onsdag 8 april 2009

OMX - Q2 inleds med vinsthemtagningar

Signaler om en uppgång finns, men den blir ryckig...
OMX lyckades runt veckoslutet nå upp till 727 innan vinsthemtagningarna sattes in. G20-mötet skulle visa sig vara den katalysator som ingav hopp med kraftiga uppgångar som följd. Om politikerna lyckas med kapitalinjektionen för att få igång "systemet" återstår att se, men uppenbart vad detta den nyhet marknaden ville ha för att återfå modet genom att kliva in igen. Jag misstänker att fler G20-möten krävs då "liken i garderoberna" som ramlar ut aldrig tycks ta slut... Men marknaden får i.o.m. beslutet, ett antal månader med lugn och fundamentan kanske slutligen tar överhanden och de enskilda bolagen kan få rätt prissättning på egna meriter!

OMX-index har i dagens graf kompletterats med Bollinger(20) samt indikatorer som uppvisar ställningsläget. Jag redovisar min spontana tolkning över dessa längst ned på grafen. Som man kan se, har jag låtit infoga en ring där index under föregående vecka gjorde ett övertramp av det övre B-bandet. Detta brukar ofta resultera i en rekyl, men innehåller samtidigt information om styrketecken och att vi kan förvänta oss mer på ovansidan i ett senare skede.
Två fallande topplinjer som brutits, upplyser oss att den fallande trenden är tillfälligt över och att marknaden förbeder en återhämtning. Den röda topplinjen har sitt fäste från toppen den 19 maj 2008 och noteras inför nästa veckas handel i området kring 660, som därmed blir sista utposten på nedsidan. Det är dock inte helt säkert att index faller ner ända hit, utan kan konsolidera sig genom sidledes handel kring 680. Nu närmast kan index återhämta sig från dagslägsta vid 690-nivån, upp till 708-710 där ett nytt avgörande kommer att infinna sig, där risken är uppenbar för ytterligare dagars kraftsamling.

De kommande veckornas handel kommer att direkt påverkas av rapportfloden, där vi utgår ifrån att de olika branscherna kommer att växeldra. Vid en första anblick, tyder det mesta på att industrisektorn kommer att gynnas, men att finans känns mer osäker. Jag kommer att följa upp de enskilda branscherna i kommande inlägg på denna blogg, så vi ser tyngden på de dominerande sektorerna i OMX-index. I alla händelser blir det därför en spännande period vi har framför oss i avvaktan på att den betydelsefulla nivån 720 kan forsceras eller ej! Om pusselbiten faller på plats kommande vecka, eller vid ett senare tillfälle, förväntas uppgången ta fart upp till i första hand 740/750, därefter 770/780. Det är inte osannolikt att vi till slutet av sommaren kan nå ännu högre höjder, men väljer i detta skede att avstå från att nämna tänkt målområde. Vi tar ett steg i sänder och glömmer inte att finanskrisen kan komma in i en ny negativ fas till hösten, som stjälper hela uppgången! Men till det återkommer vi till vid ett senare tillfälle.
Imorgon, den 9 april, har vi fullmåne igen varvid vi bevakar en eventuell reaktion i marknaden....

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för fina analyser.

Du har nämnt fullmåne ett antal gånger. Jag antar att statistik finns för att fullmåne innebär att oftast går på något speciellt sätt. Frågan är: vilket håll? Norr eller söder?


MVH Anders

Hausse och Baisse sa...

Hej Anders!

Eftersom vi haft en uppgång, torde reaktionen bli i sydlig riktning...

Betrakta detta som kuriosa, men statistiskt stämmer omslagen/reaktionerna till 75-80%

;-)

Anonym sa...

Hej Anders!

Tack för din vilja att sprida kunskap, fortsätt med det.

Har några funderingar ang TA av mer allmänn natur, som jag hoppas få besvarade.

Är tillförlitligheten (oj, vilket långt ord) större/mindre i olika index tex OMX/S&P.

Är index mer tillf. än enskillda aktier.

Har jag förstått rätt att vissa aktier "väger" mer i olika index.
vilka påverkar OMX mest. Är det då
trovärdigt med TA på tex: EXACT BULL/BEAR om det bara är några aktier som speglar det "allmänna läget".


Med utomordentliga hälsningar

Carl-Erik

Hausse och Baisse sa...

Hej Carl-Erik!

I princip är det inte svårare att analysera andra index än OMX då byggstenarna inom TA fungerar lika bra oavsett index eller enskilda aktier. Däremot är det lite lurigare med EXAKT Bull och Bear där historiska v-zoner inte utgör samma pålitliga referensramar. Men indikatorerna däremot kompenserar till viss del om dessa är överköpta eller sålda.

Generellt sett är det lättare att analysera aktier som kan tuffa på i sin trend oavsett marknadsklimat. Tar vi OMX-index, förhåller det ofta så att vissa branscher är "tunga i gumpen" vilket hämmar ett index förväntade kursrörelser. Finanssektorn utgör ju ca 25% av OMX, varför detta förklarar till stor del varför OMX fallit så mycket de senaste 20 månaderna. Nu återhämtar sig sektorn mer än övriga där vissa bankaktier stigit med >100% från årslägsta!

Min avsikt (och förhoppning) är att fortsättningsvis titta lite djupare på de olika branscherna för att därigenom bringa förståelse för VARFÖR OMX-index beter sig som det gör. Kanske kan vi då få en ökad träffsäkerhet med prognoserna? Kanske....

Påskhälsningar!
H&B

Anonym sa...

Hej igen!

Tack för att du ägnar nätterna att besvara frågor som ställs av en novis. Men skall man bli klok så får man ju fråga klokt, eller hur.

Har en fråga om MACD. Har du olika värden på olika index. Samt för att hitta köp resp sälj signaler.
Jag läste ngn.st att det är brukligt, vad vet jag.
Slutligen, är du annhängare av EWT och liksom dessa tror på en kommande sättning i marknaden. Bara om dom kan enas om vilket "våg" som för tillfället gäller.

Förstör nu inte kvällen genom att besvara dessa frågor, utan ta det när du absolut inte har ngnt annat för dig, om det förekommer. Jag kollar lite nu och då på din blogg, och tids nog, blir jag lite klokare också.

Vänligen

Carl-Erik

Hausse och Baisse sa...

Hej Carl-Erik!

MACD är en indikator som kan ha olika formationer beroende på vilket indexunderlag man analyserar. Men i stort påminns dess rörelser lite här och var beroende på globaliseringsprocessen. För att enkelt beskriva signalerna för MACD är om trenden är upp (över 0-linjen) eller ej. Sedan har vi "crossmomentet" när linjerna korsar varandra. Ganska ofta har vi då en liten reaktion på indexet eller aktien vi bevakar och analyserar.

EWT har jag tillämpat tidigare men inte längre därför att jag haft vissa svårigheter att komma överens med "vågorna" på detaljstadiet. Däremot brukar jag räkna på de trender som uppstår om det rör sig om A-B-C eller femvågs.

Framtiden? Hmmm.... Jag vill inte ställa prognoser på enbast Teknisk Analys, utan vill även veta VARFÖR saker och ting händer på fundamentala grunder. Och visst ser det mörkt ut på den punkten. Jag tror på en Bear-Market-Rally innan vi får en ny nedgång vid ett senare tillfälle. Siktar först på 850-nivån och därefter kan vad som helst hända. Finans bör i förlängningen bli sänke med nya företagskonkurser (Riskkapitalbolag) där vi troligen även får se ett antal banker förstatligas lite här och var. Kanske Italien får lämna EMU? Frågorna är många, men svaren kommer med lite tålamod....

;-)


Konsumenternas beteendemönster blir direkt avgörande!

/H&B