onsdag 17 juni 2009

BlackPearl - en liten rekyl till?

Kanske en sista rekyl ner innan rycket upp?
De flesta råvaror har fallit in i en rekyl som tyngt underliggande råvaruaktier. Ett undantag är oljeprisets utveckling, som fortfarande befinner sig i en mindre toppformation. Men till allas glädje ser vi att BlackPearl-aktien stått pall för temporära säljtryck, medan övriga svenska oljeaktier fallit med 10-15%. Se graf längre ner i detta inlägg. Men den tekniska bilden börjar uppvisa små tecken på att en mindre rekyl kan vara under uppsegling. Denna rekyl kan vara den sista kraftsamlande åtgärden till ett varaktigt genombrott av motståndsnivån 10,50 kronor. Mönstret med att oljepriset toppade ut vid halvårsskiftet 2008, kan skapa en rekylbotten på ettårsdagen, kan därför bli startskottet med början på juli månad.

Den första grafen innehåller en ny layout med avseende på cirkelformationer som kan tänkas utgöra den "rutt" eller den väg vi kan förvänta oss att BlackPearlaktien skall handlas inom i fortsättningen. Cirklarna är infogade på så vis att gamla toppar och bottnar utgör referensramar, där vi tydligt ser omslag i de små trenderna. Vi ser att bara under de senaste 5 veckorna har den övre cirkeln hejdat aktiens framfart vid tre tillfällen. Den undre cirkeln kan komma att utsättas för ett test vid ett senare tillfälle, men tvivlar starkt på att det sker den närmsta tiden. Supporten ligger kommande handelsdagar på runt 8,20-8,50 kronor, varför det får ske något drastiskt om vi skall ner dit nu. Föga troligt...
Till grafen har jag även infogat en ML-linje, en medianlina som även den kan betraktas som strategisk med hänsyn till de mindre omslagen vi ser i den positiva trenden sedan i vintras. Märk väl att under dagens handel, ligger kursen likt "Linus" och sniffar på linjen. Ett genombrott av 10 kronor kan däreför vara en tecken på att vi måste ned en sväng till innan aktien konditionsmässigt kan betraktas som moget för ett kraftfullt utbrott uppåt.

Detaljstuderar vi den andra grafen ovan, ser vi att aktien skapat en killiknande formation, vilket oftast ger oss budksapet att tidpunkten ännu inte är mogen för fortsatt rally upp. Vad vi efterlyser för att substansen i uppgången skall vara kvar, är utöver positiva nyheter från bolagsledningen, en stark omvärld inom oljesektorn, vilket vi tillfälligt saknar. Toppformationen behöver en bredd som inte nödvändigtvis innebär en rekyl på ett par kronor, utan jag lutar mig mer åt att vi kan få en sidledes handel likt den vi hade under inledningen på 2009. Min tro är att aktien behöver åtminstone minst två veckor på sig innan jag får känslan av mognad. Om vi sedan faller in i en rekyl ner till t.ex. 9 kronor betraktas som enbart positivt. Vi får inte glömma att aktien skenat 142% som allra mest sedan lågpunkten den 16 mars vid 4,50 kronor! En rekyl från 10,90 kronor ner till nian är ju endast 18%, vilket på kursgrafen får betraktas som helt ok i den pågående trenden.
En sista iaktagelse är Stochastickurvan längst ned som balanser på sitt kanalgolv. Det är endast en tidsfråga när den bryts vilket bekräftar fortsatt kraftsamling.


Ovanstående graf återger BlackPearls kursvandring på Stocholmsbörsen sedan introduktionen i jämförelse med vårt Energi-index. Vi ser storleken på diskrepansen i jämförelse med de övriga svenska oljeaktierna, som trots rekyl på 18% delvist har ignorerats av BP, som "bara"tappat 8%. Oljepriset handlas fortfarande runt $70 men visar tecken på en kommande rekyl möjligen ner till $65-66. Detta torde i så fall ha ytterligare dämpande effekt på oljeaktier generellt, men trots det så bör det mesta vara avklarat på nedsidan. Pearl kan visserligen få sig en känga med en krona, men den starka upptrenden inbjuder oss till ett ypperligt köptillfälle längre fram efter halvårsskiftet, då jag räknar med att oljepriset åter vänder upp. Missa inte det tåget!

lördag 13 juni 2009

Guld - En ny epok står för dörren!

Pausen i uppgången är snart över!
Det finns ett antal omständigheter som gynnar GULD, nämligen inflation, politisk instabilitet, krig och finanskriser. Under större delen av 2008 har marknaden brottats med finansiella hotbilder över hela västvärlden, vilket gynnat guldet som råvara. Allteftersom skuldekonomin tog fart under inledningen på 2000-talet, har guldet inlett en uppgång efter 25 års Törnrosasömn. Tilltron till alternativa placeringar som tilldragit sig stora belopp, drabbas av utförsäljningar i den pågående finansiella avmattningen, för att istället söka sig till tryggare hamnar. Då guldet accepteras i alla kulturer och innehar en begränsad produktion, kan vi stå inför en prisexplosion om finanskrisen kommer in i en ny fas till hösten. I förlängningen har vi dessutom ett bräckligt pensionssystem då pensionsinstituten tvingas avyttra obligationer för att finansiera utgående pensioner till ett pensionärskollektiv, som till antalet vida överstiger antalet aktiva. Vi ser inte effekten av obalanserna ännu, men de kommer med början kring 2012 och åren därefter.

Två grafer ingår i dagens inlägg, där månadsgrafen har 30 års räckvidd, samt en veckograf med 9 års kurshistorik. För att börja med månadsgrafen, ser vi den kraftiga uppgången under 1979, vilket präglades av inflation och svag USD. Under det året kan vi i historieböckerna läsa om bröderna Hunt, som köpte stora mängder silver för att hedga mot just USD. Guldet for med upp i en crescendoliknande spekulation som slutade med ett platt fall under 1980-1982. Under de 18 påföljande åren, handlades guldet mestadels av centralbankerna, som fortlöpande lättade på sina reserver, varvid prisutvecklingen hölls tillbaka. Nu under 2000-talet finns en begränsad mängd kvar på fasta händer, och som ädelmetall har det som investeringsobjekt åter kommit i ropet, vilket syns ganska tydligt på kursgrafen. Uppgången sedan år 2000 från $250 har visserligen imponerat, men med hänsyn till alla årens inflation, kommer det dröja mycket lång tid innan guldet når sitt "riktiga" värde. Min tolkning är att guldet fortfarande sitter på för få händer, och att vi promenerar in i en osäker framtid där vanliga placerare söker efter bortglömda investeringsobjekt. Jag tror därför att guldet kommer att bli mycket intressant framledes som ett investeringsobjekt, såväl direktägande i fysisk form, som de underliggande bolag som exploaterar råvaran. Mitt budskap är därför det att 20 års tillbakapressad kursutveckling, kommer att mynna ut i en mycket långvarig uppgång kommande 10 åren.

Veckografen visar oss i princip en linjär uppgång i logaritmisk miljö. Under 2008 har uppgången stannat upp och vi ser tendens till en omvänd Huvud-Skuldra-formation. $1000 är nivån vi bevakar inför kommande uppgång, vilket vid framtida genombrott kommer att ge oss ett uppställ på 30%! Detta beroende på att vi tillämpar gångjärnstekniken på så vis att vi mäter rekylens djup från toppen vid $1000 som var $300. Denna metodik brukar stämma till c:a 80% som indikation till kommande målområde när motståndsnivån en dag vid $1000 bryts. Observera att detta är endast ett delmål sett ur ett större perspektiv, då guldet bedöms ha en lång väg att vandra fram till år 2015-2020.

Fram till sensommaren alt. förhösten, kan guldet falla tillbaka i en sista rekyl, möjligen ned till 890-860 USD och därigenom i pricip skapa närmast en perfekt spegelbild av HS-formationen. Jag tippar att senast under augusti månad inleds nästa fas i uppgången, varför ett köp i råvaran eller dess underliggande värdepapper, bedöms som möjligen mycket spännande och intressant.

fredag 12 juni 2009

OMX - Ytterligare sidledes kraftsamling...

780-nivån utgör navet men index kan falla ner till 770
Igår torsdag den 11 juni, noterades den högsta stängningskursen för i år vid 805,8, medan vi idag en timme före lunch fick se en topp vid 810. Handeln var avvaktande till låg volym och fram till stängningen präglades den av håglöshet efter det starka rallyt upp till 800-nivån. De bakomvarande faktorerna som försvarat börsuppgången, är främst den underliggande råvaruboomen samt signaler om en möjlig kommande återbetalning till FED (TARP) från de investmentbanker som tidigare i vintras fick kapitalinjektioner. Men å andra sidan uttalade FED-chefen för fortsatta obalanser i USAs ekonomi samt att vi här hemma brottas med det latenta hotbilden av de baltiska statsfinanserna. Plötsligt har bilden blivit något splittrad, varför det oftast leder till vinsthemtagningar under några dagar. Men vi har börjat vänja oss vid snabba scenförändringar och så länge lugnet råder och marknaden matas med positiva triggers, förlängs återhämtningen, varför vi under dessa premisser kan förvänta oss en hygglig börssommar, i synnerhet under inledningen på juli månad när halvårsrapporterna levereras. När detta avklarats kan i princip vad som helst hända. Helt klart är att marknaden då kommer att ställa höga krav på bolagsledningarnas uttalanden om konjunkturutsikterna. Man kan därför sammanfatta att augusti/september blir en extrem högriskperiod.

Jag har i tidigare OMX-analyser uppmärksammat risken för en möjlig nedgång ned till 720-nivån. Uppgången under hela april månad klingade av under månadsskiftet april/maj och den förväntade rekylen mynnade istället ut i en sidledes kursutveckling, där index haft en relativt slagig handel på 50-60 punkter med en synlig gördel vid 780-nivån (graf nr 2). Denna form av kraftsamling med sidledes rörelser är liktydlig sett ur ett tekniskt perspektiv som om vi skulle fått en rekyl ner till 720/730. Men då tidsåtgången varit 6 veckor har placerarna nöjt sig med det utfall vi fått, varför detta måste tolkas som mycket positivt för kommande månader. Mycket kapital finns fortfarande utanför marknaden och fyndköpen aktiveras så fort smårekylerna kommer. Ingen vill missa tåget och vi ser en riskaptit som kommande månader kan bli ännu mer riskfylld.

I den överst grafen har vi de gamla cirklarna infogade och betraktar vi den lite närmare ser vi genombrottet av den fallande cirkelbågen vid 790-nivån som bekräftar en köpsignal. Under denna bågen, ser vi cirkelskålen som utgår ifrån toppen den 13 maj 2008 vid 1037. Vi ser tydligt hur väl den fångar upp toppar och bottnar i bottenformationen, och vilken betydelse den haft vid samtliga rekyler under april och maj månad. Vi kan därför räkna med en större rörelse nedåt om nivån bryts, vilket idag har värdet 765. Nu tror jag den håller varför den fallande cirkelbågen blir vår support som vi får bevaka fram till midsommarhelgen, då den underliggande bågen träffar den. Crossen har då värdet 775. Hela denna regionen ör därför ett viktig supportområde.

Till sist det som är mest iögonfallande, är att den stigande MA(100) på måndag korsar upp igenom MA(200). Detta är ett tecken på att den pågående trenden kommer och bör hålla i sig ytterligare en tid. Det enda orosmolnet är att MA(200) fortfarande befinner sig i en fallande trend, men kommer att plana ut, eller "rätta upp sig" under förutsättning att index ligger kvar på dagens nivåer kommande veckor. För den som är intresserad att på egen hand bevaka MA(200):s utveckling, kan jag redan nu upplysa om 25-30 handelsdagar, eller under sista veckan av juli, är det 200 dagar sedan OMX-index inledde sin branta nedgång på 200 punkter från 820-nivån. Som alla minns var nedgången intensiv. Vad det kan få för inverkan under sensommarens handel, kommer att bli extra spännande att följa!

Att lämna en prognos över var uppgången landar på för målområde, återkommer jag med en separat analys när konsolideringen är över.

måndag 8 juni 2009

Oljan i rekyl....

Kraftsamlande rekyl inför fortsatt uppgång!
Brentoljan har haft en enastående utveckling sedan den tillfälliga lågpunkten den 18 februari då vi såg råvaran handlas strax under $40 (39,70 som lägst). I min föregående prognos fanns tecken på ett genombrott av det starka motståndet vid $55 med möjlig förlängning av uppgången upp till $60-62. Där var jag ganska övertygad om att uppgången skulle göra halt, men makrostatistik i kombination med minskat oljelager i USA under tre veckors tid, samt en försvagad USD, gav extra bränsle, varför uppgången fortsatte under fredagens handel upp till $69,70 som högst betalt. Under inledningen på denna veckas handel faller oljepriset tillbaka in i en rekyl och vi ser tecken på att placerarna tar hem sina vinster efter en uppgång på 75% på knappa 4 månader.

Rekylen förmodas hamna nere på signalområdet vid $60-62 där en mindre bottenformation bör byggas upp inför en förväntad ny uppgång i ett senare skede. Det är ganska typiskt att snabba forsceringar likt den vi sett under andra halvan av maj, brukar mycket ofta resultera i en spegelvänd rekyl ner till signalområdet. Det troliga är att vi bottnar ur under midsommarveckan men jag räknar med att sommaren kommer innehålla makrostatistik som talar för fortsatt styrka för oljepriset och att vi mot augusti/september kan se kursen på brentoljan handlas upp rill det starkare tekniska motståndet vid $75-80.
Vi ser att oljebolagens aktier generellt redan har stannat upp i sina uppgångar, där Lupe inledde sin tveksamhet för två veckor sedan, medan WSIB (Alliance Oil) och PARE toppade ut en vecka senare. Granskar vi vårt Energi-index, finns utrymme för ett nedställ ned till 950-1000, eller 5-10%.

Återhämtningen av oljepriset grundar sig sannolikt på fortsatt stark utveckling i Asien samt en försvagad USD. Peak-Oil-debatten kommer vi troligtvis få läsa mer om i media som ger ytterligare bränsle i kommande uppgång.

måndag 1 juni 2009

Piratskeppet Black Pearl

Rigorösa förberedelser inför den långa resan
Från våra utsända har detta färska bildbevis nått oss från Pattaya. Piratskeppet Black Pearl lämnade Limassol på Cypern och nådde på rekordtid fram till hamnen i Pattaya för lastning. Döm om vår förvåning när vi ser allas vår shiva bunkrar skeppet full med singa. Vi har därför stor förståelse för de ryggbesvär som uppstod, men de intensiva ansträngningarna kommer med tiden att läka och belönas rikligt när skördetiderna står i blom! Nu är det bråttom och övriga besättningsmän förbereder avresan och kunde därför heller inte närvara när bilden togs.

Pearl – Full fart upp!

Chans till varaktig etablering över 10 kronor!
Att inneha oljeaktier i dessa dagar känns onekligen gott. Oljepriset fortsätter upp med stöd av minskat lager i USA samt pågående dollarförsvagning. Uteblivna negativa konjunkturella triggers får placerare att rusa in i marknaden och uppgången håller i sig ytterligare en tid. Men möjligen kan marknadsklimatet nå en topp inom några dagar, varför en tillfällig rekyl lurar runt hörnet. Hur BlackPearl kommer att påverkas är högst osäkert då aktiekursen utan synlig förklaring under den sista halvtimmen på Torontobörsen satte högsta fart upp. Stängningskursen blev 11,20 kronor efter att ha varit upp och nosat i 12 kronor! Vi fick därmed det viktiga genombrottet av CAD 1,50!

Under den inledande handeln idag måndag, passerades den tidigare toppnoteringen vid 9,85 kronor under livlig handel med stöd av dels den starka avslutningen i Kanada, samt att oljepriset visar fortsatt styrka. Det svenska Energi-index noteras i skrivande stund i 1085 och kan fortsätta upp till nästa motståndsnivå vid 1150, dvs ytterligare knappa 7%. Det finns därför ingen anledning att betvivla det pågående rallyts hälsotillstånd, utan vi får förmoda att BP kommer att surfa med upp så länge oljesektorn har medvind. Det är även mycket positivt att volymen är hög, vilket antas elda på intresset för nya aktieägare som länge avvaktat men nu positionerar sig. Efter knappa 2 timmars handel är omsättningen uppe i 1,8 miljoner aktier.

Genombrottet av 9,85 kronor skapar utrymme för rikliga spekulationer om att bottenformationen definitivt kan läggas till handlingarna. Sett ur TA-perspektiv krävs en varaktig notering över 10 kronor för att övertygelsen om fortsatt positiv trend skall kunna iscensättas. Och denna gång tror jag på det! Men, kraftfulla ryck som vi bevittnar idag, brukar skapa gapfill, dvs att kursen möjligen kan testa signalens trovärdighet genom att rekylera ner till 10 kronor senare idag, eller möjligen vid ett senare tillfälle. Utgår vi ifrån att supporten vid 10 kronor håller, ja då tror jag att vi möjligen kan få se en fortsatt uppgång till nästa motståndsnivå vid 14,50 kronor. På vägen upp har vi ett mindre hinder vid 11,75 kronor.
Det som krävs för att uppgången skall kunna hålla i sig, är en nyhet från bolaget som skapar bärighet och som kan borga pågående uppgång. Det är alltså mycket viktigt att ledningen förser marknaden med en positiv nyhet, annars får uppgången betraktas som något bräcklig. Kommande dagar blir därför mycket spännande att följa.