måndag 1 juni 2009

Pearl – Full fart upp!

Chans till varaktig etablering över 10 kronor!
Att inneha oljeaktier i dessa dagar känns onekligen gott. Oljepriset fortsätter upp med stöd av minskat lager i USA samt pågående dollarförsvagning. Uteblivna negativa konjunkturella triggers får placerare att rusa in i marknaden och uppgången håller i sig ytterligare en tid. Men möjligen kan marknadsklimatet nå en topp inom några dagar, varför en tillfällig rekyl lurar runt hörnet. Hur BlackPearl kommer att påverkas är högst osäkert då aktiekursen utan synlig förklaring under den sista halvtimmen på Torontobörsen satte högsta fart upp. Stängningskursen blev 11,20 kronor efter att ha varit upp och nosat i 12 kronor! Vi fick därmed det viktiga genombrottet av CAD 1,50!

Under den inledande handeln idag måndag, passerades den tidigare toppnoteringen vid 9,85 kronor under livlig handel med stöd av dels den starka avslutningen i Kanada, samt att oljepriset visar fortsatt styrka. Det svenska Energi-index noteras i skrivande stund i 1085 och kan fortsätta upp till nästa motståndsnivå vid 1150, dvs ytterligare knappa 7%. Det finns därför ingen anledning att betvivla det pågående rallyts hälsotillstånd, utan vi får förmoda att BP kommer att surfa med upp så länge oljesektorn har medvind. Det är även mycket positivt att volymen är hög, vilket antas elda på intresset för nya aktieägare som länge avvaktat men nu positionerar sig. Efter knappa 2 timmars handel är omsättningen uppe i 1,8 miljoner aktier.

Genombrottet av 9,85 kronor skapar utrymme för rikliga spekulationer om att bottenformationen definitivt kan läggas till handlingarna. Sett ur TA-perspektiv krävs en varaktig notering över 10 kronor för att övertygelsen om fortsatt positiv trend skall kunna iscensättas. Och denna gång tror jag på det! Men, kraftfulla ryck som vi bevittnar idag, brukar skapa gapfill, dvs att kursen möjligen kan testa signalens trovärdighet genom att rekylera ner till 10 kronor senare idag, eller möjligen vid ett senare tillfälle. Utgår vi ifrån att supporten vid 10 kronor håller, ja då tror jag att vi möjligen kan få se en fortsatt uppgång till nästa motståndsnivå vid 14,50 kronor. På vägen upp har vi ett mindre hinder vid 11,75 kronor.
Det som krävs för att uppgången skall kunna hålla i sig, är en nyhet från bolaget som skapar bärighet och som kan borga pågående uppgång. Det är alltså mycket viktigt att ledningen förser marknaden med en positiv nyhet, annars får uppgången betraktas som något bräcklig. Kommande dagar blir därför mycket spännande att följa.

Inga kommentarer: