onsdag 15 april 2009

Pearl - full fart uppåt....


Oljesektorn har tillfrisknat och Pearl blir hårdvaluta!
Sedan föregående analys för drygt en vecka sedan, har flera positiva faktorer spelat in med mycket gott resultatutfall. G20-mötets beslut om att likvidera systemet med gigantiska belopp, framkallade hausse på börserna och råvarukurserna har etablerat sig på högre nivåer. Ovanpå detta beslutade sig Pearls ledning för att genom en riktad emission tillföra bolaget c:a 300 milj kronor. I samband med detta lämnades beskedet om tempohöjning av de tre kärnfälten Black Rod, Mooney och Onion Lake. Detta räckte för att riskaptiten skulle infinna sig, varvid aktiekursen tog sig i kragen med kraftigt lyft.

Då kursen passerade den så viktiga 6,30 kronorsnivån, utlöstes en teknisk köpsignal som kommer att pågå flera månader framöver. Närmast har vi en fallande topplinje att beakta då uppgången kan ta en kort paus vid 8,25-8,50 kronor, men denna paus bör inte bli långvarig då indikationer finns på en vidare uppgång upp till signalområdet vid 10 kronor finns inom räckhåll. Just punkteringen av 10 kronorsnivån i september månad 2008, skapade i vintras en portostämpel på bolagets aktie, men snart kan även detta vara ett minne blott! På min önskelista finns en positiv nyhet från bolagsledningen som mynnar ut i ett genombrott av 10 kronorsnivån. Om så sker, vilket jag tror, förväntas kursen stiga upp till nivåerna maj 2008, d.v.s. 17 kronor! Ingenting är omöjligt om det sker samtidigt som oljepriset fortsätter upp till $65-70. Vi får heller inte glömma att när aktien handlades på dessa nivåer för ett år sedan, hade kursen vid den tidpunkten halverats på knappt ett år. Och nog kan vi vara eniga om att bolaget är bättre rustat och mer moget idag, även om viss utspädning skett genom nyutgivna aktier.

Det som är av vikt är att oljepriset senare på vårkanten kan etablera sig över $55. Då detta sker, kommer oljesektorns intjäningsförmåga att öka, vilket självfallet gynnar Pearls aktiekurs. Självklart bör en tillströmning av nya placerare infinna sig och i förlängningen kanske bolaget får en större och mer långsiktig ägarbild på den svenska marknaden. Vi får inte glömma ledningens återhållsamma förmåga att marknadsföra och sprida bolagets unika koncept, vilket till viss del hämmat placerarnas intresse till aktieköp. Men det blir nog ändring på det framledes...!

Till sist är det även roligt att konstatera att det tilltagande intresset för råvaror resulterat i att den kanadensiska dollarn stiger. Jag valde därför att infoga en ettårsgraf där vi ser betydelsen av 6,80 kronor. I skrivande stund noteras valutan i 6,85 kr, men kan den varaktigt handlas ovanför nämnda nivå och sedan lyfta upp till toppnivån i början på mars månad vid 7,20 kronor, får vi en extra schuss på aktiekursen. Det är inget snack om saken, Pearl som bolag och aktie kan komma att bli hårdvaluta!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för denna analys!
Jag vill fylla på mitt innehav i Pearl, köpte första gången på 5,50. Jag väntar dock på dippen som inte verkar komma. Frågan är när den kommer och om man vågar vänta längre på den.

Jag var inte med under förra vändningen efter it-bubblan. Hur såg det ut då, gick kurserna bara spikrakt upp när de vände eller kom det små dippar på vägen?


MVH Anders

Anonym sa...

Böjer mig ödmjukt och tackar för allt arbete Du lägger på "pärlan"

MVH Svarta greven

Anonym sa...

Ja förra analysen var ju klockren så hoppas på en till;) Undrar lite vad för stöd det finns på nersidan då jag har köpt in mig några dagar sen och känns som det luktar rekyl inte bara på pärlan utan börsen i sett närmsta två veckorna,, har du några nivåerna dit en ev. rekyl skulle tänkas hamna? tacksam för svar=)

Hausse och Baisse sa...

Jag gissar 7 - 7,25 kr.....
Detta förutsätter att viss mättnad i uppgången sker redan nu, men är osäker på det. Den kan sticka upp ytterligare under inledningen på kommande vecka då marknaden förväntas få ett kvitto på att emissionen är genomförd. Jag återkommer med en snar uppföljning på den senaste prognosen.

Det som är än mer intressant är att Energi-index signalerat för en jättefin uppgång kommande månader. Detta har sitt stöd på oljeprisets underliggande styrka. Det ger samtidigt Pearl support. Lägger ut en prognos om det möjligen under denna helg!