onsdag 17 juni 2009

BlackPearl - en liten rekyl till?

Kanske en sista rekyl ner innan rycket upp?
De flesta råvaror har fallit in i en rekyl som tyngt underliggande råvaruaktier. Ett undantag är oljeprisets utveckling, som fortfarande befinner sig i en mindre toppformation. Men till allas glädje ser vi att BlackPearl-aktien stått pall för temporära säljtryck, medan övriga svenska oljeaktier fallit med 10-15%. Se graf längre ner i detta inlägg. Men den tekniska bilden börjar uppvisa små tecken på att en mindre rekyl kan vara under uppsegling. Denna rekyl kan vara den sista kraftsamlande åtgärden till ett varaktigt genombrott av motståndsnivån 10,50 kronor. Mönstret med att oljepriset toppade ut vid halvårsskiftet 2008, kan skapa en rekylbotten på ettårsdagen, kan därför bli startskottet med början på juli månad.

Den första grafen innehåller en ny layout med avseende på cirkelformationer som kan tänkas utgöra den "rutt" eller den väg vi kan förvänta oss att BlackPearlaktien skall handlas inom i fortsättningen. Cirklarna är infogade på så vis att gamla toppar och bottnar utgör referensramar, där vi tydligt ser omslag i de små trenderna. Vi ser att bara under de senaste 5 veckorna har den övre cirkeln hejdat aktiens framfart vid tre tillfällen. Den undre cirkeln kan komma att utsättas för ett test vid ett senare tillfälle, men tvivlar starkt på att det sker den närmsta tiden. Supporten ligger kommande handelsdagar på runt 8,20-8,50 kronor, varför det får ske något drastiskt om vi skall ner dit nu. Föga troligt...
Till grafen har jag även infogat en ML-linje, en medianlina som även den kan betraktas som strategisk med hänsyn till de mindre omslagen vi ser i den positiva trenden sedan i vintras. Märk väl att under dagens handel, ligger kursen likt "Linus" och sniffar på linjen. Ett genombrott av 10 kronor kan däreför vara en tecken på att vi måste ned en sväng till innan aktien konditionsmässigt kan betraktas som moget för ett kraftfullt utbrott uppåt.

Detaljstuderar vi den andra grafen ovan, ser vi att aktien skapat en killiknande formation, vilket oftast ger oss budksapet att tidpunkten ännu inte är mogen för fortsatt rally upp. Vad vi efterlyser för att substansen i uppgången skall vara kvar, är utöver positiva nyheter från bolagsledningen, en stark omvärld inom oljesektorn, vilket vi tillfälligt saknar. Toppformationen behöver en bredd som inte nödvändigtvis innebär en rekyl på ett par kronor, utan jag lutar mig mer åt att vi kan få en sidledes handel likt den vi hade under inledningen på 2009. Min tro är att aktien behöver åtminstone minst två veckor på sig innan jag får känslan av mognad. Om vi sedan faller in i en rekyl ner till t.ex. 9 kronor betraktas som enbart positivt. Vi får inte glömma att aktien skenat 142% som allra mest sedan lågpunkten den 16 mars vid 4,50 kronor! En rekyl från 10,90 kronor ner till nian är ju endast 18%, vilket på kursgrafen får betraktas som helt ok i den pågående trenden.
En sista iaktagelse är Stochastickurvan längst ned som balanser på sitt kanalgolv. Det är endast en tidsfråga när den bryts vilket bekräftar fortsatt kraftsamling.


Ovanstående graf återger BlackPearls kursvandring på Stocholmsbörsen sedan introduktionen i jämförelse med vårt Energi-index. Vi ser storleken på diskrepansen i jämförelse med de övriga svenska oljeaktierna, som trots rekyl på 18% delvist har ignorerats av BP, som "bara"tappat 8%. Oljepriset handlas fortfarande runt $70 men visar tecken på en kommande rekyl möjligen ner till $65-66. Detta torde i så fall ha ytterligare dämpande effekt på oljeaktier generellt, men trots det så bör det mesta vara avklarat på nedsidan. Pearl kan visserligen få sig en känga med en krona, men den starka upptrenden inbjuder oss till ett ypperligt köptillfälle längre fram efter halvårsskiftet, då jag räknar med att oljepriset åter vänder upp. Missa inte det tåget!

1 kommentar:

Anonym sa...

Har du gått på semester käre bloggare? Jag saknar vägledning i pärlan!:)