måndag 8 juni 2009

Oljan i rekyl....

Kraftsamlande rekyl inför fortsatt uppgång!
Brentoljan har haft en enastående utveckling sedan den tillfälliga lågpunkten den 18 februari då vi såg råvaran handlas strax under $40 (39,70 som lägst). I min föregående prognos fanns tecken på ett genombrott av det starka motståndet vid $55 med möjlig förlängning av uppgången upp till $60-62. Där var jag ganska övertygad om att uppgången skulle göra halt, men makrostatistik i kombination med minskat oljelager i USA under tre veckors tid, samt en försvagad USD, gav extra bränsle, varför uppgången fortsatte under fredagens handel upp till $69,70 som högst betalt. Under inledningen på denna veckas handel faller oljepriset tillbaka in i en rekyl och vi ser tecken på att placerarna tar hem sina vinster efter en uppgång på 75% på knappa 4 månader.

Rekylen förmodas hamna nere på signalområdet vid $60-62 där en mindre bottenformation bör byggas upp inför en förväntad ny uppgång i ett senare skede. Det är ganska typiskt att snabba forsceringar likt den vi sett under andra halvan av maj, brukar mycket ofta resultera i en spegelvänd rekyl ner till signalområdet. Det troliga är att vi bottnar ur under midsommarveckan men jag räknar med att sommaren kommer innehålla makrostatistik som talar för fortsatt styrka för oljepriset och att vi mot augusti/september kan se kursen på brentoljan handlas upp rill det starkare tekniska motståndet vid $75-80.
Vi ser att oljebolagens aktier generellt redan har stannat upp i sina uppgångar, där Lupe inledde sin tveksamhet för två veckor sedan, medan WSIB (Alliance Oil) och PARE toppade ut en vecka senare. Granskar vi vårt Energi-index, finns utrymme för ett nedställ ned till 950-1000, eller 5-10%.

Återhämtningen av oljepriset grundar sig sannolikt på fortsatt stark utveckling i Asien samt en försvagad USD. Peak-Oil-debatten kommer vi troligtvis få läsa mer om i media som ger ytterligare bränsle i kommande uppgång.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hejhej. Läser din blogg med stort intresse och följer själv Blackpearl. Använder även Hitta kursvinnare och kollade igår BPs kurs mot SX10(energi) med RS. Där kan man se att BP aktien har utvecklats relativt sämre än energi index. Har du någon kommentar på det och har det något anlysvärde? Du har väll pro så du kan jämnföra direkt med oljepriset. hoppas du hajjar vad jag menar. Ha de!