lördag 13 juni 2009

Guld - En ny epok står för dörren!

Pausen i uppgången är snart över!
Det finns ett antal omständigheter som gynnar GULD, nämligen inflation, politisk instabilitet, krig och finanskriser. Under större delen av 2008 har marknaden brottats med finansiella hotbilder över hela västvärlden, vilket gynnat guldet som råvara. Allteftersom skuldekonomin tog fart under inledningen på 2000-talet, har guldet inlett en uppgång efter 25 års Törnrosasömn. Tilltron till alternativa placeringar som tilldragit sig stora belopp, drabbas av utförsäljningar i den pågående finansiella avmattningen, för att istället söka sig till tryggare hamnar. Då guldet accepteras i alla kulturer och innehar en begränsad produktion, kan vi stå inför en prisexplosion om finanskrisen kommer in i en ny fas till hösten. I förlängningen har vi dessutom ett bräckligt pensionssystem då pensionsinstituten tvingas avyttra obligationer för att finansiera utgående pensioner till ett pensionärskollektiv, som till antalet vida överstiger antalet aktiva. Vi ser inte effekten av obalanserna ännu, men de kommer med början kring 2012 och åren därefter.

Två grafer ingår i dagens inlägg, där månadsgrafen har 30 års räckvidd, samt en veckograf med 9 års kurshistorik. För att börja med månadsgrafen, ser vi den kraftiga uppgången under 1979, vilket präglades av inflation och svag USD. Under det året kan vi i historieböckerna läsa om bröderna Hunt, som köpte stora mängder silver för att hedga mot just USD. Guldet for med upp i en crescendoliknande spekulation som slutade med ett platt fall under 1980-1982. Under de 18 påföljande åren, handlades guldet mestadels av centralbankerna, som fortlöpande lättade på sina reserver, varvid prisutvecklingen hölls tillbaka. Nu under 2000-talet finns en begränsad mängd kvar på fasta händer, och som ädelmetall har det som investeringsobjekt åter kommit i ropet, vilket syns ganska tydligt på kursgrafen. Uppgången sedan år 2000 från $250 har visserligen imponerat, men med hänsyn till alla årens inflation, kommer det dröja mycket lång tid innan guldet når sitt "riktiga" värde. Min tolkning är att guldet fortfarande sitter på för få händer, och att vi promenerar in i en osäker framtid där vanliga placerare söker efter bortglömda investeringsobjekt. Jag tror därför att guldet kommer att bli mycket intressant framledes som ett investeringsobjekt, såväl direktägande i fysisk form, som de underliggande bolag som exploaterar råvaran. Mitt budskap är därför det att 20 års tillbakapressad kursutveckling, kommer att mynna ut i en mycket långvarig uppgång kommande 10 åren.

Veckografen visar oss i princip en linjär uppgång i logaritmisk miljö. Under 2008 har uppgången stannat upp och vi ser tendens till en omvänd Huvud-Skuldra-formation. $1000 är nivån vi bevakar inför kommande uppgång, vilket vid framtida genombrott kommer att ge oss ett uppställ på 30%! Detta beroende på att vi tillämpar gångjärnstekniken på så vis att vi mäter rekylens djup från toppen vid $1000 som var $300. Denna metodik brukar stämma till c:a 80% som indikation till kommande målområde när motståndsnivån en dag vid $1000 bryts. Observera att detta är endast ett delmål sett ur ett större perspektiv, då guldet bedöms ha en lång väg att vandra fram till år 2015-2020.

Fram till sensommaren alt. förhösten, kan guldet falla tillbaka i en sista rekyl, möjligen ned till 890-860 USD och därigenom i pricip skapa närmast en perfekt spegelbild av HS-formationen. Jag tippar att senast under augusti månad inleds nästa fas i uppgången, varför ett köp i råvaran eller dess underliggande värdepapper, bedöms som möjligen mycket spännande och intressant.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej H&B!

Har länge tänkt att investera i guld.
Men hur köper man egentligen guld via börsen? Vet du om det finns en guldfond i SEK (fond i usd känns lite spelartat)?
Eller finns det ETF, CFD som investerar i guld? Hur gör du?

Mvh Olivia

Anonym sa...

Tack för ett fint inlägg H&B! Olivia; kolla in handelsbankens certifikat "Bull guld", noterade företag som jag tycker är intressanta är Lappland goldminers, wiking minerals, såg även rekar på kanadensiska avion gold, vet inget om dem dock. Lycka till! pojken med guldbyxorna

Plate sa...

Hat-off!
Mycket bra analys. Uppgången har dock hållits på hölster då börsen tagit över investeringsviljan...hittills...

Tack!
Mvh
Plate

Anonym sa...

Olivia. Antingnen tar du psotion på Guld Spot priset direkt genom olika instrument nämnda här, annars om du har möjligthet kan du köpa den amerikanska guldaktiefonden GDX genom t.ex. Avanza eller Nordnet ligger själv investerad i dom och tror hårt på dom närmsta månaderna. GDX ligger docki rekyl och kanske kan leta sig ner mellan 36-33Dollar så svårt o veta exakt vart du ska ta position men borde bli en väldigt god affär oavsett vart du kommer in. Siktar själv mot 36USD.

Hausse och Baisse sa...

Handelsbanken har nyligen tagit fram ett certifikat benämnd BULL Guld. Ursprungstanken är XACT Fonders upplaga över OMX index, med den skillnaden att så fort kursändring sker på råvaran med 1%, får investeraren dubbel hävstång, dvs 2%. Såväl upp som ned!

Risken blir ju självfallet högre och lämpar sig inte för nervösa sparare, men torde ge ett mycket gott utfall när uppgången en dag tar skruv! Kommer själv lägga en peng på certifikatet under sommaren för surfa med upp!

Anonym sa...

Hej!

Tack så mycket för fina tips, pojken med guldbyxorna, anonym och H&B, det ska bli kul att få sätta en peng på guld, på lång sikt får det bli.
Ha en bra dag!

Mvh Olivia