 880- regionen, och vilka sektorer som kommer att agera lokomotiv. Sektorrotationer kommer vi att få se mycket av varför vi längre fram tvingas bryta ner analysen sektorvis huruvida industrisektorn kommer dominera eller telekom alternativt Informationsteknoligi då visar bäst muskler. Läkemedelssektorn har under senare tid gäspat och harvat mest i sidled, och kan vakna till liv med att bidra med en kommande slutspurt inför kommande topp i sommar eller förhösten. Den sektor som får betraktas som mest osäker i sammanhanget är givetvis bankerna, där allt står och faller med utvecklingen i de baltiska staterna.

Min avsikt är att i denna blogg längre fram utveckla de olika branscherna regelbundet så bilden klarnar över OMX kommande hälsotillstånd när vi slutligen färdigbildar toppformation. Min utgångspunkt är att den fas vi nu går igenom i första hand får tolkas som ett Bear-Market-Rally i den stora negativa trenden. En urbottning under 2010 - möjligen på vårkanten - utgör huvudspåret tills andra signaler omprövar långtidsprognosen.

3 kommentarer:

Roxy sa...

FishNet-området 815 – 880 är släpande psykologiska attityder från bottenformationen okt 02- mar 03.

Vad det innebär kan jag väl återkomma till... men se det till en början som ett "trendavgörande" för det långa månad/årsperspektiven.

Hörs...

G8 sa...

Nice bloggat H&B.

Ericsson, Nordea, Volvo, Astra avgör om vi når 680 eller 800...

MVH
G8

Roxy sa...

Ser också att FishNet-området 815 – 880 har attityder inblandat från toppen mars 2000 samt formationen under perioden juli-okt 1998.

Inte så underligt att området är vikigt och att "det är trassligt". ;-)

Konvergensen i strukturen kommer dock att ge ett slagkraftig trendbrott när den väl bryts och HELA börsens attityder kommer att långsiktigt ligga på en positiv sida om den "fasen" :-)

Ett avgörande trendbrott för framtiden...

NÄR... det är en fråga man får ta på vägen...

Häpp Hörs... :-)