fredag 12 juni 2009

OMX - Ytterligare sidledes kraftsamling...

780-nivån utgör navet men index kan falla ner till 770
Igår torsdag den 11 juni, noterades den högsta stängningskursen för i år vid 805,8, medan vi idag en timme före lunch fick se en topp vid 810. Handeln var avvaktande till låg volym och fram till stängningen präglades den av håglöshet efter det starka rallyt upp till 800-nivån. De bakomvarande faktorerna som försvarat börsuppgången, är främst den underliggande råvaruboomen samt signaler om en möjlig kommande återbetalning till FED (TARP) från de investmentbanker som tidigare i vintras fick kapitalinjektioner. Men å andra sidan uttalade FED-chefen för fortsatta obalanser i USAs ekonomi samt att vi här hemma brottas med det latenta hotbilden av de baltiska statsfinanserna. Plötsligt har bilden blivit något splittrad, varför det oftast leder till vinsthemtagningar under några dagar. Men vi har börjat vänja oss vid snabba scenförändringar och så länge lugnet råder och marknaden matas med positiva triggers, förlängs återhämtningen, varför vi under dessa premisser kan förvänta oss en hygglig börssommar, i synnerhet under inledningen på juli månad när halvårsrapporterna levereras. När detta avklarats kan i princip vad som helst hända. Helt klart är att marknaden då kommer att ställa höga krav på bolagsledningarnas uttalanden om konjunkturutsikterna. Man kan därför sammanfatta att augusti/september blir en extrem högriskperiod.

Jag har i tidigare OMX-analyser uppmärksammat risken för en möjlig nedgång ned till 720-nivån. Uppgången under hela april månad klingade av under månadsskiftet april/maj och den förväntade rekylen mynnade istället ut i en sidledes kursutveckling, där index haft en relativt slagig handel på 50-60 punkter med en synlig gördel vid 780-nivån (graf nr 2). Denna form av kraftsamling med sidledes rörelser är liktydlig sett ur ett tekniskt perspektiv som om vi skulle fått en rekyl ner till 720/730. Men då tidsåtgången varit 6 veckor har placerarna nöjt sig med det utfall vi fått, varför detta måste tolkas som mycket positivt för kommande månader. Mycket kapital finns fortfarande utanför marknaden och fyndköpen aktiveras så fort smårekylerna kommer. Ingen vill missa tåget och vi ser en riskaptit som kommande månader kan bli ännu mer riskfylld.

I den överst grafen har vi de gamla cirklarna infogade och betraktar vi den lite närmare ser vi genombrottet av den fallande cirkelbågen vid 790-nivån som bekräftar en köpsignal. Under denna bågen, ser vi cirkelskålen som utgår ifrån toppen den 13 maj 2008 vid 1037. Vi ser tydligt hur väl den fångar upp toppar och bottnar i bottenformationen, och vilken betydelse den haft vid samtliga rekyler under april och maj månad. Vi kan därför räkna med en större rörelse nedåt om nivån bryts, vilket idag har värdet 765. Nu tror jag den håller varför den fallande cirkelbågen blir vår support som vi får bevaka fram till midsommarhelgen, då den underliggande bågen träffar den. Crossen har då värdet 775. Hela denna regionen ör därför ett viktig supportområde.

Till sist det som är mest iögonfallande, är att den stigande MA(100) på måndag korsar upp igenom MA(200). Detta är ett tecken på att den pågående trenden kommer och bör hålla i sig ytterligare en tid. Det enda orosmolnet är att MA(200) fortfarande befinner sig i en fallande trend, men kommer att plana ut, eller "rätta upp sig" under förutsättning att index ligger kvar på dagens nivåer kommande veckor. För den som är intresserad att på egen hand bevaka MA(200):s utveckling, kan jag redan nu upplysa om 25-30 handelsdagar, eller under sista veckan av juli, är det 200 dagar sedan OMX-index inledde sin branta nedgång på 200 punkter från 820-nivån. Som alla minns var nedgången intensiv. Vad det kan få för inverkan under sensommarens handel, kommer att bli extra spännande att följa!

Att lämna en prognos över var uppgången landar på för målområde, återkommer jag med en separat analys när konsolideringen är över.

2 kommentarer:

G8 sa...

Bra bloggat Hausse.
Guld är MKT intressant framöver...
som ett bra alternativ till skakiga aktier.

Anonym sa...

Nu ska det nedåt om inte en stark måndag fås blir nästa test 770 och 755. Visserligen vänder MACD uppåt i dagsgrafen men viktigare är att förra toppen ej passerats.

H-O M