onsdag 13 februari 2008

OMX - vart är du på väg?

(Klicka på bilden för detaljstudier)


OMX har legat i en fallande trend sedan juli 2007 och man frågar sig när tidpunkten för en urbottning infinner sig. Kraften i nedgången har skapat vingklippta placerare, varför det kommer att ta lång tid att bygga upp ett nytt förtroende för marknaden.

Det vi kan förvänta oss inom närtid, är en kraftig upprekyl sjösätts, där index från dagens nivå runt 900 - eller möjligen från lägre nivå - kan stiga upp till i första hand 980-nivån, men mer troligt är att 1035-1040-nivån kommer att utgöra en topp i den stora nedtrenden i vår! Det sannolika är att en urbottning på tekniska grunder, sannolikt kommer att äga rum först till sommaren!

Då vi har presidentval i USA i höst, brukar börserna historiskt stiga. Jag har ingen annan uppfattning om att det kommer bli någon annorlunda utveckling i år, utan en större upptrend kan till hösten mycket väl pågå under 4-6 månader, för att därefter fullborda den stora nedgång till mycket låga nivåer under 2009.

Vilka nivåer som kan komma att utgöra vändningszon till sommaren, kan vi bara spekulera i. Tekniskt utgör spannet 730-775 en tänkbar range, i extremfall 650. Det finns skäl att återkomma till detta längre fram i vår/sommar när dammet lagt sig.

Vi matas dagligen med information från USA om banksystemets nedmontering i form av stora nedskrivningar och med stöd av kapitalinjektioner från österlandet, samtidigt som nya kredithål uppenbarar sig. Bara under de senaste dagarna har kreditkortsföretagen flaggat för problem som drabbar kortinnehavare med stora krediter, där amorteringskrav har aktualiserats. Förr eller senare kommer detta att påverka konsumtionen i USA och kanske rent av i förlängningen konjunkturen. Då kan ytterligare kreditförluster förblöda banksystemet då ett och annat riskkapitalbolag löper risk att kantra... Denna process kan dra ut på tiden varför vi tids nog får bekräftelse på om så blir fallet!

Fed försöker med räntesänkningar mana till lugn, men det är föga troligt om det räcker. Det enda som kan hjälpa USA och dess federala budget, är en kraftig dollarförsvagning med ökad export som följd, som därmed genererar ökade skatteintäkter. Att den inhemska konsumtionen skall bära denna tunga börda torde vara uteslutet. Sparkvoten har närmast varit obefintlig, vilket bidrar till den svaga utvecklingen. En dollarkurs runt 5 kronor torde vara en högst rimlig kurs inom 2 år, som därmed kan rätta till det kantrade amerikanska skeppet!

Inga kommentarer: