söndag 17 februari 2008

Brent - Lupe – Tyks – Pearl – vad tänker ni göra nu?

(En klick på grafen ger en bättre analys)

Med anledning av att Stockholmsbörsen innehåller 3 Lundinbolag med inriktning på oljeutvinning, kan det vara skojigt att publicera en graf där alla bolagen finns representerade.
I grafen har jag även lagt in Brentoljans utveckling, även om det inte är refererbart till Tyks och Pearl, men speglar ändå diskrepansen mot Lundinbolagens kursutveckling!
Det som är intressant att fundera på, är om oljan befinner sig i en toppformation och förbereder en nedgång? Är det då ett kvitto på att marknaden inte trott på de tre bolagen? Eller har aktierna utsatts för felaktiga utförsäljningar och att oljepriset ändå envist fortsätter sin uppgång med en kraftfull recovery som följd på aktierna? Det är mycket spännande att se vad marknaden tänker göra åt denna diskrepans!
Jag har valt att redovisa en kort kurshistorik med anledning av att Pearl introducerades så sent som juni 2007. Detta innebär att kurshistoriken endast är 8 månader, men vi ser ändå respektive bolags kursavikelser. Utgångspunkten är 0% och vi ser tydligt vilken utveckling respektive aktie haft fram till 15 feb 2008 procentuellt sett. Men frågan är, vad händer härnäst?


BRENT (grön linje)
Med stöd av oroligheterna i Venezuela, har oljepriset åter vänt upp, varför Brentoljan kan komma att handlas upp till $100 igen. Kursen har sedan början på nov –07 trendat i spannet $87 – 98 och konsolideringar av detta slag brukar ge ett kraftfullt utslag när marknaden bestämt sig för vilken kursriktning som gäller inom kort. 70/30 på passering av $100 inom kort och hoppas givetvis inte på att aktiemarknaderna i övrigt tyngs av det pågående politiska spelet! Om så icke är fallet, kan vi hoppas på lite rally bland nedanstående bolag inom kort!

LUPE (röd linje)
Aktien har varit mest stabil av de tre, men stöttats av förväntningar av det nya programmet som kan lyfta kursen under 2008. Bolaget har många projekt på gång och har ivrigt rekommenderats inte minst från Jordanfonden, genom Nils Sandberg. Han är nog den som har den bästa insynen i bolaget av alla placerare, varför det nog finns fog för hans rekommendationer.
Aktien har legat i en negativ trend sedan Q2 2006, där vi såg 114 kr som toppnotering. På dagsgrafen uppvisar aktien dock neutralt till liten svaghet, då indikatorerna uppvisar en splittrad bild. Detta kan betyda att aktien kan falla tillbaka ner till 62 kronor innan nästa uppgång sjösätts. Detta ska inte överdrivas utan bekräftar nog att långsiktigt köp runt 62 – 65 kr kan vara rimligt.

TYKS (svart linje)
Aktien ser ut att ha skapat en upp-å-ner-vänd HS-formation, där ett genombrott av 90 kr kommer att lyfta aktien upp till 100 kr (inom två veckor?). Närmast utgör 85 kr stöd.
På veckografen har aktien definitivt signalerat för en längre tids uppgång och därmed gett oss signaler om att allt elände nu verkligen har passerats! Jag tror att aktien, efter en tids konsolidering, har stora möjligheter att stiga upp till nivåerna som utlöste den stora säljsignalen i aug –07, nämligen 125 kr!
Jag tycker att Tyks börjar se riktigt spännande ut och tror inte det är fel med ett köp av en liten post. Sedan är det ju klart att spekulationerna om uppköp kan mycket väl åter utgöra bränslet för kommande uppgång!

PEARL (orange linje)
Jag hänvisar till min prognos i föregående inlägg i denna blogg

Inga kommentarer: