måndag 25 februari 2008

Pearl mot soluppgång!


Det tror jag!

Jag skrev ett inlägg för en vecka sedan om att Pearl var på gång att vända upp. Med anledning av att volymen tilltar, kan det vara på plats med en uppdaterad analys av bolagets aktie.

Vi vet att det pågår en roadshow i USA/Canada, och att bolagets vd kommer till Malmö den 5 mars. Vi vet också att bolaget kommer att leverera reservuppdatering av dess oljelager med specifikation över de olika reservgrupperingarna (P1 – P3). Vi vet också att fler aktier omstämplas till svenska depåbevis och att aktien kommer att successivt bli mer ”svenskt” likt Tanganyika Oil. Vi vet också att bolaget har ambition att ansöka om listbyte på Stockholmsbörsen och därmed bli belåningsbart och dessutom omfattas av de svenska börsreglerna (ägaruppgifter och rapportskyldighet). M.a.o. kommer bolaget då att synas mer i media vilket är ett plus. Frågan är bara vilken tidpunkt detta äger rum.

TA
Det som gläder mig är att Bollinger20 har dragit ihop sig och förbereder ett uppställ, tror jag! Detta resonemang har sitt stöd i när jag betraktar MACD och Stochastic34, som vrider sig upp från låga nivåer. De glidande medelvärdena och även de givit mig positiva signaler. Min önskan är att få se Stochastich-kurvan uppe på höga höjder och att MACD etablerar sig ovanför nollstrecket. Detta är en klar signal om att en ny upptrend har etablerats och att vi då kan njuta av en fin uppgång. Detta skulle i så fall vara första gången på svensk mark!

De nivåer som kommer att vara av betydelse vid en eventuell uppgång, är 14, 18, 22, och 27 kronor. Dessa nivåer kan komma att utgöra fikapaus i uppgången. Kvittot på att bottenformationen skall betraktas som färdig, är om/när aktien etablerar sig över 18 kronor. Ett första viktiga steg i denna process, är när den fallande trendlinjen bryts vid 14 kronor. Om så sker betraktar jag att pusselbiten fallit på plats och att vi slutligen kan slappna av och njuta av återhämtningen!

Summerar vi den förväntade händelseutvecklingen är min slutsats den, Det börjar hetta till!

söndag 24 februari 2008

Lupe förbi 85 kr => Trendbrott!!


Lundin Petroleum har presenterat sin rapport, och aktiekursen piggnade därefter till liv med bra volym. Detta kan betyda att marknaden har först nu bestämt sig för att på allvar driva kursen norrut, i alla fall försöka. Företagets agenda förefaller vara fulltecknat, vilket uppskattas av aktieägarna. Vi läser dagligen i tidningarna om att det spekuleras om ett fortsatt starkt oljepris, vilket ger bolaget och dess aktie support. Ett tag verkade det nästan som att bolagets verksamhet klingade av med anledning av att dess grundare för drygt ett år sedan gick bort. Men generationsväxlingen har inte i detta fallet utgjort något hot mot verksamheten med den kompetens ledningen sitter på. Det förefaller vara så att pendeln är trotts allt på väg att svänga tillbaka upp igen. Stafettpinnen är levererad och det skall bli spännande att följa utvecklingen med det tempo bolaget har!
Jag bifogar ovan en veckograf som löper drygt 4 år tillbaka, och vi ser vilken envist negativ och volatil nedgång aktien haft de senaste 2 åren. Det kan ha sin förklaring i beteendemönstret hos de gamla aktieägarna, som gjort utförsäljningar. Uppgången från 3 kronor under inledningen på 2002 har därför genererat stora vinster, varför det varit naturligt för många att ta hem vinsterna!

En robust bottenformation på veckobasis, är svårt att definiera, varför vi endast kan luta oss mot trendlinjer jag lagt in i grafen, som är logaritmisk sedan 2002. Men jag ser signaler som kan vara bekräftelse på att ett trendbrott kan vara i antågande.
För att bottenformationen i ett längre perspektiv skall betraktas som fullbordad, måste aktien etablera sig varaktigt över 85 kr (se streckad linje). Närmast är 78-79 kr en motståndsnivå som vid ett genombrott ger oss den första bekräftelsen på att något är i görningen. Bryts nivån kommande veckor, till fortsatt hög volym, vet vi att större aktörer är inne och tar position i aktien! Då aktien tillfälligt är överköpt, kan en rekyl under några dagar pressa tillbaka kursen något, men supporten återfinns vid 68-72 kr. Förr eller senare kommer kvittot, det är bara en tidsfråga!

Om aktien senare i vår/sommar etablerar sig varaktigt över 84-85 kr, skapas mycket goda förutsättningar om en vidare uppgång upp till toppnoteringen vid 114 kr, som utgör sista utposten på ovansidan. Detta skulle då innebära ett långsiktigt kursmål till ett tänkt målområde kring 165-170 kr enligt gångjärnstekniken.

Det är mycket viktigt att bolaget levererar framgångsrika rapporter om de pågående projekten till marknaden för att aktien skall långsiktigt åter ska etablera en positiv trend. De måste lyckas denna gång. Aktiemarknaden har helt klart uppmärksammat de framskjutna positionerna bolaget tagit efter de senaste årens motgångar. Det kanske är så att vi trots allt kommit dithän.

torsdag 21 februari 2008

XACT Bear utsatt för vinsthemtagningar...



Som ett komplement till dagens inlägg över OMX, kan det vara intressant att skåda XACT Bull och Bear och dess kurshistorik.
Den klart allra bästa fonden i en negativ trend på Stockholmsbörsen är XACT BEAR. Trots sin kortvariga existens ser vi redan nu stor handel i denna fond.
Veckografer bifogas för både Bull och Bear och det är med kuslig exakthet vi ser konsolideringarna i respektive trend och graf, där tidigare toppar och bottnar efter trendbrottet i somras, upprepar små tillfälliga vändningszoner i den nya trenden!

Bull
Tradingrange enligt dagsgrafen 130 - 147 kr. Stark köpsignal utlöses om 150 kr träffas! Motstånd 170 kr som kan komma att testas längre fram på vårkanten.

Bear
Tradingrange enligt dagsgrafen 57 - 64 kr.
Det som förvånar är att Bull har landat på stödnivåer men att Bear ännu inte uppnåt motståndsnivån. Sommaren 2006 harvade OMX-index på dagens nivåer men prissättningen på Bull och Bear avviker något denna gång! Handlas Bear med rabatt?




OMX i bottenformation?

(en klick på bilden => uppförstoring)

OMX har fallit tillbaka i en prydlig 5-vågssekvens och det finns skäl att tro att nedgången för den här gången är över. Det är därför fullt naturligt att placerarna accepterat den eländiga situationen med bankkris och ett uppställ står därför för dörren.

Den förväntade uppgången skall nog, sett ur ett större perspektiv, betraktas som en upprekyl som kan pågå några månader, innan nedgången fortsätter till djupare nivåer. Mina kandidater till lågpunkt förblir 775 eller 650 kommande 12-15 månader. Till stöd för detta resonemang har jag granskat vecko- och månadsgrafen över index och jämfört detta med andra större och ledande utländska börs-index.

Nu närmast kan viss tvekan uppstå om OMX har kraft att redan nu forcera 985-nivån för ett rally upp till 1030-1040. Placerarna är mycket vingklippta och fortfarande är det endast det korta kapitalet som flödar in och ut ur marknaden! Vi såg det tydligt maj-juli 2006 och juli-sep 2007, att innan självkänslan hade byggts upp, fordrades det minst två månaders akumulering innan ett större lyft sjösattes! Av den anledningen tror jag därför inte på något genombrott av 1040 i detta läget, eftersom vi endast har harvat på dessa låga nivåer under knappa 5 veckor. Jag betraktar 915-920 som en viktig stödnivå kommande veckor.

Vi får inte glömma att det för större institutioner tar mycket lång tid att gå ur sina positioner och att det finns en inbyggd önskan att driva upp kurserna igen för att åter trycka på säljknappen. Vi kommer tids nog också förstå den pågående sektorrotation, vilka branscher som kommer att attrahera de avyttrade kapitalet. Obligationsmarknaden har varit en målgrupp som svalt betyande belopp, med lägre räntor som följd.

En bankkris som är under uppsegling, som vi nu främst ser i USA, påverkar alltid andra delar av ekonomin. Det är bara en tidsfråga innan vi får det bekräftat. All focus riktas i våra dagar enögt på de kända förluster som redovisats, men få tror/hoppas på konjunkturnedgång. Man kan ju fråga sig om vi inte i ett senare skede ändå kan få spridningseffekter till andra delar av ekonomin, typ riskkapitalbolagen, som har mycket stora krediter. Får vi dessutom lågkonjunktur, kommer portföljbolagen sannolikt få svårigheter att leverera utdelningar som sitt bidrag till banksystemet. Och så rullar bollen vidare nedför backen.....


söndag 17 februari 2008

Brent - Lupe – Tyks – Pearl – vad tänker ni göra nu?

(En klick på grafen ger en bättre analys)

Med anledning av att Stockholmsbörsen innehåller 3 Lundinbolag med inriktning på oljeutvinning, kan det vara skojigt att publicera en graf där alla bolagen finns representerade.
I grafen har jag även lagt in Brentoljans utveckling, även om det inte är refererbart till Tyks och Pearl, men speglar ändå diskrepansen mot Lundinbolagens kursutveckling!
Det som är intressant att fundera på, är om oljan befinner sig i en toppformation och förbereder en nedgång? Är det då ett kvitto på att marknaden inte trott på de tre bolagen? Eller har aktierna utsatts för felaktiga utförsäljningar och att oljepriset ändå envist fortsätter sin uppgång med en kraftfull recovery som följd på aktierna? Det är mycket spännande att se vad marknaden tänker göra åt denna diskrepans!
Jag har valt att redovisa en kort kurshistorik med anledning av att Pearl introducerades så sent som juni 2007. Detta innebär att kurshistoriken endast är 8 månader, men vi ser ändå respektive bolags kursavikelser. Utgångspunkten är 0% och vi ser tydligt vilken utveckling respektive aktie haft fram till 15 feb 2008 procentuellt sett. Men frågan är, vad händer härnäst?


BRENT (grön linje)
Med stöd av oroligheterna i Venezuela, har oljepriset åter vänt upp, varför Brentoljan kan komma att handlas upp till $100 igen. Kursen har sedan början på nov –07 trendat i spannet $87 – 98 och konsolideringar av detta slag brukar ge ett kraftfullt utslag när marknaden bestämt sig för vilken kursriktning som gäller inom kort. 70/30 på passering av $100 inom kort och hoppas givetvis inte på att aktiemarknaderna i övrigt tyngs av det pågående politiska spelet! Om så icke är fallet, kan vi hoppas på lite rally bland nedanstående bolag inom kort!

LUPE (röd linje)
Aktien har varit mest stabil av de tre, men stöttats av förväntningar av det nya programmet som kan lyfta kursen under 2008. Bolaget har många projekt på gång och har ivrigt rekommenderats inte minst från Jordanfonden, genom Nils Sandberg. Han är nog den som har den bästa insynen i bolaget av alla placerare, varför det nog finns fog för hans rekommendationer.
Aktien har legat i en negativ trend sedan Q2 2006, där vi såg 114 kr som toppnotering. På dagsgrafen uppvisar aktien dock neutralt till liten svaghet, då indikatorerna uppvisar en splittrad bild. Detta kan betyda att aktien kan falla tillbaka ner till 62 kronor innan nästa uppgång sjösätts. Detta ska inte överdrivas utan bekräftar nog att långsiktigt köp runt 62 – 65 kr kan vara rimligt.

TYKS (svart linje)
Aktien ser ut att ha skapat en upp-å-ner-vänd HS-formation, där ett genombrott av 90 kr kommer att lyfta aktien upp till 100 kr (inom två veckor?). Närmast utgör 85 kr stöd.
På veckografen har aktien definitivt signalerat för en längre tids uppgång och därmed gett oss signaler om att allt elände nu verkligen har passerats! Jag tror att aktien, efter en tids konsolidering, har stora möjligheter att stiga upp till nivåerna som utlöste den stora säljsignalen i aug –07, nämligen 125 kr!
Jag tycker att Tyks börjar se riktigt spännande ut och tror inte det är fel med ett köp av en liten post. Sedan är det ju klart att spekulationerna om uppköp kan mycket väl åter utgöra bränslet för kommande uppgång!

PEARL (orange linje)
Jag hänvisar till min prognos i föregående inlägg i denna blogg

torsdag 14 februari 2008

Dags för Pearl att börja skina/skena!


(Tryck på bilden för bättre layout)

Sedan Pearl introducerades på Stockholmsbörsen sommaren 2007, har trenden varit envist nedåtriktad. Detta har inte speglat utvecklingen för bolaget, då produktionen under perioden ökat, men ledningen har hela tiden påtalat att alla tänkbara resurser skall koncentreras på värdehöjande åtgärder. Detta har därför inte lockat nya aktieköpare till investering i bolaget!

Då bolaget tidigare köpt loss mark innehållandes tungolja, har likvid erlagts till säljarna med Pearlaktier. Dessa har under hösten sedan omsatts till likvida medel i form av försäljning, vilket har varit ett av de bidragande orsakerna till aktien satts under press.

Reservuppdateringar sker - i regel - en gång per år, handlas därför aktien långa perioder i en oviss tillvaro mellan rapporterna, eftersom bolaget inte tillför marknaden någon övrig matnyttig information av värde. I början på mars väntar vi med spänning på de nya uppgifterna, och det skulle förvåna mig mycket om bolaget då inte överraskar marknaden med goda uppskrivningar! Vi får hålla tummarna att värdeuppgifterna blir goda och att kommande roadshows till månadsskiftet februari/mars redovisas i svensk media, med den påföljden att bolaget blir kännt och att det i slutändan kan locka till köp!

Förr eller senare skall det lossna med de enorma värden bolaget sitter på. Flertalet analyser som gjorts, visar på sannolika värden enligt P3 på upp till 7 miljarder fat! Dessa tillgångar har marknaden i dessa tider inte åsatt något värde på aktien!

TA (se graf ovan)

I den långa nedtrenden tolkar jag att aktien är inne i den femte och sista vågen. Ett utbrott upp med passering av 14 kronor, skulle vara ett första steg till kvitto på att nedgången är över. Det första motståndet av betydelse blir 18 kronor, där vi får räkna med viss kurspaus. Jag är dock ganska övertygad om att framtida bolagsnyheter kan driva kursen även förbi denna nivå senare i vår, där jag bedömer att 26 kronor är en optimal nivå för en tid framöver.

För att bespara dig som besökare med tekniska termer och referenser, väljer jag att visa en graf med 34-dagars Stochastic samt 5 och 20-dagars glidande medelvärden. Signalerna finns där om att något är på gång. Jag beklagar att bildkvalitén är så dålig, men uppförstora den så klarnar sikten :-)

Jag återkommer med en uppföljning inom kort!

onsdag 13 februari 2008

OMX - vart är du på väg?

(Klicka på bilden för detaljstudier)


OMX har legat i en fallande trend sedan juli 2007 och man frågar sig när tidpunkten för en urbottning infinner sig. Kraften i nedgången har skapat vingklippta placerare, varför det kommer att ta lång tid att bygga upp ett nytt förtroende för marknaden.

Det vi kan förvänta oss inom närtid, är en kraftig upprekyl sjösätts, där index från dagens nivå runt 900 - eller möjligen från lägre nivå - kan stiga upp till i första hand 980-nivån, men mer troligt är att 1035-1040-nivån kommer att utgöra en topp i den stora nedtrenden i vår! Det sannolika är att en urbottning på tekniska grunder, sannolikt kommer att äga rum först till sommaren!

Då vi har presidentval i USA i höst, brukar börserna historiskt stiga. Jag har ingen annan uppfattning om att det kommer bli någon annorlunda utveckling i år, utan en större upptrend kan till hösten mycket väl pågå under 4-6 månader, för att därefter fullborda den stora nedgång till mycket låga nivåer under 2009.

Vilka nivåer som kan komma att utgöra vändningszon till sommaren, kan vi bara spekulera i. Tekniskt utgör spannet 730-775 en tänkbar range, i extremfall 650. Det finns skäl att återkomma till detta längre fram i vår/sommar när dammet lagt sig.

Vi matas dagligen med information från USA om banksystemets nedmontering i form av stora nedskrivningar och med stöd av kapitalinjektioner från österlandet, samtidigt som nya kredithål uppenbarar sig. Bara under de senaste dagarna har kreditkortsföretagen flaggat för problem som drabbar kortinnehavare med stora krediter, där amorteringskrav har aktualiserats. Förr eller senare kommer detta att påverka konsumtionen i USA och kanske rent av i förlängningen konjunkturen. Då kan ytterligare kreditförluster förblöda banksystemet då ett och annat riskkapitalbolag löper risk att kantra... Denna process kan dra ut på tiden varför vi tids nog får bekräftelse på om så blir fallet!

Fed försöker med räntesänkningar mana till lugn, men det är föga troligt om det räcker. Det enda som kan hjälpa USA och dess federala budget, är en kraftig dollarförsvagning med ökad export som följd, som därmed genererar ökade skatteintäkter. Att den inhemska konsumtionen skall bära denna tunga börda torde vara uteslutet. Sparkvoten har närmast varit obefintlig, vilket bidrar till den svaga utvecklingen. En dollarkurs runt 5 kronor torde vara en högst rimlig kurs inom 2 år, som därmed kan rätta till det kantrade amerikanska skeppet!