söndag 24 februari 2008

Lupe förbi 85 kr => Trendbrott!!


Lundin Petroleum har presenterat sin rapport, och aktiekursen piggnade därefter till liv med bra volym. Detta kan betyda att marknaden har först nu bestämt sig för att på allvar driva kursen norrut, i alla fall försöka. Företagets agenda förefaller vara fulltecknat, vilket uppskattas av aktieägarna. Vi läser dagligen i tidningarna om att det spekuleras om ett fortsatt starkt oljepris, vilket ger bolaget och dess aktie support. Ett tag verkade det nästan som att bolagets verksamhet klingade av med anledning av att dess grundare för drygt ett år sedan gick bort. Men generationsväxlingen har inte i detta fallet utgjort något hot mot verksamheten med den kompetens ledningen sitter på. Det förefaller vara så att pendeln är trotts allt på väg att svänga tillbaka upp igen. Stafettpinnen är levererad och det skall bli spännande att följa utvecklingen med det tempo bolaget har!
Jag bifogar ovan en veckograf som löper drygt 4 år tillbaka, och vi ser vilken envist negativ och volatil nedgång aktien haft de senaste 2 åren. Det kan ha sin förklaring i beteendemönstret hos de gamla aktieägarna, som gjort utförsäljningar. Uppgången från 3 kronor under inledningen på 2002 har därför genererat stora vinster, varför det varit naturligt för många att ta hem vinsterna!

En robust bottenformation på veckobasis, är svårt att definiera, varför vi endast kan luta oss mot trendlinjer jag lagt in i grafen, som är logaritmisk sedan 2002. Men jag ser signaler som kan vara bekräftelse på att ett trendbrott kan vara i antågande.
För att bottenformationen i ett längre perspektiv skall betraktas som fullbordad, måste aktien etablera sig varaktigt över 85 kr (se streckad linje). Närmast är 78-79 kr en motståndsnivå som vid ett genombrott ger oss den första bekräftelsen på att något är i görningen. Bryts nivån kommande veckor, till fortsatt hög volym, vet vi att större aktörer är inne och tar position i aktien! Då aktien tillfälligt är överköpt, kan en rekyl under några dagar pressa tillbaka kursen något, men supporten återfinns vid 68-72 kr. Förr eller senare kommer kvittot, det är bara en tidsfråga!

Om aktien senare i vår/sommar etablerar sig varaktigt över 84-85 kr, skapas mycket goda förutsättningar om en vidare uppgång upp till toppnoteringen vid 114 kr, som utgör sista utposten på ovansidan. Detta skulle då innebära ett långsiktigt kursmål till ett tänkt målområde kring 165-170 kr enligt gångjärnstekniken.

Det är mycket viktigt att bolaget levererar framgångsrika rapporter om de pågående projekten till marknaden för att aktien skall långsiktigt åter ska etablera en positiv trend. De måste lyckas denna gång. Aktiemarknaden har helt klart uppmärksammat de framskjutna positionerna bolaget tagit efter de senaste årens motgångar. Det kanske är så att vi trots allt kommit dithän.

Inga kommentarer: